Avto-moto

Saab izgubil bitko

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
19. 12. 2011, 12.38
Posodobljeno: 19. 12. 2011, 12.47
Deli članek:

Saab se je moral po devetih mesecih brez produkcije in visokih dolgovih predati in razglasiti insolvenco.

Ponosna znamka Saab, katere avtomobile smo vozili tudi na testih za revijo Auto Bild Slovenija, se je morala predati pod pritiski upnikov. Podjetje je včeraj na sodišču prijavilo insolvenco oz. prezadolženost in nezmožnost plačevanja dolgov. Končni razlog za to odločitev je umik kitajskih investitorjev (Youngman).

Lastnik podjetja Saab je bil do začetka leta 2010 ameriški GM, ti pa so ga prodali majhnemu nizozemskemu podjetju Spyker Cars. Vsi načrti o sodelovanju z močnejšimi partnerji iz Rusije in Kitajske so šli po zlu.

Od leta 1937 obstoječe podjetje, ki se je sicer na začetku ukvarjalo z letali, kasneje pa si z vozili višjega cenovnega razreda ustvarilo poseben imidž po vsem svetu, je letno izdelalo približno 100.000 vozil, kar pa je bilo premalo za obstoj, sploh zaradi finančne krize, ki je bila glavni razlog za prodajo podjetja. Do aprila letošnjega leta so izdelali le še 13.000 avtomobilov, takrat pa so tudi bili prisiljeni zaustaviti proizvodnjo. Zatem je prišlo do sanacijskih postopkov, ki pa so samo prestavili insolvenco, obljubljene pomoči v milijardah pa ni bilo.