Avto-moto

Se bo wanklov motor vrnil v MX-5?

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
12. 12. 2011, 09.20
Posodobljeno: 12. 12. 2011, 09.30
Deli članek:

Lažji, lepši in z novim pogonom - nova generacija MX-5 bo predstavljena leta 2013, lahko pa se zgodi, da jo bo poganjal wanklov motor.

Mazda ravnokar razvija novo generacijo legendarnega roadsterja MX-5, četrto generacijo športnega dvoseda pa razvijajo hkrati z naslednikom RX-8. Mazda želi težo novega MX-5 spraviti pod eno tono, dizajn pa naj ne bi bil evolucija prejšnjega modela, temveč bodo uporabili linijo študije Shinari. Tudi tehnično se bo novinka občutno spremenila - motor spredaj in pogon zadaj bosta sicer ostala, a precej glasno se šepeta, da bi lahko majhna mazda imela vgrajen wanklov motor.

Takashi Yamanouchi je namreč v Tokiu na tamkajšnjem avtosalonu glasno povedal, da podjetje še naprej razvija in izboljšuje wanklov motor, želijo mu namreč znižati porabo in zmanjšati emisije, ki jih izpusti v okolje. Sicer je Mazda prekinila produkcijo wanklovih motorjev že prejšnje leto. Znano je le še to, da bo novi bencinski motor proizvedel 147 kW moči, nad glavo voznika in sovoznika pa bo lahko tako platnena kot kovinska streha. Cena naj se ne bi bistveno spremenila.