Avto-moto

Toyota uzrta v razvoj biogoriv

Roman Leskovec / Auto Bild Slovenija
5. 10. 2011, 08.47
Posodobljeno: 5. 10. 2011, 09.17
Deli članek:

Pri Toyoti so odkrili, da lahko nove kulture kvasovk zagotovijo večjo fermentacijo sladkorja, kar prinaša velik preskok na področju razvoja biogoriv.

Poleg razvoja in proizvodnje alternativnih pogonskih tehnologij igra uporaba biogoriv pomembno vlogo pri zmanjševanju emisij CO2. V svojem laboratiriju za razvoj biotehnologije in pogozdovanja, ki se nahaja v japonskem mestu Aichi, je Toyota danes predstavila nove možnosti za povečanje donosa pri proizvodnji celuloznega bioetanola. Možno je razviti novo kulturo kvasovk, ki odigrajo pomembno vlogo v procesu fermentacije pri proizvodnji celuloznega etanola.


Fermentacijo ksiloze (lesni sladkor) - eden od sladkorjev, ki se sprošča pri razgradnji rastlinskih vlaken - je težko doseči z naravnimi kvasovkami. Kultura kvasovk, ki jih je razvilaToyota, pa na drugi strani omogoča visoko učinkovito fermentacijo ksiloze in je tudi zelo odporen na škodljive stranske produkte, ki nastanejo pri fermentaciji, kot je npr. ocetna kislina. Kot rezultat doseže ta kultura kvasovk gostoto fermentacije etanola, ki dosega najvišjo svetovno stopnjo - približno 47 g / liter. Toyota pričakuje, da s tem doseže znatno povečanje donosa pri proizvodnji biogoriv in znatno zmanjšanje proizvodnih stroškov.

Pri raziskavah biogoriva je Toyota osredotočena na celulozni etanol iz neužitnih rastlin, da bi se izognili konkurenci na področju proizvodnje hrane. Raziskava zajema razvoj tehnologij za različne proizvodne procese, vključno s surovo predobdelavo, encimski pretvorbi škroba in fermentacije kvasovk. Cilj je, da se proizvodni stroški znižajo na raven drugih tekočih goriv kot npr. bencin in zagotoviti stabilno dobavo zahtevanega rastlinskega materiala. Toyota si prizadeva za nadaljnje izboljšanje proizvodnje biogoriva ter v sodelovanju z energetskimi podjetji do leta 2020 na trg uvesti uporabo celuloznega etanola.