Avto-moto

Prius s sedmimi sedeži

Roman Leskovec / Auto Bild Slovenija
19. 9. 2011, 16.20
Posodobljeno: 19. 9. 2011, 16.24
Deli članek:

Pri Toyoti so predstavili video, v katerem razložijo zasnovo enoprostorskega Priusa+, ki zavoljo majhne litij-ionske baterije, nameščene med prednjima sedežema, skoraj nima uporabnostnih pomanjkljivosti in bo zelo primeren za družine.

Na avtomobilskem salonu v Frankfurtu so prvič uradno predstavili Priusa+, ki je prvi popolnoma hibriden enoprostorec s sedmimi sedeži v Evropi. Posebnost vozila so tri sedežne vrste, v katerih udobno sedijo tudi odrasli potniki. Poleg tega je vsaka naslednja vrsta 45 mm višja od tiste pred njo, tako da imajo vsi potniki neoviran pogled naprej. Dizajn zunanjosti označujejo gladke, a drzne linije, ki vključujejo ostre robove sprednjih žarometov in aerodinamične zaključke robov za zmanjševanje vrtinčenja zraka. Panoramska sončna streha iz umetne smole je zdaj za 40 % lažja in bolj odporna proti vročini kot steklo.

Izjemno kompakten in prostorsko varčen blok litij-ionskih akumulatorskih baterij je sedaj nameščen med prednjima sedežema. Tako ne bo treba sprejemati kompromisov na račun prtljažnega prostora. Drugo sedežno vrsto sestavljajo trije neodvisni poklopni sedeži, tretja sedežna vrsta je deljiva v razmerju 50:50, sedeža pa sta prav tako poklopna. 

Prius+ je narejen v skladu s Toyotino tehnologijo pogona Hybrid Synergy Drive (HSD) zadnje generacije. Kot pri modelu Prius bodo na voljo trije načini vožnje: EV za izključno električni pogon (domet do 2 km), ECO za ekonomičen način vožnje in način POWER. 
Prikazovalnik v vetrobranskem steklu pred voznikom in sistem Smart Entry bosta že del serijske opreme vozila. Oprema za varnost bo vključevala prilagodljiv tempomat in sistem za varnost pred trkom. Izbira večpredstavnostne opreme z zaslonom z upravljanjem na dotik in satelitski navigacijski sistem pri modelu Prius+ vključujejo tudi sistem Toyota Touch & Go Plus in izjemno napreden sistem Toyota Touch Pro, ki prinaša funkcije, kot so elektronska pošta, SMS, povezava s kamero na zadku vozila in digitalni radio.

V prodajo naj bi prišel v začetku prihodnjega leta, o ceni pa zaenkrat še molčijo.