Euroservis

Naj vaš avto zadiha!

Promocijsko gradivo
30. 8. 2016, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Udobje med vožnjo, pravilno delovanje in dolga življenjska doba motorja so pomembni elementi naših potovanj.

Za omenjeno skrbijo tudi filtri, ki so nameščeni v avtomobilu in opravljajo pomembne naloge. V naših avtomobilih najdemo različne filtre. 

Oljni filter
Filter zagotavlja, da se skozi motor pretaka čisto olje, zato je priporočeno, da se ob vsaki menjavi olja zamenja tudi filter. V nasprotnem primeru ostanki olja, ki se zadržijo v oljnem filtru – približno dva decilitra, skupaj z nečistočami, ki so v njem, umažejo novo olje, ki smo ga natočili v motor in takoj poslabšajo kvaliteto mazanja. 


Filter goriva
Slednji zagotavlja dotok čistega goriva v motor in preprečuje zamašitev dovoda goriva oziroma zmanjšanega dotoka goriva, kar lahko povzroči slabše mazanje in tudi okvaro črpalke za gorivo. Zamenjava je potrebna v skladu s predvidenim servisnim intervalom.

Zračni filter
Zagotovi dovod čistega zraka do motorja in prepreči, da bi mehanski delci poškodovali vitalne dele motorja. Kadar se velikokrat vozimo po pršnih cestah je potrebno filter zraka zamenjati že na polovici intervala, ki ga priporoča proizvajalec.

Zamašen filter zraka lahko zmanjša dotok zraka v motor in povzroči resnejše in drage okvare.

Kabinski filter
Zadrži prah, cvetni prah, izpušne pline in škodljive snovi in zagotovi čisti zrak, ki ga vdihavamo v potniški kabini. Ob vašem obisku na najbližjem Euroservisu bodo preverili stanje kabinskega filtra, ga po potrebi zamenjali, saj umazan ali poškodovan filter ne preprečuje več vdora škodljivih snovi, prahu in bakterij v kabino vašega vozila in zmanjšuje pretok zraka v kabino avtomobila.

Filtri so potrošni material, ki zahteva redno pregledovanje in menjavo.

Na časovne intervale za menjavo vplivajo predvsem prevoženi kilometri, starost, način vožnje, pogoji na cesti, vrsta filtra in vrsta avtomobila. Pri obisku Euroservisov vam bodo ob pregledu vozila pregledali tudi stanje filtrov in svetovali zamenjavo, če je ta seveda potrebna. 
Strošek zamenjave filtrov je zanemarljiv, če ga primerjate s stroški, ki lahko nastanejo ob kakšni večji okvari motorja vašega avtomobila. 
Ne smete pa zanemariti tudi zdravja in dobrega počutja med vožnjo. Vse skupaj pa seveda vpliva na varnost v prometu.