Izbor za generalnega sekretarja ZN

Manjše možnosti za Türka

E.R.
30. 8. 2016, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V prizadevanjih za mesto za generalnega sekretarja ZN-a je v vodstvu Portugalec Antonio Guterres, slovenski kandidat Danilo Türk je zdrsnil na osmo mesto.

Mediaspeed
Podprla sta ga tudi premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Čeprav so glasovanja tajna, diplomatski viri v New Yorku pravijo, da je Guterres po tretjem glasovanju dobil 11 glasov podpore, tri glasove proti in en glas brez mnenja. Türk je tokrat dobil le pet glasov podpore, šest glasov proti in štiri glasove brez mnenja in se tako med desetimi kandidati uvrstil na osmo mesto.

Slovenski kandidat, ki je bil v prvem krogu glasovanja na drugem mestu z 11 glasovi podpore, dvema negativnim glasovoma in dvema brez mnenja, je v drugem krogu glasovanja zdrsnil na četrto mesto, s sedmimi glasovi podpore, petimi negativnimi in tremi brez mnenja.

Tretji krog še ni odločen   

V tretjem krogu poskusnega glasovanja se je za Guterresom nepričakovano izstrelil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak z devetimi glasovi podpore, petimi proti in enim neodločenim. Na tretjem mestu sta skupaj Srb Vuk Jeremić in Bolgarka Irina Bokova s po sedmimi glasovi podpore, petimi proti in tremi neodločenimi.

Pred Türka so se uvrstili še Argentinka Susanna Malcorra s sedmimi glasovi podpore, sedmimi negativnimi in enim neodločenim, Makedonec Srgjan Kerim s šestimi glasovi podpore, sedmimi proti in dvema neodločenima, Novozelandka Helen Clark s šestimi glasovi podpore, osmimi proti in enim neodločenim.

Član Udbe?

Na Pop Tv so včeraj pridobili podatke, da so Danilo Türka vabili za sodelavca Udbe. Nekdanji predsednik in kandidat za generalnega sekretarja ZN se o tem zaenkrat še ni izjasnil.