Euroservis

Kakšno hladilno tekočino pa vi privoščite svojemu jeklenemu konjičku?

Promocijsko gradivo
22. 8. 2016, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Jesen prihaja, še malo pa bodo temperature postale nizke, kmalu tudi pod ničlo. S tem prihajajo tudi nove težave pri vožnji z avtomobili.

Ena od njih je tudi delovanje sistema za hlajenje motorja. Učinkovitost hladilnega sistema je odvisna od več dejavnikov, eden od njih je hladilna tekočina.

Kaj je naloga hladilne tekočine?
Hladilna tekočina služi kot medij za prenos toplote.
Pravzaprav opravlja dve pomembni funkciji:
- preprečuje pregrevanje motorja;
- pozimi hladilni sistem ščiti pred zmrzovanjem.


Mešanica 50 % vode in 50 % etilen glikola v hladilnem sistemu učinkovito ščititi motor pred zmrzovanjem do –40°C, hkrati pa tudi zviša temperaturo vrelišča.
Ni pa to edino, kar je sestavni del hladilne tekočine. Dodane so tudi snovi, ki preprečujejo rjavenje, kar je tudi ena od pomembnih lastnosti kvalitetne hladilne tekočine.

Kdaj ste nazadnje preverili kvaliteto tekočine v hladilnem sistemu vašega avtomobila?
Prav je, da ob obisku kateregakoli od Euroservisov naročite mehaniku, da vam preveri tudi to. Izmerili bodo, pri kakšni temperaturi bi tekočina v hladilnem sistemu zmrznila in vam ustrezno svetovali.

Če ima hladilna tekočina zmrzišče preblizu ničle obstaja nevarnost, da le ta ob nižjih temperaturah zaledeni, kar pa nikakor nočemo, da ne povzroči resnih okvar na hladilnem sistemu in motorju.

Z nizkim stroškom zamenjave hladilne tekočine lahko preprečimo resne okvare motorja in prihranimo lep kupček denarja.

Če pa je vaš avto že v letih, in opažate, da nivo hladilne tekočine pada in morate večkrat dolivati hladilno tekočino, potem naročite pregled celotnega hladilnega sistema in odpravo napak zaradi katerih prihaja do izgub hladilne tekočine.

V Euroservisu se oglasite tudi takrat, kadar opazite, da je v raztezni posodi umazanija – takrat posoda ni več belo-prozorna ampak postane rjavkasta, odločite za čiščenje hladilnega sistema. S tem postopkom bodo iz sistema odstranili nečistoče in usedline, ki se naberejo in s časom začnejo omejevati pretok tekočine skozi hladilni sistem. Na Euroservisu vam bomo to naredili kvalitetno in za pošteno ceno.