Za kaj točno gre? Morda pa vam je znano: zbudite se, ne morete odpreti oči ali pa jih le s težavo, ne morete se premakniti, iz sebe ne morete spraviti niti najtanjšega glasu, zdi se vam, kot da bi na vaših prsih sedelo nekaj težkega, zato je tudi dihanje oteženo. Zajameta vas panika in strah …

To je spalna paraliza, ki lahko traja nekaj sekund ali celo do minute ali dveh.

Doživljanje

Tridesetletna ženska je svojo izkušnjo spalne paralize delila z nami: »Bil je povsem običajen dan, mirno jutro, dan v službi nič bolj stresen kot po navadi. Spat sem šla okoli enajstih, potem pa sem se sredi noči zbudila v temo in praznino – čutila nisem ničesar, kot da nimam niti ene mišice. Želela sem zakričati, a nisem zmogla. Paraliza je bila popolna.« 

Čez nekaj trenutkov je spet začutila roke, lahko je zadihala, a tako močnega strahu ni doživela nikoli prej … Toda čez nekaj mesecev se ji je spalna paraliza ponovila, spremljale pa so jo še halucinacije.

Obrambni mehanizem

Nenavadni medicinski fenomen poskušajo pojasniti tudi znanstveniki. Po njihovem mnenju se spalna paraliza praviloma pojavi v peti fazi stanja, poimenovani REM, ki je najbolj aktivna in v kateri človek najbolj intenzivno sanja. V fazi REM so mišice delno ohromljene, torej gre za neke vrste obrambni mehanizem, ki preprečuje, da bi človek med spanjem sanje udejanjal v realnosti. Paraliza na ta način tudi prepreči, da bi se na sanje v realnosti fizično odzvali.

Preprečevanje

Prav posebnih vzrokov, ki bi spalno paralizo povzročali, ni, temveč gre za povsem običajne dejavnike, ki tudi sicer škodijo našemu zdravju in notranjemu miru: stres, bolezen, preobremenjenost in tudi preveč alkohola ali nikotina ter sprememba časovnih pasov. Živite torej zdravo in se tako izognite paralizi.

delfin
delfin
delfin

Zanimivosti

Legende in miti o spalni paralizi so prisotni povsod po svetu, od evropskih mitov, ki vključujejo tako inkubuse kot sukubuse – moške in ženske demone, do rožnatega delfina, ki se spremeni v moro, poznanega v Braziliji. 

Strokovnjaki še ugotavljajo, da so izkušnje spalne paralize ozadje mitov o inkubusih in sukubusih. To sta dve obliki demona, ki naj bi nad človekom v spanju izvajal spolni odnos.