Astro

Zdaj bo vsak dobil točno tisto, kar potrebuje!

Mojca Gregorčič, astrologinja (Center M)
29. 4. 2019, 11.08
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 13.29
Deli članek:

Glede na obrat Saturna v retrogradno gibanje, v katerem bo ostal vse do sredine letošnjega septembra, je pred vami malce daljši zapis.

ps
astro

TRANZITI SATURNA in njegova retrogradnost

Kaj prinaša retrogradnost Saturna?
SATURN v retrogradnem gibanju pomeni usmerjenost vase, spoprijemanje z lastnimi predsodki in strahovi, prinaša neželene odgovornosti, upočasnjenost − vse v njegovi domeni se še upočasni in okrepi …

Tokratno retrogradno pot začenja na 20. stopinji kozoroga, v znamenju svojega doma, kjer je močan in plemenit. Kaj nam prinaša na tokratni retrogradni poti? Vsakemu natanko tisto, kar potrebuje, da osvoji lekcijo svojega življenja, na življenjskem področju, ki je v domeni njegovega trenutnega znamenja kozoroga. Če imate vrh 4. hiše v kozorogu, bo fokus dogajanja v družini, če je vrh vaše 6. hiše kozorogu, se boste še bolj ukvarjali z lastnim zdravjem, delom, vsakdanom ali služenjem drugim, če je na vrhu 7. polja, polja odnosov in drugih ljudi, urejujete in zaključujete odnose in takole v domeni vsakega astrološkega polja. A prav nič ne bo novega, neznanega ali nepoznanega, dobro veste za kaj gre, saj so vas že letošnji mrki v začetku prebudili na teh področjih, pa še vas bodo v začetku poletja, ko sledi druga sezona mrkov, letošnja glavnina mrkov je na osi kozorog – rak, pa se dogajanje fokusira, mrki in tranziti Saturna in Plutona sovpadajo.


Tranziti Saturna so izjemnega pomena, če že niso najpomembnejši. (Tranzit vsakega planeta je trenutna, dejanska postavitev planeta na nebu, podatek dobimo v astronomskih tablicah ali efemeridah, retrogradno gibanje pa je vzvratno gibanje).

Zaradi svoje počasnosti imajo izjemen vpliv s svojim delovanjem, ko se do dve leti in pol zadržijo v znamenju, seveda je odvisno od posameznega primera, glede na njihovo retrogradno gibanje. Tako imamo lahko TR Saturna po posameznih hišah ali področjih življenja tudi do štiri leta. Saturnovi tranziti so naporni, saj Saturn kot bog časa in vladar karme neizprosno ruši vse, kar ni narejeno, izgrajeno v njegovi domeni. Čas za njega ne obstaja, a hkrati nam njegova prisotnost služi kot ogledalo do kam smo prišli na poti svojega razvoja. Še simbolično je narisan s srpom, kar ponazarja žetev. Njegove lekcije so naporne, a učeče skozi žalost, izgube, strah, hrepenenje, ponavljanje že večkrat ponovljenega. Prinaša težave, blokade, zakasnitve in v simboliki zamrznitve. Če kar koli izgubimo skozi njegov tranzit, na ta način poplačamo svoj karmični dolg, ko smo nekje in nekdaj mi nekomu to odvzeli, kar je nam sedaj odvzeto. Jaz osebno to poimenujem karmična izmenjava, ko tudi mi doživimo izkustvo nasprotne strani in ga podoživimo.

Karma je podoživljanje istih situacij z druge, obrnjene plati. 

A Saturn in njegovi tranziti ne prinašajo samo slabih stvari. Prinesejo nam modrost, zdržljivost in izkušnje, uspeh v karieri, okrepi odnose – saj je Saturn na višini v znamenju tehtnice, da je to trdno - je dogovor in pogodba, kar poroka je, nove obveznosti, spoštovanje in zaobljuba, ter že sama simbolika poročnega prstana, obroč ali krog – to je Saturnov krog, nekaj kar drži, lepi in zelo težko izpusti, nekaj kar je racionalno in realno.
Saturn je vladar prstanov, krogov in vseh odnosov, je vladar in gospodar karme, vladar celotnega univerzuma.
Tranzitni Saturn deluje na način našega rojstnega Saturna z dodatkom splošnih lastnosti naravnega Saturna in z lastnosti tranzitnega Saturna. Z dobro postavljenim Saturnom v rojstni karti, se lahko dobro spopadamo z življenjem, smo dobro opremljeni in zaščiteni, oziroma delujemo v njegovi naravi, saj smo odgovorni, delavni, vestni, potrpežljivi in častni. S slabim Saturnom pa smo velikokrat izpostavljeni težkim življenjskim situacijam, morda ponavljamo vedno iste lekcije, ne dokončamo začetih zgodb, ker narobe ali nerealno pristopamo. Na en način moramo zadovoljiti naravo Saturna, da nismo preveč izpostavljeni njegovemu podzavestnemu delovanju, s kozi skromnost, askezo in post.

Več o avtorici članka Mojci Gregorčič in njenem delu najdete na spletni strani

www.center-m.si

2. TRANZITI SATURNA V ODNOSU Z ROJSTNIMI PLANETI
Kaj nam prinašajo prehodi tranzitnega Saturna preko sledečih Planetov ?

2.1. Sonce. V dobrih postavitvah in povezavah v NK in nato s podporo tranzita, se ta vpliv izraža skozi veliko moč, uspeh, vzdržljivost, podporo starejših oseb, lahko očeta, partnerja ali vseh nadrejenih ljudi. Prinaša vzdržljivost in vztrajnost, ter močan fokus, osredotočenje. Z aflkcijami pa prinaša težave v navedenih področjih, spore z avtoritetami, tudi z očetom, bolezenske težave s srcem in križem, pesimizem, psihične težave in depresije, nizek pritisk. V izredno težkih postavitvah pa lahko težko bolezen ali smrt moža ali očeta.

2.2. Luna. V dobrih postavitvah prinaša čustveno stabilnost in podporo starejših žensk, prizemljenost in realnost. V moški karti lahko prinaša poroko. V dinamičnih - težkih aspektih se počutimo same in osamljene, nekako izolirane, pojavljajo se žalost in strahovi znanega ali neznanega izvora, občutimo izjemno težo, pritisk na našem čustvenem delu –»kamen na duši«, pa tudi bolezenske težave želodca, notranjih organov, rodil, zaplete z nosečnostmi in težke porode, lahko tudi abortuse in neplodnost.

2.3. Merkur. V dobrih postavitvah imamo izredno koncentracijo, osredotočenost in vztrajnost, prodoren matematičen um, željo po raziskovanju in odkrivanju novega. V slabih postavitvah pa nas vodijo težke, temačne misli, neznani strahovi, nezaupanje, nerazumevanje z naše strani in s strani okolice. Lahko prinaša za nas neustrezne in škodljive dogovore, pogodbe in težave med sorojenci.

2.4.Venera. Prinaša stabilnost, pripadnost in zvestobo v odnose, če so lepi aspekti. Dolge ljubezenske zgodbe, resnost in odgovornost v ljubezni in odnosih. Trajne uspehe, če delamo na področju umetnosti, športa ali pri delu z otroki. Lahko nakazuje poroko ali srečamo veliko starejšega ali mlajšega partnerja, iz drugega kulturološkega ali religioznega okolja, šibkejšo osebo od nas, kateremu skozi odnos in ljubezen nudimo podporo. V slabih postavitvah pa izgubljamo na vseh navedenih področjih – izgubimo ljubezen, partnerstvo, denar, lahko otroka. Odnosi se ohladijo in nas ne osrečujejo več, ljubezen in seksualnost zamreta. Z zdravstvenega vidika pa težave z urogenitalnega traku – ledvice, jajčniki, koža ali žleze z notranjim izločanjem – hormoni.

2.5. Mars. V dobrih aspektih pridobivamo na moči, smo neizmerno vztrajni, žilavi in trdoživi. Veliko delamo in za nas ni ovir. Ob slabih postavitvah pa smo fizično popolnoma izžeti, brez moči, zapletamo se v številne spore, spopade. Izpostavljeni smo fizičnim poškodbam – ureznine na koži, poškodbe glave, prelomi kosti. Večja verjetnost padcev, poškodb in splošna nevarnost. Previdno pri športu, v prometu. V času Saturnovih tranzitov in ob slabi postavitvi rojstnega Saturna je potrebna poudarjena pozornost.

2.6. Jupiter. Dobre postavitve prinašajo velike in dolgotrajne uspehe s področij delovanja Jupitra in Saturna – sodišča,filozofija, zunanja trgovina, tujina, religija, študij in delo na fakulteti, uspeh po dolgem času. Ob slabih postavitvah pa izgube ali zakasnitve na navedenih področjih.

2.7. Saturn – prehod tranzitnega Saturna preko rojstnega Saturna je zelo pomemben dogodek in hkrati pomembno življenjsko obdobje. Imenujemo ga tudi Saturnov povratek, ki se ponovi vsakih 28 do 30 let, a je vsak povratek drugačen, prinese različne naloge in rezultate. Prvi povratek je med 28. in 30. letom našega življenja. Njegovi povratki so priložnosti za prelomne dogodke in dejanja, ko se končno osamosvojimo, uspemo v karieri, seveda pa je vse odvisno od osnovne postavitve našega Saturna v NK, s slabimi postavitvami so to težka obdobja, polna preizkušenj, žalosti in obupa, obdobja, ko nekako zamrznemo na neki točki, ko ne moremo naprej, veliko izgubljamo in smo dobesedno ujeti v vzorce vedno istih nalog, ki jih ne zmoremo razrešiti.

2.8. Uran, ko Saturn tranzitira preko Urana prinaša uspeh na vseh področjih, a le kjer staro nadgrajujemo na nov, moderen, do sedaj še nepoznan način. To je dobesedno spoj starega in novega in najboljša rešitev in največji napredek, to je realizacija in materializacijo dolgo in dobro načrtovanega. S slabimi postavitvami pa prinaša nenadne, nepredvidene težave, velike izgube, težave v tehniki in sodobnih tehnologijah, lahko tudi v prometu, v gradbeništvu. Vedno je ta mundani aspekt pobudnik ali glasnik novega obdobja, zadnji kvadrat leta 2008 – začetek upniško dolžniške krize v svetovnem merilu.

2.9. Neptun, ko se povežeta tranzitni Saturn in Neptun NK je čas za duhovnost, učenje na teh področjih, raziskovanje starih oblik duhovnosti, obiskovanje svetišč, potovanje v daljne dežele -Indija, Tibet, Himalaja. Ob takih aspektih se zlahka predajamo meditaciji, vizualizaciji, molitvi, posebnim ritualom,… Ob slabih postavitvah pa moramo biti zelo previdni, seveda če sploh lahko smo, saj je z Neptunom je težko spregledati, doživljamo velika razočaranja, kot posledico nerealnih pričakovanj ali iluzije, razdvojeni smo, ne dobimo tistega kar smo pričakovali, želeli in potrebovali, lahko se počutimo osamljene, odtujeni sami od sebe in drugih. Lahko se nam zgodijo zastrupitve, zapademo v odvisnosti vseh vrst, pojavijo se nam alergije in depresije.

2.10. Pluton, v dobrih postavitvah prinaša povezava rojstnega Plutona in tranzitnega Saturna izjemno moč, tako na osebnem, kot širše družbenem področju – pomembne družbene spremembe, revolucije in preobrate, saj je to mundani aspekt. V slabih postavitvah pa prinaša izjemne nevarnosti, uničenja, vojne in velike nevarnosti na osebnem nivoju.

3. TRANZITI SATURNA SKOZI ŽIVLJENJSKA PODROČJA, SKOZI 12 ASTROLOŠKIH POLJ ALI HIŠ

1. Hiša. Prehod Saturna preko Ascendenta in 1. hiše je težavno obdobje, pa čeprav velikokrat prinaša nove začetke in razrešitve, saj se tukaj Saturn podaja na novo pot skozi zodiak, bogatejši za vse predhodne izkušnje. Ob dobrih postavitvah je prisotnost izrednih ambicij in planov, močna trdoživost in upornost, a se veliko dela, veliko je odrekanja in prilagajanj, uspeh in rezultati pa so majhni, velikokrat ubogi glede na vloženo. Ob slabih postavitvah pa smo na osebnem nivoju nekako zamrznjeni, brez volje in energije, zapuščeni, lotevajo se nas depresije in žalost, imamo težave s kostmi, sklepi, kožo in lasmi. Vse poteka zelo počasi, veliko je ponovitev, a pravega rezultata ni in ni. Smo zelo fokusirani, trmasti, brez želje do sprememb ali popravkov, enostavno gremo svojo pot, pa tudi če ni prava ali če nam ne gre, mi vztrajamo za vsako ceno. To je obdobje, ko bi morali poslušati in upoštevati nasvete in mnenja drugih, a jih ne.
2. Hiša. Težaven tranzit za finance, pojavljajo se nam veliki in nenačrtovani stroški, denar odteka na več načinov, a hkrati imamo zelo malo priložnosti za zaslužek, a še tisto kar zaslužimo je skromno, premalo in podcenjeno. Dobro obdobje za izgubljanje teže, diete – saj nam hrana nič ne pomeni, izgubljamo apetit in jemo slabo ali skromno hrano. Lahko zbolimo zaradi neustrezne ali uboge prehrane. Z dobrimi postavitvami pa dobivamo na finančnem področju v domeni Saturna, a vse je odvisno od rojstne karte.
3. Hiša. Tranzit prinaša težave na področjih komunikacije in izražanja, če smo mlajši težave v osnovni šoli, lahko tudi težave v prometu in težave s tehničnimi aparati. Na osebnem nivoji pa zelo težko izrazimo svoje misli, ni novih idej in zamisli, težko se osvaja nova znanja, težave na cesti in z avtom, veliko temačnih in neprodiktivnih misli. Težave v bližnji okolici, nesoglasja med sorojenci ali s prvim otrokom, nevšečnosti na krajših potovanjih in izletih.
4. Hiša. Težavno obdobje, ko smo soočeni s težkimi situacijami v svojem domu, težave z nepremičninami, bolezen se lahko loti katerega od staršev, lahko tudi smrt v družini. Vladajo hladni odnosi, brez čustev, en sam hlad in ne sprejemanje v družini, lahko tudi sovraštvo in prepiri. Lahko izgubimo dom – lahko se nam poruši hiša ali pa izgubimo družinske člane. Lahko tudi smrt.
5. Hiša. Težave na ljubezenskem področju ali nova veza z veliko starejšo osebo, kar nam ne prinaša ljubezni in topline. Problemi v ljubezni, saj izgineta toplina in ljubezen, ni več strasti in privlačnosti. »Ljubezen umre«. Težave z lastnimi otroci, lahko zbolijo ali se nam odtujijo. Težave z zanositvijo. Ostanemo brez idej in kreativnosti ter ustvarjalnosti, slabi rezultati v športu in izgube pri igrah na srečo. Ob dobrih postavitvah pa prinaša uspeh v domeni Saturna, racionalnost, trdnost in stabilnost.
6. Hiša. Prehod Saturna skozi 6. polje prinaša težave v vsakdanu, na delu in na našem zdravju. Težko se zaposlimo ali opravljamo težavno, enolično, rutinsko delo. Veliko delamo, se izčrpavamo, a nimamo izbire. Smo slabo plačani, a sprejmemo vsako delo. Težave z zdravjem, pojavljajo se nam kronične bolezni, težave z zobmi, kožo in kostmi. Težave s podrejenimi in ljudmi, ki delajo za nas. Bolezen ali smrt hišnega ljubljenčka. Če imamo slab zapis v NK je to dogajanje izrazitejše in dolgotrajnejše, ob dobrih postavitvah pa občutimo spremembe na slabše, blokade in ovire v delovanju, najbolj ob prehodu Saturna v 6. hišo, kasneje počasi intenziteta popušča in izzveneva.
7. Hiša. Saturn na svoji poti skozi polje 7 prinaša težave v vse oblike sodelovanja, v vse oblike partnerstva, pa naj bo to zasebno ali poslovno. V osebnem partnerstvu se odnosi ohladijo, ne čutimo več bližine ali povezanosti s partnerjem, do njega smo realni, a hladni in neizprosni. Lahko se odmaknemo od njega fizično, opustimo intimo in seks. Veže nas samo še neka odgovornost in obljuba do skupnosti, a sreče in ljubezni ni. S slabimi postavitvami je lahko še huje, partner zboli ali umre. Težave s poslovnimi partnerji, težave z odvetniki in sodišči, lahko pridejo nezaželene informacije v javnost.
8. Hiša. Nevaren in težaven tranzit, še posebej, če imamo v 8. hiši malefike. Takrat se pojavi velika nevarnost za bolezni, poškodbe, operacije in nevarne situacije, v najtežjih primerih smrt. Težavno umiranje, izgube dediščine ali partnerjevega denarja, upad seksualnosti, frigidnost, impotenca, …
9. Hiša. Doživljamo blokade pri študijo ali na poti v tujino ali v sami tujini. Morda sploh ne odpotujemo, pa imamo vse dogovorjeno. Če smo v tujini smo tam ogroženi, nesprejeti in se slabo počutimo. Lahko sprejmemo ali se dokopljemo do novih pogledov na svet – nova filozofska spoznanja, postanemo resnejši in odgovornejši.
10. Hiša. V dobrih postavitvah dosegamo dobro in dolgotrajno načrtovane uspehe. Morda se v velikih institucijah z izraženo hierarhijo končno dokopljemo do položaja in ugleda, imamo izredno moč in uspeh. V slabih postavitvah pa imamo velike in intenzivne težave na področju kariere, uspeha, prepoznavnosti, še posebej, ko Saturn prehaja MC ali vrh 10. hiše. Izgubimo posel ali položaj, velike borbe za ohranjanje že dosežene pozicije, ugleda in statusa.
11. Hiša. Tranzit Saturna nam odnose prijatelje ali denar za pokojnino ali izgubljamo v domeni 11. hiše – vse kar je novo in drugačno in ni podprto prinaša izgube. Prijatelji odidejo, zbolijo ali umrejo. Težave ali uspeh v politiki, s socialnimi ustanovami, a vse je odvisno od naših rojstnih postavitev.
12. Hiša. Ponovno nevaren in težaven tranzit, ko Saturn prehaja skozi malefično hiši in prinaša izolacijo, osamo ali izločenost. Lahko se znajdemo v bolnici, domu za ostarele, v zaporu ali pa smo tako neznansko osamljeni in zapuščeni sami s seboj, saj se umikamo, ne sprejemamo drugih, se sami izoliramo. Lahko imamo psihične težave, težke sanje, grozijo nam neznane nevarnosti, vse je prikrito in skrito. To je obdobje, ko se intenzivno soočamo in ko razrešujemo karmo in njene naloge. Pojavijo se bolezni psihičnega izvora, depresija, osamljenost in žalost neznanega izvora. V tem obdobju potrebujemo veliko spanja, potrebujemo mir in osamo, da smo sami s seboj. Pomagajo nam zdrave oblike duhovnosti, obiskovanje posvečenih krajev in dežel, predvsem pa da doživimo in živimo duhovnost v sebi. Ukvarjanje z umetnostjo.