Ribiči šokirani

Je nenavaden beli kit v norveškem morju rusko orožje?

S.R.
29. 4. 2019, 11.06
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 11.39
Deli članek:

Norveški ribiči so prejšnji teden v Atlantiku ob obali vasice Inga naleteli na belega kita, ki je opasan s čudaškim jermenom neutrudno oblegal njihova plovila.

Profimedia
Beluga je edini morski sesalec bele barve.

Strokovnjaki za morski živelj menijo, da so naleteli na belugo, ki jo je izurila ruska mornarica, poroča britanski Guardian. Rusi naj bi morske sesalce namreč usposabljali za prikrite dejavnosti, s katerimi bi pomagali njihovim specialnim enotam. 

Po navedbah ribiča Joarja Hestena se je beluga nenadoma znašla med njihovimi ribiškimi čolni, takrat so tudi opazili, da je opasana z nekim nenavadnim jermenom, na katerega bi bilo mogoče namestiti kamero ali celo orožje. Begalo jih je tudi njeno vedenje, saj je bilo vidno, da je krotka, vajena ljudi in da jih oblega namenoma. Na pasu, ki so ga sneli s kita, so našli tudi zapis, ki kaže, da gre za opremo iz Sankt Peterburga. 

»Če je ta kit prišel iz Rusije – in utemeljeno sumimo, da je – potem je to delo ruske mornarice in ne njihovih znanstvenikov,« je pojasnil Martin Biuw z norveškega inštituta za pomorske raziskave. Temu pritrjuje morski biolog Audun Rikardsen, ki je stopil v stik z ruskimi raziskovalci, ki proučujejo beluge v ujetništvu, a so mu ti zatrdili, da ta beluga ni povezana z njimi, temveč bržkone z »rusko mornarico v Murmansku.« Kot poroča Guardian, na raziskovalnem inštitutu za morsko biologijo v Murmansku (Murmansk Sea Biology Research Institute) za namene ruske mornarice raziskujejo, ali bi lahko beluge »varovale vhode v pomorska oporišča na območju Arktike,« oziroma te bele kite za to usposabljajo. V okviru tega programa naj bi jih tudi urili, kako pomagati potapljačem in kako po potrebi ubiti vsiljivca. Znano je sicer, da je nekdanja Sovjetska zveza za razne vojaške naloge urila delfine.