Simboli miru

Ko nas prežame mir

S.N.Č.
8. 6. 2018, 10.35
Deli članek:

Najpogostejša in najmočnejša želja vseh ljudi na Zemlji je mir, le da je včasih ne prepoznamo v njeni pravi obliki.

Profimedia
Beli golob

Vzemimo primer, ko si nekdo želi na lotu zadeti milijon evrov. Na vprašanje, zakaj si to želi, dobimo odgovor, da bi potem plačal vse kredite in položnice, sinu in hčerki kupil stanovanji, naložil denar za šolanje vnukov, zase in za ženo pa bi zgradil majhno hišico na podeželju. Potem bi bil miren …

Človek si torej želi mir in zadetek na lotu je le orodje, ki bi človeka do želenega stanja pripeljalo.

Najsi gre za dušni ali svetovni mir, zanj se je vredno truditi. Prepoznajmo simbole miru in jih častimo, kadarkoli se le da.

Prav vsakdo med nami lahko pripomore, da zaživimo v miru.

BELI GOLOB

Beli golob je najbolj razširjen simbol miru, nedolžnosti in odpuščanja. Nežen, nenasilen in umirjen značaj, ki se mu pripisuje, je že v antiki enačil ptiča z ljubeznijo in nežnostjo. Je glasnik miru tako v judaizmu in krščanstvu kot islamu. V tori, Starem testamentu in Koranu je opisano, kako je Noe po vesoljnem potopu iz roke izpustil goloba in mu naročil, naj poišče novo zemljo. Ptica se je kmalu vrnila, v kljunu držala oljčno vejico, Noetu pa sporočila, da se je voda umaknila in znova naredila prostor ljudem. Motiv belega goloba in oljčne vejice predstavlja tudi upanje za mir in je hkrati simbol ponujanja premirja.

5f8e1d70c58faf1cd43e7b4ce0532f0e.jpeg

OLJČNA VEJICA

Tisočletja star simbol miru se najbolj vtisne v spomin kot okrasek na glavi grške boginje Atene. V antiki je vsak olimpijski zmagovalec prejel oljčno vejico, ki je predstavljala zmago miru. Tudi oljčna vejica v kljunu Noetovega goloba je oznanjala usmiljenje oziroma spravo z Bogom. Simbol oljčne vejice je tudi na zastavah več držav in v grbu Združenih narodov.

a91a46bca403150ecb58c4945f9df846.jpeg

MAVRICA

Mavrica velja za simbol združite neba in zemlje. Po vesoljnem potopu se je pojavila kot znamenje zaveze boga s človekom. V romantičnih pesnitvah in slikarstvu je predstavljala mir in zdravje. Danes predstavlja človeško upanje na boljši svet, zato ga kot svoj simbol pogosto uporabljalo različna mirovna gibanja po vsem svetu.

HELIOTROP

Zeleni heliotrop oziroma krvavi jaspis, kot ga imenuje zdravilka Hildegard von Bingen, se vse pogosteje označuje kot simbol miru. Rdeče sledi železa v njem se razlagajo kot okamenele kaplje Kristusove krvi.

83504418e9a2567665595117a90751dd.jpeg

ANK

Ank je simbol Egipta. Križ predstavlja življenje in krog večnosti. Oboje skupaj simbolizira nesmrtnost in združitev Uzira in Izide, ki s tem povezujeta nebo in zemljo. Ank je bil tudi simbol miru v hipijevskem gibanju.

BARVE MIRU

Najbolj znana barva miru je bela. Bela zastava velja za znamenje miru. Belina predstavlja nedolžnost, čistost in resnico. Modra, barva pete čakre, pa simbolizira mir v srečanju s sinjim nebom zgoraj in globino morja spodaj.

299632ef9162d953086bf05c7a253bbd.jpeg

PIPA MIRU

Kalumet, sveta pipa Indijancev iz porečja reke Misisipi, se v Evropi večinoma označuje kot pipa miru. Uporabljala se je v obredih, kjer je krožila med navzočimi. Gosti, ki so prisostvovali takšnemu obredu, so bili zaščiteni pred vsako sovražnostjo. Izraz »pokaditi pipo miru« tudi pri nas pomeni znamenje sprave.

MEDITACIJA

Sabrina Meško je v svojih srčnih prizadevanjih za mir pripravila meditacijo, ki jo z veseljem deli z nami. Na nas pa je, da sprejmemo odločitev in delamo po njenih navodilih in v dobro vseh nas.

Sabrina Meško: »Ovijam Zemljo in vsa živa bitja z božansko lučjo miru in ljubezni.

Sedi udobno in zapri oči. Globoko počasi vzdihni, izdihni in pri tem svojo pozornost popolnoma usmeri na dihanje. Umiri svoje misli.

Vizualiziraj si naš čudovit planet. Predstavljaj si, kako se Zemlja počasi vrti v vesolju. Poglej, kako sončni žarki plešejo po njej. Druga polovica planeta pa je potopljena v globoko noč. Na tem planetu si doma.

Tvoj dom je prečudovit, žari v mnogih mavričnih odtenkih med modrimi oceani in belimi morji oblakov. Drhti od življenja, ljubezni in smeha. Ovij Zemljo z zaščitno belo svetlobo ljubezni in miru. Predstavljaj si, kako bela luč prežame vsa bitja na Zemlji do zadnjih celic. To nihanje miru zdravi vse rane in bolečine. Tvojo dušo polni s silovitim valom notranjega spoznanja in vedenja. Preteklost in prihodnost se zlijeta v stanje trenutkov.

Veš, da si zaščiten in varovan.

Spoznaš, da so vse tvoje težave nepomembne, in jih izpustiš.

Veš, da bodo ljudje, ko bodo legli k nočnemu počitku, srečno zaspali.

Zdravilna bela luč ovija in preveva celotno Zemljo in vsa bitja na njej.

Brezpogojno si ljubljen. Ljubiš se takega, kot si, in čutiš, da si eno z vesoljem.

47d331fff660e9eb60bf0a83b7a5183a.jpeg

9995dd2f11116bb9ebcb7d03340f0563.jpeg