Astro

Sanje povedo marsikaj

Marko Lukan
14. 5. 2018, 11.34
Deli članek:

Pogosto sanjate, pa si ne znate razložiti pomena sanj? Naš razlagalec sanj Marko je za vas pripravil razlage najpogostejših sanj.

nn
sanje

Težave z avtom

V take sorte sanjah se običajno znajdemo v avtu, ali kakem drugem prevoznem sredstvu, ki uide izpod nadzora. Odpovedo mu zavore, volan ne funkcionira, hitrost se neprestano povečuje, ali pa drvimo naravnost proti zidu, prepadu in podobno. V sanjah je sanjajoči lahko voznik, ali pa sopotnik. Take sanje tudi niso značilne samo za ljudi, ki so šoferji, ampak tudi za tiste, ki ne vozijo. Običajno take sanje pomenijo, da ste se v življenju znašli v situaciji, nad katero nimate nadzora. V neki situaciji se počutite popolnoma brez moči, lahko pa so take sanje tudi posledica preobremenjenosti in opozarjajo na prihajajoči zlom.

Thinkstock

Okvarjeni stroji, naprave

V sanjah o okvarjenih strojih, napravah ali aparaturah običajno poskušate upravljati z napravo, ki ne deluje, ali pa ne počne tistega, kar bi morala. V zadnjih letih so v tej »kategoriji« zelo pogoste sanje o okvarjenem telefonu – posebej mobilnem. Pogoste so težave s klicanjem želene osebe, zveza se prekinja, ali pa dobimo na zvezo popolnoma napačno osebo, po vsej verjetnosti tisto, pred katero bi kako informacijo radi prikrili. Take sanje pogosto govorijo tudi o prekinjeni internetni zvezi, ali o pokvarjenih industrijskih strojih.

Pomen takih sanj je v delu vaše osebnosti, ki občasno izgubi stik z realnostjo. Menda v resničnem življenju občasno »odplavate«, se prepustite sanjarjenju, ali se kako drugače »odklopite«. Podobno lahko velja tudi za kak del telesa: občasno imate lahko težave. V nekaterih primerih pa sanje o okvarjenih napravah pomenijo, da ste nekoliko živčni pri vzpostavljanju medčloveških kontaktov, lahko v zasebnem življenju ali službi.

Ujeti ali izgubljeni

Sanje o tem, da smo se izgubili so zelo pogoste. Običajno se pojavijo v situacijah, ko v resničnem življenju v neki situaciji ne vemo, kako bi se odločili, ali nasploh reagirali. V takih sanjah se pogosto znajdemo v labirintu, neznanih ulicah, ogromni stavbi, ali čem podobnem. Druga oblika takih sanj je, kadar sanjamo, da smo ujeti v kaki kletki, zapleteni v mrežo ali vrv, iz katere se ne moremo rešiti, ali pa pokopani ali kakorkoli omejeni v poskusih gibanja. Pogosto take sanje vsebujejo tudi maltretiranje s strani druge osebe, grožnje, udarce in podobno. Razlaga za take sanje je v nezmožnosti potegniti pravo potezo v neki življenjski situaciji, ali pa se morda rešiti iz slabega razmerja.

nn
sanje

Zamujen avtobus, letalo, ladja

Sanje take vrste običajno govorijo o tem, da smo zamudili avtobus ali kako drugo sredstvo javnega prevoza za nekaj sekund. Običajno tak avtobus odpelje tako rekoč tik pred našim nosom. V takih sanjah strahu ne občutimo, nas pa navdajajo z jezo in razočaranjem. Še ena oblika takih sanj govori o tem, da smo zamudili na pomemben sestanek, prireditev, ali morda tekmo, na kateri bi morali sodelovati. Take sanje navadno pomenijo, da imate občutek, da smo zamudili ugodno priložnost v budnem življenju. Pogosto se pojavijo, kadar dvomimo pri kaki pomembni odločitvi.

Neuspeh pri izpitu, testu

Sanje te vrste se običajno pojavijo pri ljudeh, ki imajo šolanje že davno za seboj. Testa ali izpita ne morejo opraviti iz različnih razlogov, naprimer pomanjkanja časa, ali pa preprosto ne najdejo učilnice. V nekaterih primerih na izpit niso pripravljeni, ali pa nimajo kake nepogrešljive potrebščine. Take sanje prinašajo spoznanje, da so v resničnem življenju postavljeni pred neko izbiro, ali da se počutijo na nek način preizkušani. Lahko se pojavijo ob občutkih, da taka oseba igra napačno vlogo v življenju, ali pa da na neko vlogo ni pripravljena.

Bolezen ali smrt

V takih sanjah smo običajno bolni, poškodovani, ali pa umiramo. Take sanje so zelo pogoste, zelo velikokrat se pojavljajo ob začetku kake bolezni. Poleg bolezni se take sanje pojavijo tudi kadar smo čustveno ranjeni, ali pa se take ranjenosti bojimo. Take sanje so lahko tudi opozorilo pred neko fizično nevarnostjo v kateri se utegnemo znajti mi, ali pa oseba, ki nam veliko pomeni. Kadar v takih sanjah umre kaka druga oseba, lahko to pomeni, da je del vas na nek način umrl (najbrž kaj v zvezi z osebo, ki je v sanjah umrla). Še dva pomena takih sanj sta: v enem primeru si želite, da bi oseba, ki je v sanjah umrla, odšla iz vašega življenja. V drugem primeru pa se tega  (torej odhoda te osebe iz vašega življenja) bojite.

nn
sanje

Nekdo nas lovi

Sanje o tem, da nas nekdo (ali množica) lovi – so lahko prav grozljive. Pogosto nas lovi zlobna oseba, kaka pošast, ali v nekaterih primerih žival(i). Pravzaprav je to najbolj pogosta nočna mora, ki jo ljudje imamo. Take sanje govorijo o tem, da nas nekdo ali nekaj v budnem življenju navdaja z občutki strahu. Lahko so sicer tudi čustva tista, ki se jih bojimo. O pomenu takih sanj največ izvemo, če si poskušamo v spomin čim natančneje priklicati podobo, ki nas je preganjala in poskušamo ugotoviti komu v našem življenju je bila najbolj podobna. Lahko gre sicer za fizično podobnost, ali podobnost v ravnanjih, dogodkih iz našega življenja in podobno. Včasih pa take sanje preprosto povzamejo kak resnični dogodek iz našega življenja.

Izpadanje zob, težave z zobmi

Sanje o zobeh so zelo pogoste. Običajno sanjamo o majavih ali izpadlih zobeh. V nekaterih primerih lahko sanjamo, da smo odprli usta, zobje pa so začeli kar padati ven.  Večinoma ljudje v današnjih časih kar dobro skrbimo za ustno higieno in zdravje zob, zato nas take sanje seveda pošteno prestrašijo. Kaj torej take sanje pomenijo? Običajno nas nekje v podzavesti navdaja strah, da bi bili videti neatraktivni. Morda smo premalo samozavestni, nas je nečesa sram, ali pa se bojimo izgube vpliva, ali moči.

Sanje o goloti

Sanje o goloti so zelo, zelo pogoste. Sanjamo namreč da smo se znašli sredi ulice (ali kako drugače v družbi ljudi) popolnoma goli, pomanjkljivo oblečeni, ali pa neprimerno oblečeni. Tako naprimer sanjamo, da smo v službo prišli oblečeni v pižamo. Občasno take sanje govorijo tudi o drugih golih osebah v naši družbi (mi pa smo v takem primeru oblečeni). Take sanje vzbujajo dvoje vrst občutkov: počutimo se osramočeni in se tega (golote namreč) tudi zelo sramujemo, ali pa lahko take sanje pomenijo tudi občutek osvobojenosti in ponosa. Take sanje pomenijo, da se zaradi nekoga ali nečesa v svojem življenju počutimo preveč izpostavljeni, ranljivi, ali pa se nam morda zdi, da smo izdali kak del naše notranjosti, za katerega bi raje videli, da bi ostal zakopan globoko v nas. Zelo zanimiv podatek v zvezi s tem je, da se take sanje bolj pogosto pojavljajo pri ljudeh, ki so poročeni, ali kako drugače v zvezi, kot pri tistih nevezanih.

Padanje ali utapljanje

Sanje o tem, da padamo z velike višine, ali da se utapljamo, so najbolj pogoste človeške sanje. Do takih rezultatov so prišli raziskovalci sanj skozi dolgoletno spoznavanje tega dela naše podzavesti. Skoraj vsakdo je že izkusil take sanje. Okrog tega se je spletlo sicer že polno mitov. Eden zelo pogostih je, da bomo umrli, če smo sanjali, da smo po padcu treščili na tla. To sicer ni res. Najbolj pogosto sicer padamo z neznansko hitrostjo skozi prostor, ob tem pa smo zelo prestrašeni. Občasno se take sanje pojavijo tudi v obliki utapljanja, ali strahu pred deročo vodo. Oseba, ki sanja take sanje, se pogosto srečuje s pomanjkanjem podpore v budnem življenju, lahko pa si tako pomanjkanje samo predstavlja. Gre torej za premajhno samozavest. Take sanje so zelo pogoste, kadar v budnem življenju obupujemo nad neko osebo (ali zadevo, situacijo). Če se take sanje ponavljajo, bi morali skrbno premisliti o okoliščinah v našem življenju. Razmisliti je treba o osebah, ali drugih težavah, ki nas s takimi občutki navdajajo, se z njimi soočiti in…sanje te sorte bodo čudežno izginile.