Prebujeni moški

Harmonija moške in ženske energije

Mirela Smajić, Izbrano z Mirelo, www.izbranozmirelo.si
24. 5. 2024, 16.10
Deli članek:

Ko moški postane samozavestnejši in se udobneje počuti v svoji moškosti – se prilagodi svojemu poslanstvu in namenu ter redno namenja čas temu, da se poveže s svojo notranjostjo, in se varno počuti v svoji sposobnosti ljubiti – tudi naravno razvije spoštovanje do ženskih darov in jih ceni, ker jih ne jemlje več kot grožnjo. Ženske darove lahko prepozna brez zmanjševanja moških darov.

AdobeStock
Moška moč poudarja sposobnost, da nekaj opravi: da si moški zastavi cilje in jih izpolni, pogosto sam.

Ko moški žensko energijo sprejema, jo ceni in se nanjo odziva, ga to spet poveže s pomenom, namenom in strastjo. Če postane pretirano obremenjen z dejanji in doseganjem ciljev, izključi svojo bolj čutečo stran. Potem se vsako jutro zbudi z dolgim seznamom stvari, ki jih mora opraviti, s cmokom v grlu in brez pravega razloga, zakaj bi vse to opravil. Če se spet poveže s čustvi, kar pomeni, da ceni žensko stran, pa znova obudi občutek strasti in vznemirjenja. Ko se sprehaja v naravi in vidi roso kapljati z listov ali sliši močno in čustveno glasbo (čeprav jo je napisal moški), spozna, da se enaka splošna ženska energija izraža povsod v življenju.

Kakšne so torej splošne ženske lastnosti, ki jih moški prepozna in ljubi? Katere od teh najprej najde pri ženskah, ki jim je blizu, nato pri sebi in nazadnje v vsem življenju? Ker je to široko in raznoliko področje, bomo nanizali le najpomembnejše teme. Ženska stran v nas je dovzetnejša in se bolj odziva na potrebe drugih. Takšno naravno vživljanje v občutke drugih je posledica večje povezanosti s čustvi. Ta je tako močna, da lahko hkrati doživljate svoja in čustva drugih ljudi. Moška moč poudarja sposobnost, da nekaj opravi: da si moški zastavi cilje in jih izpolni, pogosto sam. Ženska moč, ki je pogosto ne prepoznamo, bolj poudarja sodelovanje, prenos odgovornosti s spoštovanjem in omogočanje drugim, da opravijo stvari. Zrel in prebujen moški, ki si prizadeva biti dober vodja, spozna, da mora uravnovesiti sposobnost drznega ukrepanja in sposobnost usklajenega delovanja z drugimi. Če moški razvije spoštovanje do ženskega in gre preko neskončnega prizadevanja za dosežke, spozna, da je njegov moški svet črno-bel. Ženska stran mu odpre toliko novih pogledov na vse, da odkrije življenje kot večbarvni, večplastni film.

PRIMERI IZ PRAKSE DR. JOHNA GRAYA

John pravi: »Če grem z Bonnie na sprehod, razmišljam o tem, kako bi hitro prišel do cilja. Ona hodi ob meni in vidi majhne cvetlice; pogled ji uide v daljavo in tam zagleda drevo ter sončni zahod. Pokaže mi stvari, ki bi jih navadno spregledal. Ker jo ljubim in spoštujem, sem se tudi jaz naučil uživati v njih. S poslušanjem njenih potreb in spoštovanjem njenega načina sem postal manj ciljno usmerjen. Sem veliko srečnejši in še zmeraj dosegam svoje cilje.«

Arjuna pravi: »Spomnim se, da sva nekoč skupaj kupovala sesalnik. Stopil sem naravnost do informacij in brez izgubljanja časa vprašal, kje so razstavljeni sesalniki. Odkorakal sem tja, na hitro primerjal cene glede na lastnosti, izbral primeren model, se odpravil na blagajno, kjer je bila najkrajša vrsta, in se vrnil k avtomobilu v trinajstih minutah. Naloga je bila opravljena. To je bilo učinkovito nakupovanje. Čez nekaj dni sva se spet odpravila po nakupih, ker je Chameli nekaj potrebovala. Ko sva stopila v trgovino, je takoj opazila druge stvari. Njeno pozornost je pritegnil šal, ki ji je bil všeč, potem je zagledala neke čevlje, nato se je odpravila na oddelek z dišavami, kjer so imeli ogromno majhnih stekleničk z vzorčki, ki jih je bilo mogoče preizkusiti na majhnih koščkih papirja. Tam sva ostala dve uri in se nazadnje le vrnila k avtomobilu. Imela je samo majhno svileno cvetlico v torbici, oviti v barvno blago. To je vse, kar je kupila – porabila je sedem dolarjev. 'No,' sem dejal, 'to pa je bilo zapravljanje časa.' 'Kaj misliš s tem?' je vprašala in dodala: 'To je bil doslej najboljši nakupovalni dan.' V letih, ki sva jih skupaj preživela, me je naučila, kako lahko cenim potovanje enako kot cilj.«

John pravi: »Preden sem se poročil z Bonnie, sem se najprej bolj posvetil duhovnim ciljem in šele potem temu, kako bi se dokazal v svetu. Bonnie mi je dala zavedanje, da je to sicer pomembno, vendar je pomemben tudi čas, ki ga preživimo z otroki in drug z drugim. Ko sem poslušal njena čustva in spoznaval, kaj potrebuje za svojo srečo, kaj mora od mene dobiti in kaj mi ona lahko da, mi je pomagala usmerjati svoje težnje. To mi je zmeraj znala povedati tako, da sem jo lahko slišal. Če se zdaj ozrem na teh zadnjih trideset let, se zavedam, da imam toliko lepih spominov na družinske trenutke – na čas, ki sem ga preživel z otrokoma – ravno zato, ker me je tega naučila žena. Če bi se ravnal po vzoru svojih staršev, bi bil oče, ki je zmeraj odsoten zaradi dela in ki je v veliki meri prezrl svojo družino. Ko sva se poročila, je Bonnie že imela dva otroka iz prejšnjega zakona. Povedala mi je, da si ne želi imeti še več otrok. Toda želel sem jih jaz in zato sva se morala pogajati. Nazadnje se je strinjala, da bi imela še enega otroka, če ji obljubim, da bom kot mož imel petdesetodstotni delež pri vzgoji. Sodelovati sem moral enako kot ona. To je v meni prebudilo ženske lastnosti. Vem, da sem postal bolj celovita, ljubeča oseba in da sem imel zato tudi srečnejše življenje. Pred nekaj dnevi sem na letališču čakal na polet. Poleg mene je sedel moški, ki se je pogovarjal po telefonu. Nehote sem ga poslušal. Zaposlen je bil v svetovalnem podjetju in osebi na drugi strani je govoril: 'Dobil sem veliko priložnost. Ponujajo mi dvakrat večjo plačo, kot jo imam zdaj. Toda delo zahteva veliko potovanj, ogromno časa bi preživel na letalih. Družino bi videval samo ob koncih tedna. Zakaj bi si želel to sprejeti? Zamudil bi veliko trenutkov odraščanja svojih otrok. Zato sem ponudbo zavrnil.' Čutil sem veliko spoštovanje do njega. Nagnil sem se in mu rekel: 'Pravilno ste se odločili.' Ta moški je našel razumno ravnovesje med svojo žensko in moško energijo.«

UREJANJE IN NEGOVANJE: URAVNOVEŠANJE MOŠKE IN ŽENSKE ENERGIJE

Moški radi urejajo stvari, značilno za ženske pa je, da rade negujejo. To je velika razlika. Včasih se zgodi, da ta ljubezen do obvladovanja izrednih stanj v moškem vzbudi željo, da bi razstavil stvari samo zato, da bi jih lahko potem spet sestavil. Če to naredi z motorjem motocikla, je lahko zelo zanimivo, v intimnem razmerju pa lahko povzroči zmešnjavo. Ko se moški uči poslušati modrost življenjske spremljevalke, prebudi svojo žensko stran. Nauči se izogniti ustvarjanju zmešnjav in jih odpraviti.

Če moški izključi žensko stran in zato ne spoštuje ženskega, se navadno žene do skrajnosti in izgori. Po drugi strani pa moški, ki misli predvsem na svoje dobro počutje in zadovoljstvo, postane šibek, neosredotočen in nesamozavesten. Toda moški, ki se nauči uravnovesiti svojo moško in žensko energijo, razume, da mora skrbeti za telo ter spoštovati svoje potrebe, da bi lahko v celoti služil drugim. Skrbi, da dovolj spi, uživa ustrezna prehranska dopolnila in se redno giblje, ker razume, da je to najpomembnejše, da lahko polno živi svoje poslanstvo in namen.

MEDSEBOJNA PODPORA

Moški veliko lažje ceni ženske lastnosti, če so ženske podpirale njegovo moškost. Če malo pomislite, je to precej preprosto. Če imate prijateljico, ki v vas vedno vidi le najboljše, želi, da bi uspeli, in vas brezpogojno ljubi, je večja tudi verjetnost, da jo boste spoštovali in cenili. Če vas je mati ljubila in cenila ter vas tudi sedanja življenjska partnerica ljubi in spoštuje kot moškega, boste verjetno naravno spoštovali in cenili žensko stran. Toda če je bila vaša mati pretirano skrbna in vas je to morda  dušilo, se kasneje v življenju upirate ženskim lastnostim. Če je bila mati preveč kritična, vas je to morda prizadelo in zato zavračate vse žensko. Če vas je mati zanemarjala ali se vam ni posvetila, ko ste jo potrebovali, se ji morda potem niste več hoteli odpreti in ste kasneje postali neobčutljivi za ženske lastnosti. Na srečo so vse te navidezno pozitivne ali negativne možnosti samodejne in podzavestne.
Z vajo jih lahko spremenite v odnos z ženskim, ki vam bo omogočal ljubiti in spoštovati ženske ter hkrati v sebi vzbuditi dragocene ženske lastnosti.

Drugi način je, da moški najde žensko energijo v sebi. V preteklosti, do neke mere pa tudi v sedanjosti se je veliko več moških upiralo sprejemanju svoje ženske strani, kot je žensk zavračalo moško stran. Če ženska bolj poudarja moške lastnosti v drugi ženski, je to pogosto videti kot spodbuda. Če moški postane občutljiv za svoje potrebe in čustva ali če si dovoli v sebi najti lastnosti, kot sta spodbujajoča skrb in ljubeznivost, dostopa do svoje ženske strani.

C. G. Jung je to imenoval »anima« oziroma arhetip ženske. Jung je izpostavil resnično pomembno razliko. Če moški popolnoma zanika svojo animo, postane trd in obsesivno zagnan, nato pa trpi in pogosto povzroča trpljenje drugim. Če anima prevlada nad njegovo moško stranjo, pa dobi bolj ženske lastnosti in se počuti šibkega, neosredotočenega ter izgubljenega. Takšen moški tudi trpi in pred drugimi skriva svoje darove. Toda Jung je poudaril, da moški, ki je trdno vpet v svoje moško bistvo in hkrati povezan s svojo animo kot podpornim vplivom, postane celovit in zdrav moški, ki lahko veliko da svetu.

Tretji način je, da začne ceniti darove ženskega v obkrožajočem svetu. Zdaj spozna, da ženska energija ni samo lastnost žensk ali osebne anime, temveč je prisotna v vsem življenju, neodvisno od ljudi. V moški skupini poslušate izkušnje drugih moških in potem se odzovete: »Tudi jaz imam podobno izkušnjo. Ta moški včasih potrebuje čas zase – ne samo on, temveč tudi vsak drugi, pa tudi jaz. Osredotočen je na svoj cilj in to ga vodi. Enako velja za druge in zame.«

Ob podrobnejšem spoznavanju splošnih moških lastnosti lahko tudi bolje prepoznamo splošne ženske lastnosti in jih vzljubimo. Vrnete se na primer domov in ugotovite, da je vaša partnerica na kuhinjsko mizo postavila vazo s tremi cvetlicami. Kanček oranžne barve je prostoru dodal nekaj posebnega. Mogoče si mislite: »Tega se nikoli ne bi spomnil. Zelo je lepo. Mary zna tako dobro polepšati stvari.« Toda nato bi lahko pomislili, da vaša mati in sestra to počneta enako. Ko o tem razmišljate, se spomnite, da to velja tudi za vaše prejšnje dekle. Nato se spomnite, da so na vaših moških srečanjih na mizi pogosto – ne vedno – samo papirnati krožniki in da skoraj ni okrašena. Zdaj se zavedate, da teh lastnosti ne občudujete samo pri Mary, materi in nekaterih drugih ženskah, temveč skoraj pri vseh ženskah. To je žensko. Enake ženske lastnosti ima tudi marsikateri moški.

Če je moški bolj ustaljen v svoji moški navzočnosti, lahko tudi bolj ceni in uživa lastnosti splošne ženskosti – kot nenehnega spreminjajočega se prikazovanja barv in energije – ter z zavestjo bolj prodre vanjo. Ko moški vstopi v življenje, v zahteve in nepričakovana presenečenja sveta, se ne spoznava z ženskim samo kot z žensko, temveč kot s prikazom vsega življenja. Prinaša zavestno, pronicljivo navzočnost, da spozna barviti nered ženskega, ki se razkriva v naravi, poslu, prometnih zastojih, mednarodni politiki in na svetovnem spletu. Kadar sreča vrtoglavi, nenehno spreminjajoči se in včasih nadvladujoči prikaz barve, zvoka in čustev ter se odloči, da ga bo združil s pogumom in velikodušnostjo, postane splošna moškost, ki svoj dar v celoti ponuja splošni ženskosti. Če v sebi in ženskah, ki ga obkrožajo, bolj ceni ženske lastnosti, tudi bolj ljubi življenje in mu želi več dati.