Andy in Eva

Povejte mi, kako je bilo, ko ste nazadnje seksali

Mirela Smajić, Izbrano z Mirelo
8. 5. 2024, 15.54
Deli članek:

V nenehno spreminjajoči se družbi, ko so odnosi vse bolj pod drobnogledom, je razumevanje in usklajevanje spolnih želja med partnerji ključnega pomena za vzdrževanje zdravih in izpolnjujočih odnosov.

AdobeStock
Andyjeva in Evina zgodba nas uči, da so v odnosih težave v spolnosti pogosto le vrh ledene gore.

Knjiga Povejte mi, kako je bilo, ko ste nazadnje seksali ponuja vpogled v te kompleksnosti, skozi prizmo resničnih zgodb, kot je zgodba Andyja in Eve, ki se soočata z izzivom usklajevanja svojih spolnih želja in potreb.

Andy in Eva, oba stara malo čez trideset let in zaročena, sta se ob prihodu k dr. Ianu Kernerju pritoževala, da se v spolnosti ne ujemata. To ju je jezilo, saj sta menila, da sta na isti valovni dolžini pri številnih drugih vidikih razmerja.

Eva je na videz lahko dosegla orgazem samo po oralnem seksu in se je z dr. Kernerjem prišla posvetovat zato, ker ji je bila všeč njegova knjiga She Comes First (Njej pride najprej), pa tudi Andyju jo je podarila, da bi mu pomagala postati »ščegeved«. Ampak Andy je žal še vedno capljal na mestu, ona pa je bila jezna in nezadovoljna. Zakaj je bil tako nesposoben? Ali mu za njen užitek preprosto ni bilo mar? Ali je bil pasivno agresiven? Ali si je na skrivaj želel prekiniti razmerje?

Andy ni razumel, kaj počne narobe. Zakaj ga je morala ves čas prekinjati med oralnim seksom in mu govoriti, kaj naj počne? Zakaj je bila tako gospodovalna v postelji? In zakaj je vedno vztrajala pri kunilingusu (oralnem seksu)? Zakaj ne bi mogla imeti tudi koitusa (penetracijskega seksa)? Zakaj ne bi bil oralni seks vzajemen? Kaj pa njegove potrebe?

»No, povejta mi, kako je bilo, ko sta nazadnje seksala,« je vprašal dr. Ian Kerner, ko je izvedel malo več o okoliščinah. In ni ga presenetilo, da je bilo nazadnje, ko sta seksala, precej podobno kot vsakič, ko sta seksala.

SEKS V AKCIJI

Njun običajni spolni scenarij je potekal takole:

• Eva je oznanila, da je »potrebna«. Spravila sta se v posteljo, se slekla, potem pa je Eva kmalu porinila Andyjevo glavo navzdol, proti svojemu pasu. Zdelo se je, da se njeno poželenje poraja v njej in nima prav veliko opraviti z Andyjem ali sploh nič, predstavila pa mu ga je precej podobno, kot je sporočila katerokoli drugo osnovno potrebo, kot sta lakota ali odhod na stranišče. Njun spolni scenarij ni vseboval nobene erotike, nobenega poljubljanja, nobene predigre, nobenega zapeljevanja. Naravnost na kunilingus.

• Potem je on tam spodaj pogosto preživel približno tri četrt ure ali uro – in po Evinih besedah v glavnem vse počel narobe, kar jo je še bolj razjezilo.

(Morda si mislite: ena ura kunilingusa? Kaj, za vraga ... To se sicer morda zdi nenavadno, ampak po navadi dr. Kerner sprejme več kot petindvajset pacientov na teden, in kadar je kriv napačen spolni scenarij, vedno obstaja nekakšna neskladnost ali mrtva točka. Mogoče ne gre za vsaj petinštiridesetminutni kunilingus, lahko pa kateri od partnerjev meni, da je krivo preveč ali premalo koitusa, premalo predigre ali napačna predigra, premalo domišljije, preveč pritiska, nelagodje, tesnoba, panika, bolečina. Dolgočasje.)

• Nazadnje je Eva rekla, da ima dovolj, in končala sama z vibratorjem. Potem je rekla Andyju, da gre lahko vanjo, če si to res želi.

• Ampak na tej točki je bil on običajno že ob erekcijo in zanimanje.

• Na koncu sta obležala v postelji z občutkom, da sta si milijon kilometrov narazen, in premlevala, ali sta naredila napako, ko sta privolila v poroko. Eva je pogosto začela tiho jokati, Andy pa se je obrnil proti njej in ji nežno položil roko na ramo.

SPOLNI SCENARIJ

Za njunim spolnim scenarijem so se skrivala globoka čustva obeh: ona je imela med seksom občutek, da jo partner zanemarja, in je menila, da je sebičen in brezbrižen. On je imel občutek, da ga ima Eva na vajetih, da mu jemlje moškost in da je nezadosten. Oba sta hrepenela po povezanosti. Kar se tiče njunega odnosa na splošno, je bilo jasno, da je spolni scenarij zgolj vrh ledene gore, vendar je bil poleg tega del, ki ga je bilo mogoče opaziti, se ga oprijeti, zavrtati vanj in ga morebiti spremeniti.

Pri Andyjevem in Evinem spolnem scenariju je bila že od samega začetka opazna popolna odsotnost predigre in erotike. Brez kakršnegakoli ogrevanja ali postopnega vzburjanja (fiziološkega ali psihičnega) sta prešla neposredno k draženju ščegetavčka. (Pri »fiziološkem« vzburjenju gre za čutne dotike, pri »psihičnem« vzburjenju pa gre za posvečanje erotičnim mislim). Nič čudnega, da je trajalo tri četrt ure ali več, preden se je Eva približala orgazmu – za vzburjanje sta se zanašala zgolj na eno dejavnost.

Ker je bil Andyjev in Evin spolni scenarij globoko zakoreninjen v telesnem vedenju, so se skupaj odločili, da se bodo osredotočili na doseganje »psihičnega vzburjenja« in se oprli na domišljijo. Ampak tako kot velja za dramaturgijo, je včasih tudi pri spolnih scenarijih potrebno več osnutkov in popravkov.

Andyjeva in Evina zgodba nas uči, da so težave v spolnosti pogosto le vrh ledene gore, ki skriva globlje čustvene vzorce in neizpolnjene potrebe. Njuna pot k reševanju teh težav, polna iskrenega raziskovanja in postopne gradnje novega spolnega scenarija, ponuja dragocene lekcije o pomembnosti komunikacije, razumevanja in prilagajanja v intimnih odnosih.