Kompleksno znamenje

Kozorogi: Skrivnosti njihovega značaja, vedenja in razmišljanja

Neja Kralj
21. 12. 2023, 16.12
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 16.13
Deli članek:

Ponoči, ob 3.27, bo Sonce vstopilo v znamenje kozoroga in povzročilo uradni začetek zime. S Soncem v kozorogu zaključujemo leto in prihajamo v novo ...

AdobeStock
Do 19. januarja nam z neba vlada zemeljski kozorog.

A kdo je kozorog? In kakšen bo njegov energijski vpliv?

Kozorogi, rojeni med 22. decembrom in 19. januarjem, veljajo za resne, odgovorne in vztrajne posameznike. So ambiciozni in imajo močno voljo, kar jim pomaga pri doseganju ciljev.

Energija kozoroga nam bo pomagala ustvariti boljši vpogled v to, kar je bilo, objektivno oceniti vse svoje neuspehe in uspehe ter bolj disciplinirano načrtovati nove začetke in ukrepati za nove spremembe. S kozorogom se prebuja energija odgovornosti, discipline, ambicioznosti, reda. Kozorog nas spodbuja, da spoštujemo oprijemljive rezultate in se vedemo odgovorno. Kozorog nam govori o pomembnosti, da imamo cilj, vendar ne navadnega, temveč dolgoročnega. Ob koncu leta torej »poravnajmo račune« in si ustvarimo nove načrte in cilje ... ali tako imenovane novoletne zaobljube.

S Soncem v kozorogu so ambicije velike, načrti realni, cilji pa dosegljivi. Energija nas podpira, da smo pripravljeni odločno premagovati vse težave in izzive na poti, ki vodi do vrha, saj je tam na vrhu zrak svež in čist. Kozorog se ne ustraši dela in odgovornosti. Ljubi varnost in neodvisnost, zato je denar za kozoroga na vrhu prioritet. Zanj sta služba in položaj v družbi zelo pomembna, zato včasih žrtvuje osebno življenje in družino. Občutki pri kozorogu so globoki, a pogosto potlačeni. Ljubezen je resno »delo« za kozoroga. Teži k nadzorovanju občutkov. Vse jemlje resno, a občasno preresno.

Med sprehodom Sonca skozi znak kozoroga se zlahka zgodi, da si zastavite visoke cilje, a hkrati bodite potrpežljivi in vztrajni. Postali boste resnejši, odgovornejši, praktični in modrejši. Pozornost bo večinoma usmerjena v poklic, kariero, družbeni položaj. Nekateri med vami boste v tem času dosegli pomemben status in ugled. Energija Sonca v kozorogu bo prinesla nadzor, samokontrolo, praktičnost, bolj realen pogled na življenje.

DOBRE LASTNOSTI KOZOROGOV

Disciplina

Kozorogi so izjemno disciplinirani in vztrajni. Zlahka si postavijo cilje in se držijo svojih načrtov.

Zanesljivost

So zelo zanesljivi in lahko se zanesete nanje. Če nekaj obljubijo, bodo to tudi storili.

Ambicioznost

Kozorogi imajo visoke cilje in so pripravljeni trdo delati, da jih dosežejo. So odlični v doseganju uspeha v karieri.

Odgovornost

Prevzemajo odgovornost za svoja dejanja in se zavedajo posledic svojih odločitev.

Sposobnost vodenja

Kozorogi imajo naravni voditeljski potencial in so sposobni prevzemati odgovorne vloge v različnih situacijah.

SLABE LASTNOSTI KOZOROGOV

Pretirana resnost

Kozorogi se lahko zdijo preveč resnobni ter premalo sproščeni.

Trma

Ko se odločijo, da imajo prav, so lahko trmasti in težko sprejemajo drugačna mnenja.

Pesimizem

Kozorogi so lahko nagnjeni k pesimizmu in vidijo težave namesto rešitev.

Deloholizem

Ker so tako ambiciozni, se lahko preveč posvetijo delu in zanemarijo svoje osebno življenje.

Zadržanost

Kozorogi so lahko zadržani in težko izražajo čustva, kar lahko vpliva na njihove odnose.

AdobeStock
Kozorogov vladar je planet Saturn, ki nosi vzdevek Učitelj – mučitelj.

KOZOROGI KOT PARTNERJI

Kozorogi so zvesti in zanesljivi partnerji, vendar potrebujejo čas, da se odprejo in pokažejo svojo čustveno plat. So zaščitniški in skrbni, vendar morda potrebujejo več spodbude za izražanje svojih čustev.

KOZOROGI KOT OTROCI IN STARŠI

Kot otroci so kozorogi pridni in želijo ugajati svojim staršem. Kot starši so zahtevni, vendar so tudi zelo predani svojim otrokom in jih spodbujajo k ciljno usmerjenemu razmišljanju.

KOZOROGI KOT PRIJATELJI IN SODELAVCI

So zvesti in iskreni prijatelji, vendar imajo radi globoka prijateljstva, kjer lahko delijo svoje cilje in ambicije. Kot sodelavci so odgovorni in vedno prispevajo k ekipnim naporom.

KOZOROGI KOT NADREJENI IN PODREJENI

Ko so nadrejeni, so zahtevni, vendar pravični in pričakujejo visoko raven odgovornosti. Kot podrejeni so zelo delavni in se trudijo izpolniti pričakovanja svojih nadrejenih.

KOZOROGOV DOM

Kozorogi imajo radi urejen in organiziran dom. Pogosto cenijo tradicijo in kakovostne materiale pri opremljanju svojega doma.

ASTROLOŠKA RAZLAGA ZNAMENJA KOZOROG

Kozorog je povezan s Saturnom, planetom discipline, odgovornosti in strukture. To vpliva na kozoroge, da so ciljno usmerjeni in predani svojim nalogam.