Lucidne sanje

Ko se zavedamo, da sanjamo, a dogajanje nadzorujemo …

Sonči Nered Čebašek
10. 11. 2023, 15.53
Deli članek:

Najnovejše raziskave so pokazale, da ima skoraj 60 odstotkov ljudi vsaj enkrat v življenju izkušnjo z lucidnim sanjanjem. Delež tistih, ki redno lucidno sanjajo, je sicer precej manjši, zanimanje za to vrsto sanj pa je vse večje, saj njihove značilnosti v sebi nosijo dražljivo vznemirjenje.

AdobeStock
Zanimanje za lucidno sanjanje je vse večje, saj njihove značilnosti v sebi nosijo dražljivo vznemirjenje.

Saj veste: lucidne sanje so sanje, v katerih se zavedamo, da sanjamo, in lahko dogajanje v sanjah tudi nadzorujemo ter spreminjamo njegov potek. To nam omogoča, da doživimo najrazličnejše avanture, ki jih v resničnosti ne bi nikoli izkusili. Kako nas torej ne bi mikale in v nas zbujale vprašanj?

Zbrali smo najpogostejša vprašanja o lucidnih sanjahin se seveda potrudili najti odgovore nanje.

KAKO DOLGO SO LUCIDNE SANJE ŽE ZNANE

Ljudje so od nekdaj poročali o izkušnjah z zavedanjem, da sanjajo, med spanjem. Vendar je ta koncept dobil znanstveno ime šele v 20. stoletju.

Zgodovinsko gledano so o lucidnih sanjah pisali že v starodavnih kulturah – Indijci, Kitajci, Grki in Rimljani. V nekaterih kulturah so lucidne sanje povezane s spiritualnostjo in duhovnostjo, medtem ko so bile v drugih uporabljene kot orodje za raziskovanje lastnih čustev in misli.

V zgodnjem 20. stoletju je francoski psihiater in pisatelj Henri-Louis Bergson prvič uporabil izraz lucidne sanje v svoji knjigi Dva izvora morale in religije, kjer jih je opisal kot sanje, v katerih se sanjač zaveda, da sanja, zato lahko sanje nadzira.

Leta 1960 je psihologinja Celia Green izdala delo Lucid Dreams, prvo knjigo, ki je podrobneje raziskala koncept lucidnega sanjanja. V naslednjih desetletjih so se pojavile številne druge knjige in raziskave o lucidnih sanjah, ki so pripomogle k razvoju teorije in prakse.

Danes je lucidno sanjanje področje, ki ga raziskujejo številni znanstveniki in ima veliko potenciala za razumevanje ne le samega procesa sanjanja, ampak tudi različnih vidikov človeške duševnosti in zavesti.

KAKO DOSEŽEMO LUCIDNE SANJE

Obstajajo različni načini. Eden od njih je, da si pred spanjem ponavljamo v mislih, da bomo sanjali in da se bomo zavedali, da sanjamo.

Drugi način je, da si pred spanjem postavimo vprašanja, na katera bomo odgovorili, ko se zbudimo. To nam pomaga, da se zavedamo, da sanjamo, in da se bomo lahko spomnili svojih sanj.

Tretji način je beleženje sanj: začnite pisati dnevnik sanj, saj vas bo to spodbudilo k večjemu zavedanju sanj in vam pomagalo prepoznati vzorce v svojem sanjskem svetu. To vam lahko pomaga prepoznati, kdaj ste v sanjah, in vam olajša prehod v lucidno stanje.

Vadite tudi meditacijo, saj pomaga, da se osredotočite in umirite um, kar je ključnega pomena za lucidno sanjanje. Praksa poveča vaše zavedanje in pozornost tudi v sanjah.

AdobeStock
Vadba meditacije k osredotočanju in umiritvi uma ne pomaga le v budnem stanju, temveč tudi v sanjah.

ALI SO LAHKO LUCIDNE SANJE ZDRAVILNE

Lucidno sanjanje ni znanstveno dokazano sredstvo za zdravljenje bolezni ali tesnobnosti, vendar lahko z izboljšanjem spanca in zmanjšanjem stresa, ki ga povzročajo more ali neprijetni sanjski dogodki, pripomore k izboljšanju kakovosti življenja ljudi, ki trpijo za nekaterimi psihičnimi težavami.

Poleg tega se lahko lucidne sanje uporabljajo kot orodje za raziskovanje lastnih čustev in misli, kar dolgoročno pomaga obvladovati tesnobnost ali stres.

KAJ JE V LUCIDNIH SANJAH NAJZANIMIVEJŠE

Možnost nadzora

Med lucidnim sanjanjem lahko sanjavci nadzirajo svoje sanje in v njih po svoji želji spreminjajo scenarije, osebe in predmete.

Različne stopnje zavedanja

Lucidno sanjanje ima lahko različne stopnje zavedanja, ki segajo od zavedanja, da sanjaš, do zavedanja, da si v sanjskem svetu in lahko nadziraš svoje sanje.

Raziskovanje podzavesti

Lucidno sanjanje je lahko orodje za raziskovanje lastnih čustev, želja, misli in podzavestnih procesov.

Izboljšanje motoričnih sposobnosti

Raziskave kažejo, da lahko lucidno sanjanje izboljša motorične sposobnosti in zmanjša tesnobo.

Podobnosti med lucidnim sanjanjem in resničnostjo

Med lucidnim sanjanjem se lahko sanjavec počuti, kot da je v resničnem svetu, zato lahko te izkušnje postanejo zelo živahne in intenzivne.

Reševanje problemov

Lucidno sanjanje je lahko tudi orodje za reševanje problemov, saj lahko sanjavci med sanjanjem poskušajo rešiti težave, s katerimi se spoprijemajo v budnem stanju.

KAKO LAHKO IZKORISTIMO PREDNOSTI LUCIDNIH SANJ

Lucidne sanje nam omogočajo, da izkusimo različne stvari, ki si jih v stvarnosti ne moremo privoščiti. Lahko letimo, plavamo, skačemo ali obvladujemo nekatere spretnosti. Lucidne sanje nam lahko pomagajo pri premagovanju nekaterih strahov, lahko pa tudi izboljšajo naše sposobnosti pri nekaterih spretnostih, denimo pri igranju glasbila ali športu.

AdobeStock
Področje lucidnega sanjanja danes raziskujejo številni znanstveniki po vsem svetu.

SO LAHKO LUCIDNE SANJE NEVARNE?

Čeprav so lucidne sanje lahko zelo koristne, je pomembno, da se zavedamo tudi njihovih nevarnosti.

Spalna paraliza

Nekateri ljudje lahko doživijo spalno paralizo: zbudijo se, vendar ne morejo premikati svojega telesa. To se lahko zgodi med prehodom iz stanja spanja v budnost ali obratno. Spalna paraliza je lahko zelo zastrašujoča in lahko privede do občutkov tesnobe in strahu.

Čezmerna stimulacija

Lucidne sanje so zelo intenziven in čustveno naporen proces, kar lahko vodi do čezmerne stimulacije in posledično utrujenosti ali v povečano anksioznost.

Izguba nadzora

V lucidnih sanjah dogajanje vodimo zavestno, vendar lahko nadzor izgubimo in se znajdemo v neprijetnem položaju.

Slabši občutek za realnost

Lahko se zgodi, da se nam zdi v resničnem življenju težko razlikovati med realnostjo in sanjami. To lahko vodi do zmedenosti in zmanjšanja zmožnosti razlikovanja med stvarnostjo in fantazijo.

KATERE SO NAJPOGOSTEJŠE LUCIDNE SANJE

Nekatere od najpogostejših lucidnih sanj so:

Raziskovanje

Sanjavci se pogosto odločijo, da bodo raziskovali neznane kraje, svetove ali celo vesolja.

Letenje

To je ena izmed najpogostejših dejavnosti v lucidnih sanjah, saj omogoča svobodno gibanje in izvajanje akrobacij.

Seks

Sanjači pogosto izkoristijo svoj nadzor nad sanjami, da uresničijo svoje spolne fantazije, ki jih v resničnem svetu morda ne morejo izpolniti.

Srečevanje z ljubimi osebami

V lucidnih sanjah se lahko sanjavci srečajo s svojimi dragimi pokojnimi ali osebami, ki so jim ljube, a v resničnem življenju za srečanje z njimi nimajo možnosti.

Ustvarjanje

Sanjavci lahko v lucidnih sanjah ustvarjajo različne predmete, like, zgradbe ali celo celotne svetove, ki jih nadzirajo.

Spreminjanje lastnega videza

V lucidnih sanjah si lahko sanjavci sami spremenijo videz in postanejo nekdo drug.

KAKO POTEKA PREHOD MED LUCIDNIMI IN NAVADNIMI SANJAMI

Po navadi se lucidne sanje zgodijo spontano in ne zahtevajo nobenega napora ali namere, da bi ostali v lucidni fazi. Pravzaprav je večina lucidnih sanjavcev navadno presenečena, ko se zavejo, da sanjajo in da imajo nadzor nad dogajanjem v svojih sanjah.
Za prehod iz lucidnih sanj nazaj v običajne ni nobene posebne tehnike, saj je to običajen del naravnega procesa sanjanja. Sanjavec se lahko preprosto prepusti toku sanj in pusti, da se razvijajo po svoji poti.

KAKO PREVERITI STANJE ZAVESTI MED SANJANJEM

Tehnika preverjanja zavesti temelji na ideji, da se lahko v sanjah zavedamo, da sanjamo, če opazimo neskladnosti ali nelogične elemente v sanjah.

Postopek je precej preprost:

1. Določite si, kaj boste uporabljali kot ključni sprožilec, ki vam bo pomagal preverjati, ali sanjate. Lahko je to karkoli, kar se vam zdi v življenju zelo običajno in ponavljajoče se; lahko si preštejete prste na roki ali preverite, ali se svetloba vklopi, ko pritisnete na stikalo.

2. Ko ste izbrali ključni sprožilec, ga uporabite večkrat na dan, da si ga vtisnete v spomin. Medtem ko izvajate to dejavnost, se sprašujte, ali sanjate ali ste budni. Sčasoma se bo vaš um naučil preverjanja resničnosti in to boste storili tudi v sanjah.

3. Ko sanjate in izvajate ključni sprožilec, bodite pozorni na to, ali se izkaže drugače kot v resničnem življenju. Na primer, če štejete prste na roki in jih je več ali manj kot pet ali če svetloba ne deluje, če pritisnete na stikalo, to lahko pomeni, da sanjate in ste lucidni.

4. Ko preverite resničnost in ugotovite, da sanjate, sprejmite dejstvo, da sanjate. Osredotočite se na to, da ste v sanjah, in se prepričajte, ali imate nadzor nad svojimi dejanji.

Pomembno je, da to tehniko vadite redno in da si ključni sprožilec vtisnete v spomin, tako da se boste naanj spomnili tudi v sanjah. Sčasoma bo ta tehnika postala običajna praksa.

KAKO UGOTOVITI, DA STE LUCIDNO SANJALI

Večkrat ko boste pritrdilno odgovorili na vprašanje, večja je verjetnost, da ste lucidno sanjali.

Ali se vam zdi, da imate v teh sanjah več nadzora nad dogajanjem kot v običajnih sanjah?
Ali se lahko spomnite, da ste pred spanjem poskusili spodbuditi lucidne sanje?
Ali se vam zdi, da imate medtem kdaj močnejše občutke kot v običajnih sanjah?
Ali se vam zdi, da se lahko kdaj na določene stvari intenzivneje osredotočite kot v običajnih sanjah?
Ali se spomnite, da ste se v sanjah kdaj zavedali, da sanjate?
Ali se vam zdi, da ste lahko v sanjah sprejemali zavestne odločitve?
Ali se vam zdi, da ste lahko v sanjah nadzorovali svoje gibe in gibljivost telesa?
Ali se vam zdi, da ste lahko v sanjah z drugimi liki komunicirali na zavestni ravni?
Ali ste imeli v sanjah občutek, da ste sposobni spremeniti različne vidike svojih sanj?

ZANIMIVA ANEKDOTA

Ena od znanih anekdot o lucidnem sanjanju izvira iz življenja slavnega britanskega pisatelja Roalda Dahla. V svoji avtobiografiji je Dahl opisal ene od svojih lucidnih sanj, ki so ga navdihnile za pisanje knjige Jakec in breskev velikanka.

V sanjah se je Dahl videl sprehajati po svojem vrtu in kako je opazil velikansko breskev. Ko se je približal breskvi, je opazil, da so na njenem deblu majhna vrata. Vstopil je skozi ta vrata in se znašel v ogromnem prostoru, napolnjenem z neverjetnimi, čudovitimi pisanimi bitji in velikanskimi arhitekturnimi strukturami.

Med raziskovanjem tega čudovitega sveta se je Dahl zavedel, da sanja, in postal luciden. Zavedal se je, da se je znašel v svojih lastnih sanjah in da lahko svet okoli sebe spreminja po svoji volji. To ga je navdihnilo za pisanje knjige o fantu, ki se odpravi na čudovito potovanje s svojimi nenavadnimi prijatelji. 

Anekdota torej govori o tem, kako lahko lucidno sanjanje navdihuje umetnike in ustvarjalce, da ustvarjajo nove zgodbe in ideje.