Prinašalka veselja

Mislite, da je krizantema običajna roža? Motite se!

ftd
27. 10. 2022, 13.13
Posodobljeno: 28. 10. 2022, 08.48
Deli članek:

Ti dnevi nam v Sloveniji skoraj ne minejo, da ne bi opazili krizantem – ne le kot tradicionalnega okrasa grobov, temveč tudi kot dekorativno rastlino okoli domov, na balkonih in oknih.

Dreamstime
Ker cveti jeseni, krizantema kljub prihajajoči zimi predstavlja veselje in lepoto.

Pa se spoznajmo s to lepotico med rastlinami do obisti.
Prve krizanteme so gojili na Kitajskem – v starodavnih spisih iz 15. stoletja pred našim štetjem so omenjane predvsem kot zeliščno zdravilo.
Kuhane korenine krizanteme so po starih zapisih lajšale glavobol, kalčke in cvetne liste pa so jedli kar v solati. Kitajsko mesto Chu-hsien je dobilo ime po krizantemi in pomeni »mesto krizanteme«.
Iz Kitajske so krizanteme na Japonsko prinesli budistični menihi okoli leta 400 našega štetja. Kmalu po tem, ko so jih spoznali, so bili Japonci tako navdušeni nad to čudovito rožo, da so jo sprejeli v cesarjev grb in kot uradni pečat. »Kiku« je japonsko ime za krizantemo in vsako leto praznujejo nacionalni dan krizanteme, ki se imenuje tudi festival sreče.
V 17. stoletju je bila krizantema uvedena v Evropo, kjer je Carl Linnaeus, oče sodobne taksonomije, skoval zahodno ime »krizantema«. Ime izhaja iz grških besed »chrysos«, kar pomeni zlato, in »anthemon«, kar pomeni cvet. Danes jih pogosto imenujemo tudi »mame«.

POMEN KRIZANTEME
Ker cveti jeseni, krizantema kljub prihajajoči zimi predstavlja veselje in lepoto. Čeprav so lepe, imajo krizanteme različne pomene v različnih časovnih obdobjih in kulturah, tako pozitivne kot negativne.
Viktorijanci so krizanteme uporabljali za izkazovanje prijateljstva in dobre volje.
Budisti uporabljajo krizantemo kot darilo zaradi njene močne energije jang.
Na Kitajskem krizantemo tradicionalno ponujajo starejšim, saj simbolizira dolgo življenje in srečo v domu.
V Avstraliji so krizanteme uradno cvetlice za materinski dan zaradi svojega vzdevka »mame«.
V Belgiji in Avstriji se krizantema uporablja skoraj izključno kot spominska roža v čast ljubljenim in je izbrana roža za grobove.

SIMBOLIKA IN BARVE
Krizanteme na splošno simbolizirajo dolgoživost, zvestobo, veselje in optimizem. Različne barve predstavljajo tudi druge pomembne pomene.
Rdeče krizanteme simbolizirajo ljubezen in globoko strast.
Rumene krizanteme pomenijo zanemarjeno ljubezen ali žalost.
Bele krizanteme simbolizirajo zvestobo in poštenost.
Vijolične krizanteme predstavljajo željo po zdravju.

KULTURNI POMEN
Ker so krizantemo prvič gojili na Kitajskem, ima cvet še danes globok kulturni pomen, zlasti v umetnosti. Krizantema je ena od štirih »gospodovih« rastlin – poleg slive, orhideje in bambusa, ki so upodobljeni na tradicionalnih kitajskih akvarelnih slikah in izhajajo iz konfucianizma.
Na Japonskem je uradni pečat cesarske družine krizantema s 16 cvetnimi listi in se uporablja za uradne vladne dokumente. V vojski je najvišji red krizanteme najprestižnejša čast, ki jo lahko podeli cesar.

DEJSTVA
Krizantema je uradni rojstni cvet novembra.
V Združenih državah Amerike je krizantema najštevilčnejša komercialno proizvedena roža in je znana kot »kraljica jesenskih cvetov«.
Glava krizanteme je pravzaprav skupek številnih majhnih cvetnih glavic.
Krizantema spada v družino Asteraceae, ki je največja družina cvetočih rastlin in vključuje več kot 23.000 vrst.

UPORABA
Krizanteme se že dolgo uporabljajo zaradi zdravilnih lastnosti. Pitje čaja iz cvetov krizanteme in jemanje vitaminov ali dodatkov krizanteme lahko zagotovijo številne koristi za zdravje: zdravljenje bolečin v prsih, zniževanje visokega krvnega tlaka, zdravljenje sladkorne bolezni, zniževanje zvišane telesne temperature, protivnetno sredstvo in lajšanje glavobolov.
Poleg zdravil se krizantema uporablja kot bistvena sestavina v kitajski kuhinji. Liste uporabljamo kot zelenjavo v številnih sotiranih jedeh, juhah in solatah, občutljive cvetne liste pa skuhajo v čaj.

Chrysanthemum cinerariaefolium se uporablja kot močna sestavina insekticidov. Aktivna sestavina, ki jo najdemo v cvetnih glavah, se imenuje piretrum in je strupena spojina, ki povzroča paralizo žuželk.
V Združenih državah so rumena in oranžna sorta najbolj priljubljene steljne rastline, ki se uporabljajo v krajinskem oblikovanju.