Astro

Preverite - koliko seksa je preveč?!

nk
23. 7. 2021, 11.00
Deli članek:

Povprečen odrasli človek seksa petinštiridesetkrat na leto, so ugotovili ameriški raziskovalci v raziskavi, objavljeni v Arhivih spolnega vedenja (Archives of Sexual Behavior) leta 2017. Če je vaša številka veliko višja, se morda sprašujete, koliko seksa je torej lahko celo preveč in kakšne so posledice, če sploh obstajajo.

Profimedia
seks

Lahko vas takoj pomirimo, saj primerno število spolnih odnosov ne obstaja; ustrezno je, dokler se ob tem dobro počutite in vas nič ne boli. Če v telesu ne občutite nelagodja, lahko seksate, kolikor vam paše, se glasi kratek odgovor. Pri tem pa je vseeno dobro poznati znake, ki vam jih telo daje, kadar mu kaj ne ustreza; tako lahko sami ugotovite, ali bi bilo treba zmanjšati pogostost spolnih odnosov.


Posledice prepogostega seksa

Največja fizična nevšečnost, ki se lahko pojavi, je čezmerno zatekanje vagine in sramnih ustnic. Ob res pogostih spolnih odnosov lahko vagino in sramne ustnice »preplavi« kri, kar vodi do močne oteklosti in bolečine med seksom. Dolgotrajni spolni odnosi lahko povzročijo tudi, da je vagina izgubi vlažnost in postane bolj suha, s tem pa pride do trenja in bolečine. Pri tem nam lahko pomaga daljša predigra, da postane vagina spolno vzburjena in vlažna, kar prepreči bolečino ob penetraciji s penisom ali prsti. Vaginalna suhost se lahko pojavi tudi pri ženskah, ki so v menopavzi, kar vodi do pekočega občutka v vagini med spolnim dotikanjem in penetracijo.

Če opazite, da je vagina po seksu otekla ali boleča, si privoščite počitek od spolnih aktivnosti, dokler se ne počutite dovolj dobro za nadaljevanje. Če je vagina čezmerno zatečena, si nanjo položite mrzle obkladke, pri naslednjem spolnem odnosu pa uporabite lubrikant, ki bo ustvaril dodatno vlažnost in olajšal težave med spolnim odnosom in po njem.

Nelagodje pa lahko občutijo tudi moški, če pretiravajo s spolnimi odnosi. Penis je namreč lahko boleč, zatekel, odrgnjen, pojavijo se težave z uriniranjem. In ko smo že pri penisih: večje ni nujno vedno bolje, še posebno če veliko seksate. Debelejši penis bo bolj zapolnil vagino, vendar je lahko preveliko raztezanje notranjosti vagine boleče in neudobno, kar lahko povzroči odrgnine v nožnici.


Kateri znaki kličejo po zdravniku

Več ko seksate, verjetneje je, da boste dobili vnetje mehurja ali vagine, kar se zgodi zaradi porušenega naravnega pH-ravnovesja v vagini, ko bakterije iz vagine in anusa najdejo pot do mehurja. Temu se lahko izognemo tako, da izpraznimo mehur takoj po seksu.

Redko se zgodi, da zaradi stranskih učinkov pri pretiranem seksu potrebujete zdravniško pomoč. A če opazite nenormalen izcedek, nenavadno ali vztrajno krvavenje, znake raztrganin, boleče uriniranje ali neprestano bolečino v nožnici, obiščite ginekologa.

Če pa po spolnem odnosu ne občutite drugega kot zadovoljstvo (in morda rahlo utrujenost), ni razloga, zakaj ne bi nadaljevali. Z ustreznim vlaženjem vagine in morebitnimi premori med seksom niste v nobeni nevarnosti. Komunikacija je ključnega pomena – svoje težave zaupajte partnerju in prilagodite posteljne aktivnosti tako, da vam bo udobno, predvsem pa vedno poslušajte svoje telo. Jasno vam bo povedalo, kadar mu kaj ne bo ustrezalo.

Primerno število spolnih odnosov torej ne obstaja; ustrezno je, dokler se ob tem dobro počutite in vas nič ne boli.