Golf počitnice na mondenem otoku

Ekskluzivno! Prva fotografija z Janševih golf turnirjev na Mavriciju z največjimi dobičkarji v zdravstvu

Primož Cirman / Vesna Vuković/ Tomaž Modic, Necenzurirano.si
23. 7. 2021, 10.51
Posodobljeno: 24. 7. 2021, 09.40
Deli članek:

Medtem ko SDS govori o korupciji o zdravstvu, Janez Janša na mondenem otoku vrsto let igra golf z največjimi dobičkarji v zdravstvu. Na Necenzurirano.si so razkrili, kdo je v njegovi »golf družbi«, ki je zanimala že protikorupcijsko komisijo, ter objavili tudi prvo fotografijo z rajskega otoka, ki je nastala že davnega leta 2003.

necenzurirano.si
Druščina na Mavriciju decembra 2003.
Do zdaj nikoli ni bilo znano, s kom vse je bil Janša na Mavriciju. Na zaslišanju pred KPK je pojasnjeval, da na potovanja hodi skupaj z »golf družbo«. Toda iz dokumentov je razvidno, da Janša na Mavriciju že vrsto let potuje v stalni zasedbi: z Dimnikom in Marčičem.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša že skoraj dve desetletji z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu. Dokumenti, ki so jih pridobili in analizirali v uredništvu Necenzurirano.si, razkrivajo, da se tam redno udeležuje turnirjev v golfu. Na njih je igral skupaj z lobistom Božo Dimnikom, ki je imel od osamosvojitve odlične zveze v hrvaški politiki, in znanim poslovnežem Andrejem Marčičem

Na portalu so objavili tudi prvo fotografijo, ki dokazuje, da Janša z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu dopustuježe od leta 2003. Fotografija je nastala decembra 2003, slabo leto dni pred parlamentarnimi volitvami, na katerih je slavila SDS. Janša se je po njihovih podatkih palico za golf vrtel z lobistom Dimnikom in lastnikom IT podjetja Marand Marčičem. Z njimi je bila na Mavriciju tudi Katja Ujčič, takrat še predstavnica SDS za odnose z javnostmi.

Mediaspeed
Andrej Marčič

Tako Dimnik kot Marčič sta že vrsto let med najvplivnejšimi dobavitelji v slovenskem zdravstvu. Marčič je lastnik in direktor IT-podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov. Ta znesek ne vključuje poslov s podjetji na borzi v solastništvu države. Danes razkrivamo tudi, da je bil v Marandu med letoma 2007 in 2014 zaposlen Žan Janša, sin Janeza Janše, pozneje asistent evropske poslanke SDS Patricije Šulin. Še več prihodkov, skupaj za 200 milijonov evrov, je z UKC Ljubljana in drugimi zdravstvenimi institucijami ustvarilo podjetje Medias International, ki je v lasti Diane Dimnik, hčere Boža Dimnika. Ukvarja se s prodajo medicinske opreme in materiala. 

SDS je v preteklosti javno opozarjala na sistemsko korupcijo v zdravstvu. Ustanavljala je parlamentarne komisije za preiskavo dobav. Še vedno govori o »prvorazrednih«, odtekanju denarja v zasebne žepe in o tem, da Slovenijo vodi globoka država. Medtem se njen predsednik z največjimi dobičkarji v zdravstvu že vrsto let rad druži na »edinem igrišču na svetu, kjer udarjaš žogico čez Indijski ocean«, kot je pred leti golf na Mavriciju opisoval v pogovoru za Playboy. Kdo Janši plačuje golf počitnice, je že leta 2012 zanimalo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Ugotovila je, da jih Janša ni kril iz uradno preverljivih in dokazljivih virov. Prav tako ni predložil nobenih pojasnil, ali jih je plačal sam ali mu jih je kdo drug. 

KPK
Ugotovitve KPK o potovanjih Janeza Janše

Dimnik in Marčič v Janševi »golf družbi«

Do zdaj nikoli ni bilo znano, s kom vse je bil Janša na Mavriciju. Na zaslišanju pred KPK je pojasnjeval, da na potovanja hodi skupaj z »golf družbo«. Toda iz dokumentov je razvidno, da Janša na Mavriciju že vrsto let potuje v stalni zasedbi: z Dimnikom in Marčičem. 

Prvič so bili v tej otoški državi že decembra 2003, slabo leto dni pred parlamentarnimi volitvami, po katerih je Janša prvič postal predsednik vlade. Takrat je Janša zatrdil, da si je potovanje in stroške plačal sam, udeležbo na turnirju pa dobil kot nagrado za zmago na evropskem prvenstvu parlamentarcev. Da je šel tja z Dimnikom in Marčičem, ni razkril. »Z Janezom Janšo sva nekajkrat igrala golf, a ne na Mavriciju, temveč v Sloveniji, ko še ni bil predsednik vlade. Poznava se namreč že dolgo,« pa je takrat neresnično zatrjeval Dimnik, ki je že v času socializma v Švici ustanovil podjetje za dobavo zdravstvene opreme.

Po Janševi zmagi na volitvah leta 2004 je Dimnikov nečak Marko Križanowsky postal predsednik uprave Petrola. Dimnik, tesen prijatelj tedanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, je imel dostop do Janše v času, ko je Slovenija dokončno odstopila od sporazuma o meji Drnovšek-Račan. Od Marčičevega podjetja Marand pa je državni Telekom Slovenije v enem zamahu za 11 milijonov evrov kupil sistem za obračunavanje storitev strankam, čeprav bi ga lahko od hčerinske družbe Mobitel dobili zastonj. Posebni revizorji Deloitte pozneje niso našli elaborata o ekonomski upravičenosti posla. Enega od Marandovih poslov s Telekomom so preiskovali tudi kriminalisti. 

Janša, Marčič in Dimnik so bili skupaj na Mavriciju tudi med 8. in 12. decembrom 2015, teden dni pred referendumom o družinskem zakoniku. Medtem ko je bila SDS sredi kampanje, v kateri je opozarjala pred »izumrtjem naroda«, se je Janša v luksuznem resortu Constance Belle Mare Plage udeležil dveh turnirjev: na prvem je igral sam, na drugem pa v ekipi z Marčičem in Dimnikom, ki sta se ji pridružila še dva profesionalna igralca golfa. Za sodelovanje na obeh turnirjih je moral vsak od njih plačati pristopnino v višini 950 evrov, a v igri niso bili pretirano uspešni. Uvrstili so se v spodnji del lestvice.

Instagram
Slovenski premier Janez Janša je tudi ljubitelj gola.

Ko Janša igra golf, Jelka Godec preganja korupcijo

Tik pred Janševim turnirjem je tedanja poslanka SDS Jelka Godec poudarjala, da je v slovenskem zdravstvenemu sistemu potrebna ničelna toleranca do korupcije. Dva meseca po tem, ko je Janša z dobavitelji igral golf, je SDS na temo korupcije v zdravstvu zahtevala izredno sejo državnega zbora. »Imamo jasne rešitve za reorganizacijo, zatrtje korupcije pri javnih naročilih in odgovore na temeljno vprašanje, kako z vedno omejeno količino sredstev, ki jih lahko namenimo za javno zdravstvo, kar najbolj povečati dostopnost in kakovost storitev,« je Janša leta 2016 govoril v intervjuju za strankarsko televizijo. 

Toda v SDS pri tem nikoli niso omenjali ne Maranda ne podjetij, povezanih z Dimnikom, ampak le njihove konkurente. Še več, iz analize poslov in denarnih transakcij je razvidno, da je Marand najpomembnejše dobaviteljske posle dobival v času Janševih vlad. 

Leta 2012 ga je ministrstvo za zdravje izbralo na glavnem razpisu za projekt informatizacije slovenskega zdravstva (eZdravje). To mu je uspelo po tem, ko je drugi konkurent odstopil od ponudbe. Računsko sodišče je v dveh poznejših revizijah projekta ugotovilo, da gre za sistem, ki državo postavlja v stalno odvisnost od IT-dobaviteljev. Poudarilo je, da ti v nekaterih primerih niso ponudili novih informacijskih rešitev, ampak le nadgradnjo obstoječih, četudi so bile te tehnološko zaostale in nepovezljive.

Pred tednom dni so na Necenzurirano.si razkrili, da je Marčičevo podjetje kot edini ponudnik dobilo posla na dveh razpisih, ki ju je čez noč objavil generalni sekretariat Janševe vlade. To je bilo tik pred kongresom Desusa, na katerem je za predsednika kandidiral Karl Erjavec, tast Andreja Marčiča. Več virov je zatrdilo, da je Marčič v tem času pritiskal na Karla Erjavca in njegovo hčer, da mora Desus ostati v Janševi vladi, Erjavec pa mora postati minister. »Mož je resnično vršil pritiske name v zvezi s političnimi odločitvami, vendar o podrobnostih ne želim govoriti,« nam je takrat potrdila Eva Erjavec, hči Karla Erjavca. Marčič takrat na vprašanja novinarjev Necenzurirano.si ni odgovoril.

Častni konzul iz golf hotela

Janša je Mavricij obiskal še vsaj trikrat, razkrivajo dokumenti. 7. in 8. decembra 2016 se je v istem resortu, kjer je bil pred tem z Dimnikom in Marčičem (Constance Belle Mare Plage), spet udeležil golf turnirja, na katerem je znova igral s profesionalcem. V katerih resortih in s kom je bil v letih 2007, ko je vodil vlado, in 2008, ni mogoče ugotoviti. 

Toda od leta 2011 je imel v enem od manjših letovišč na Mavriciju sedež tudi konzulat Slovenije v tej državi. Takrat je častni konzul naše države postal Andrew Slome, dolgoletni vodja golf resorta Sugar Beach na zahodni obali Mavricija. Ko se je upokojil, je Janševa vlada konec lanskega leta, na vrhuncu drugega vala epidemije, sprejela nov sklep o odprtju konzulata. Preselila ga je v mestece, kjer prebiva Slome. Podjetje, za katero je delal, ima v lasti tudi resorte v neposredni bližini igrišča, kjer je Janša z Marčičem in Dimnikom igral golf.

Posnetek zaslona
Citati nekaterih izjav Janeza Janše med zaslišanjem pred KPK

Posnetek zaslona
Odziv Janeza Janše na ugotovitve KPK o njegovih potovanjih.

Posnetek zaslona
Odziv Janeza Janše na ugotovitve KPK o njegovih potovanjih

Janša je KPK leta 2012 pojasnjeval, da stanejo golf počitnice na tem otoku 2500 evrov. Janša na Mavricij vedno potuje decembra, v sezoni, ko na otoku še ni padavin. Takrat je treba samo za nočitev z zajtrkom v eni od suit odšteti od 300 do 600 evrov. K temu gre prišteti še pristopnine za turnirje, povratno letalsko vozovnico, hrano, dodatne storitve in druge stroške. 

Pozneje je Janša poudaril, da gre pri golf počitnicah za »skupinske aranžmaje preko agencij, prav tako plačila«. »Aranžmaje je urejala žena, v nekaterih primerih prijatelj, tudi tako, da je nekdo plačal letalske stroške, drugi igrišča ali nastanitev, na koncu pa smo v skupini stroške poračunali,« je pojasnil v odzivu na poročilo KPK, ki je ugotovilo, da njegovo premoženje za 200.000 evrov presega javno znane prihodke. 

Od danes vemo, da sta med prijatelji, ki ju je omenjal Janša, tudi Dimnik in Marčič. Finančna preiskava Janeza Janše in njegove soproge, ki jo je uvedlo specializirano državno tožilstvo, nikoli ni bila končana, saj je dele zakona o ugotavljanju premoženja nezakonitega izvora na zahtevo SDS in njenih prijateljev razveljavilo ustavno sodišče.