Astro

Manj znana plat Patricije Horvat: ljubi svojo ženo in kuhanje

Carmen Leban, revija Zvezde-Lady
10. 6. 2021, 14.00
Deli članek:

Idrijčanka Patricija Horvat, ki smo jo spoznali kot tekmovalko v letošnji sezoni MasterChefa Slovenije, je prav posebno dekle, ki se ne ustraši nobenega izziva. Kot nekdanja karateistka je vajena tako zmag kot porazov, ki jih prenaša pokončno. Ko je bila še majhna, je izgubila očeta, na katerega je bila zelo navezana. Pozneje pa se je morala spoprijeti tudi s spoznanjem, da je istospolno usmerjena, in zbrati dovolj poguma, da je to javno priznala.

Pop Tv
patricija horvat

»Ko sem bila stara dva meseca, so me starši pripeljali iz Bosne, kjer so me posvojili. Moja biološka mama naj bi zanosila s poročenim moškim, kar je v muslimanskem svetu nedopustno. Popolnoma jo razumem, zakaj se je odločila, da me da v posvojitev, hvaležna pa sem, da sem dobila ljubeče starše, ki so mi nudili vso ljubezen in podporo ter me lepo vzgojil,« pravi Patricija Horvat, ki je začela pri petih letih trenirati karate, za kar jo je navdušil oče, na katerega je bila zelo navezana. In potem je prišel nesrečni dogodek, ki jo je neizmerno potrl.

»Ko sem bila stara osem let, je oče naredil samomor, kar me je zelo prizadelo. Sprva nisem mogla vsega skupaj dojeti in kar nekaj časa je bilo potrebno, da sem vse predelala in si dopovedala, da za to, kar se je zgodilo, nisem kriva jaz.«

Tolažbo je našla v športu, kjer je nanizala številne dobre rezultate tako na državni ravni kot na evropskih in svetovnih prvenstvih. S športom je v vlogi trenerke ostala povezana tudi po končani karieri. »Trenirala sem vse starostne kategorije v več krajih, Idriji, Spodnji Idriji, Cerknem, Žireh in Ljubljani. Lepo je, ko srečujem nekdanje varovance, s katerimi rečemo kakšno besedo in se spomnimo časov, ki smo jih preživeli na tatamiju,« pojasni Patricija, ki je morala zaradi koronakrize zapreti svoj s. p., pozneje pa je dobila delo v domu starejših občanov. Vmes se ji je zgodil še kuharski šov, v katerem je pokazala tudi svojo nežnejšo, iskreno plat.

Sotekmovalcem se je prikupila prav zaradi tega, ker je vedno povedala tisto, kar je mislila. In ravno to je bilo njeno vodilo tudi, ko je ugotovila, da je istospolno usmerjena. »Z Ano imava veliko skupnega, šport nama veliko pomeni, ona je namreč judoistka, sicer pa tudi slikarka. Prihaja iz Zagreba, a je večji del življenja preživela v Sloveniji, saj so z družino živeli v Lendavi. V Sloveniji se je tudi izobraževal in končala študij na Akademiji za likovno umetnost. Poznali sva se že nekaj časa, iskrica pa je preskočila na skupnih pripravah v Portorožu,« pripoveduje Patricija, ki priznava, da se ni bilo preprosto spoprijeti z realnostjo in strahom, kako bodo domači in okolica to sprejeli, a ji ni žal, da sta se tako odločili. Pred dvema letoma sta svojo zvezo tudi uradno okronali in si obljubili večno zvestobo. Poročili sta se in Patricija je dobila ženo.

»Ana je trenutno v Zagrebu in imava zaradi vseh teh ukrepov ter problemov pri prehajanju meja kar nekaj težav, a tudi tega bo konec. Imava pa v načrtu, da si skupno domovanje ustvariva nekje zunaj Idrije, po vsej verjetnosti v Ljubljani.« Patricija zdaj veliko časa preživi v kuhinji, pa ne samo v službi, tudi doma. »Preizkušam nove recepte, pred mano je tudi nekaj kulinaričnih projektov,« se za konec še pohvali.