Astro

Najbolj podcenjene nevarnosti v partnerskem odnosu

lm
13. 5. 2021, 13.13
Posodobljeno: 13. 5. 2021, 14.14
Deli članek:

Največje nevarnosti so tiste, ki jih kot take sploh ne prepoznamo. Toda brez strahu: tudi tem se da elegantno izogniti.

dreamstime
par

Nezvestoba, premalo ali slaba komunikacija, težave z orgazmom ali druge težave v postelji in seveda finančne stiske - take tegobe so včasih kot uničevalni tornado za razmerje in ga pošteno zamajejo.

Toda iz nesreče Titanika smo se naučili nekaj: pogosto prav podcenjena nevarnost potopi ladjo. Blogerka in psihologinja Kelly Flanagan je v članku za Huffington Post predstavila devet najnevarnejših »ledenih gora« za partnerski odnos. Eno pa je spregledala tudi ona …

Partnerja ljubite takšnega, kot je, ali pa takšnega, kot postane

Ljudje se spreminjajo, med drugim tudi zato, ker si to želijo. Ali si ne želite biti zrelejši, pametnejši, srečnejši in bolj uravnovešeni ...? Kdor vstopi v partnerstvo s pričakovanjem, da bo drugi vedno ostal tak, kot ste ga spoznali, bo prej ali slej razočaran.

Samostojnost v odnosu

Osamljenost ne sme biti razlog, da se spustite v razmerje. Tudi v partnerskem odnosu pridejo trenutki, ko se boste počutili osamljene in same. Toda če se tega ne zavedamo in upamo, da nas bo partner osvobodil vseh želja in občutkov osamljenosti, ta ne bo mogel izpolniti naših pričakovanj in zahtev - in bomo razočarani.

Prtljaga, ki jo moramo nositi

Vsi smo bili kdaj prizadeti ali smo naredili kaj, česar se sramujemo - morda ste celo komu zlomili srce. Skratka, vsaka oseba ima svoje rane in s seboj nosi prtljago preteklosti, ki od časa do časa odpre te rane. Na žalost v to (in na žalost pogosto) nezavedno vpletemo tudi trenutnega partnerja, čeprav v resnici nima nobenega deleža krivde.

Ego

Kdo rad popusti? Ali prizna, da se je motil in naredil napako? Ego je težko požreti, tudi v razmerju. Toda prav v razmerju je to treba. Če dva človeka vztrajata pri svojem položaju, dolgoročno ne moreta napredovati skupaj.  

Življenje je kaotično - in tudi odnos

Nemogoče je biti pripravljen na vse v življenju ali vedno imeti vse pod nadzorom. Večino časa moramo improvizirati in kar najbolje izkoristiti položaj, ki nam je nekako vsiljen. Enako velja za partnerstva. Če želite biti srečni v svojem odnosu, se morate odreči sanjam o popolnem partnerstvu - in se prepustiti resničnosti.

Sočutje je napornejše od pričakovanj

Občutek empatije za partnerja zveni kot nekaj samoumevnega, vendar v resnici ni tako preprosto. Vživljanje v perspektivo druge osebe zahteva ne le moč, ampak tudi pogum in veliko zaupanja. Toda če tega nismo sposobni - kakšen smisel ima potem tako razmerje? Napačno razmišljanje! Zaupanje in sočutje lahko razvijata le z dejavnim sodelovanjem in pripravljenostjo na tveganje.

Otroci pred partnerjem

Po mnenju ​​Flanaganaove so skupni otroci ledena gora. Pa vendar jih brez partnerja sploh ne bi bilo. Če to ni dovolj, da bi ga obravnavali enako ljubeče in skrbno kot otroke …

Uveljavljanje prevlade

Vsi bi želeli vedno uveljaviti svojo voljo, tudi v partnerstvu. Taki smo pač ljudje in to je popolnoma v redu - dokler si to priznamo. Tako tudi poskrbimo, da pride enkrat na svoj račun eden, drugič pa drugi. V nasprotnem primeru bomo prej ali slej izgubili nadzor nad našim odnosom zaradi bojev za prevlado.

Nismo vajeni zvestobe

Živimo v hitrem času, v katerem je prilagodljivost ključna spretnost. Delovna mesta in mobilne telefone menjavamo vsaki dve leti, kako pa smo potem lahko z istim partnerjem 10, 20, 30 let, ne da bi se dolgočasili? Na mnogih življenjskih področjih zvestoba ni vredna veliko in to lahko predstavlja nevarnost za partnerstvo.

In kar je Kelly spegledala kot nevarnost:

Nimamo dovolj radi sebe

Partner nas ne bo naučil samoljubja in samozavedanja - tega se moramo učiti sami: pred, med in ob vsakem odnosu. Seveda nam naš dragi lahko pomaga.

Partnerstvo je lahko eden od stebrov, na katerih gradimo naše samospoštovanje. Toda kdor se v razmerje spusti brez zadostne neodvisne in brezpogojne ljubezni do sebe in meni, da lahko to uredi partner, pričakuje preveč. Navsezadnje je tudi partner samo človek in ima verjetno že dovolj dela z vzpostavljanjem lastne samozavesti.