Astro

Celo boleč križ so v zadnjem času prehitele druge zdravstvene težave

Barbara Tavčar
12. 5. 2021, 16.16
Posodobljeno: 12. 5. 2021, 17.06
Deli članek:

Imunski sistem je kompleksen in zajema vse obrambne mehanizme našega telesa, zato je treba negovati vsakega izmed njih, da bi zagotovili optimalno stanje.

dreamstime
timus

Kateri so glavni ključi, ki bodo stikala imunskega sistema prižgali takoj in delovali dolgoročno?
Če želimo odgovoriti na to vprašanje, moramo najprej te mehanizme poznati, poznati njihovo vlogo, vedeti, kaj jih krepi in kaj šibi, ter se zavedati, da je imunski sistem v celoti močen toliko, kolikor sta v ravnovesju naše telo in naš duh. Usklajevalec imunskega sistema, ki ga sicer sestavljajo bezgavke, limfne žile, vranica, kostni mozeg, priželjc, mandeljni, skupek imunskih celic v sluznici dihal in črevesnih celicah, je žleza priželjc (nekaterim bolj znana kot žleza timus), vezana tudi na čustveno telo.

MOČ ČUSTVENIH BREMEN
Vsi imamo fizično, mentalno in čustveno telo. Kljub vsemu imunski sistem pogosto povezujemo z zdravstvenim stanjem fizičnega telesa, pozabimo pa na čustveno plat. Tudi po čustveni plati imamo dobre in slabe trenutke, vzpone in padce tako imenovane čustvene imunitete.
Kaj storimo za svojo čustveno imuniteto? Pogosto premalo. Zamislite si, da imate v službi zelo naporen teden, zapolnjen s sestanki, stresom in obremenitvami. Komaj čakate vikend, ko si privoščite večer razvajanja. Vaše telo se počuti prerojeno in ponovno (vsaj trenutno) se počutite bolj pri močeh in pripravljeni na nove izzive. Podobno je z našim čustvenim stanjem. Danes celotno breme slabih izkušenj nosimo s sabo, saj jih ne uspemo ozavestiti in pravočasno »predelati«. To čustveno breme nas vse bolj izčrpava, fizično pa se odraža na telesni drži in krog je tako sklenjen. Če bi se uspeli osvoboditi čustvenega bremena ali ga vsaj zmanjšali, bi hkrati še kako pomagali tudi svojemu fizičnemu telesu, saj so telo, um in čustva del iste celote.

ČAS NEOBIČAJNIH SITUACIJ
Psihonevroimunologija je veja medicine, ki trdi, da stresne misli (preobremenjenost mentala) in čustveni stres vplivajo na naše zdravje prek živčnega in imunskega sistema. V zadnjem času mi ogromno vadečih potoži, da se jim dogajajo neobičajne situacije: imajo občutek, da je telo več čas pregreto, ponoči se zbujajo in ne morejo utišati svojih misli, srečujejo se z občutkom teže na prsnem košu in podobno. Situacije, ki so bile še pred letom dni pogosto izjema in gotovo niso bile na prvem mestu težav, na katere smo pomislili, so zdaj dokaj običajne in so prehitele težave, kot so bolečine v križu in podobno.
Občutek pregretosti je pogosto reakcija neuravnoteženega delovanja nevrološkega sistema, od katerega je imunski sistem posredno odvisen. Sporočilo tem vadečim je enako: skrb za dobro počutje je večplastno ter zahteva trud in čas. Danes več kot v preteklosti. A se izplača.

VPLIV CILJNE KRETNJE
Verjamem, da osredotočena in ciljna kretnja lahko vpliva na vse ravni našega telesa – tudi čustvenega. Torej, kako imunskemu sistemu pomagati s kretnjo?
Priporočam, da poiščete način vadbe, ki bo smiselno in načrtovano deloval na uravnovešanje parasimpatičnega in simpatičnega živčnega sistema. S tem se bodo znižali stresni hormoni, kar je pogoj, da imunski sistem sploh lahko deluje, dober temelj, da se lahko razstruplja in obnavlja. Z vadbo je smiselno vplivati na vse glavne organe in žleze, ki so del tega našega obrambnega zidu. Tukaj bi izpostavila prvo linijo obrambnega sistema, limfni sistem. Slednji, če deluje dobro, preprečuje vstop virusov in bakterij v kri, ne smemo pa mimo vezivnega tkiva, od katerega je odvisno, ali so notranji organi dovolj sproščeni, nahranjeni in oskrbovani s kisikom in hranljivimi snovmi ali pa so popolnoma stisnjeni in v primanjkljaju.

POMOČ TIMUSU
A vrnimo se na začetek, ko sem omenila žlezo timus. Slednja je za prsnico, med pljučnima kriloma ter grlno in srčno čakro, zato je povezana z obema. Dokler je žleza aktivna, ima pomembno vlogo v limfnem in endokrinem sistemu, po puberteti se začne manjšati in nadomeščati z maščobnim tkivom. A nikoli ne izgine. Gledano anatomsko, okrepi obrambno moč našega telesa, gledano s celostnega – holističnega vidika, pa je odgovorna za pretok energije po telesu. Pri dolgotrajnem stresu, slabi telesni drži se dodatno skrči, zato so za njeno spodbujanje in revitalizacijo pomembne kretnje, ki prsni koš »odpirajo«, ugodno pa nanjo vplivajo tudi različna tapkanja in masaže.

Ne glede na vašo starost in spol vam zato priporočam, da si čim bolj pogosto privoščite vajo tapkanja.

VAJA TAPKANJE

V smeri, ki je nasprotno gibanju urnega kazalca, krožno tapkajte z blazinicami prstov nad prsnico. Tapkanje naj traja približno 30 sekund. Ves čas tapkanja pazite na dihanje, ki naj bo umirjeno in usmerjeno v časovno enak interval vdiha skozi nos in izdiha skozi usta. Med izvajanjem se osredotočite na občutek miru in ugodja.

Podobna vsebina: Spoznajte živec sočutja