Astro

Pretekla življenja: najbolj pogosta vprašanja in odgovori nanje

th
14. 3. 2021, 20.20
Posodobljeno: 14. 3. 2021, 20.41
Deli članek:

Prepričanje o preteklih življenjih obstaja že tisoče let. Vse od metempsihoze v starodavni Grčiji in punarjanama hindujske tradicije je koncept preteklega življenja, ki je široko znan in uveljavljen v številnih kulturah po vsem svetu.

dreamstime
prebujenje

Ker pa so pretekla življenja tako imenovana mejna tematika, v kateri je izjemno težko karkoli konkretno dokazati, se v zvezi z njimi porajajo mnoga vprašanja in nejasnosti.
Ker ste med radovedneži morda tudi vi, smo zbrali nekaj najpogostejših vprašanj v zvezi s preteklimi življenji, in seveda nanje tudi odgovorili.

Kaj so pretekla življenja?
Pretekla življenja so vaša prejšnja življenja, ki ste jih živeli v drugem času in v drugem telesu. Morda ste živeli eno ali več preteklih življenj, vendar ste zagotovo živeli preteklo življenje, preden ste se reinkarnirali.

Kaj je reinkarnacija?
Reinkarnacija je čas, ko se vaša duša prerodi. Ko oseba umre, telo propade, duša pa živi, da se ponovno rodi v drugem telesu. V bistvu je smrt več kot le izpuščanje duše iz fizičnega telesa.

So pretekla življenja resnična?
Ko se reinkarniramo, se naše duše rodijo v drugem telesu. Velikokrat smo se reinkarnirali in tako smo imeli veliko preteklih življenj.
Pretekla življenja so resnična – četudi se ne morete spomniti svojih preteklih življenj. Vsi imamo pretekla življenja. Nekateri ljudje so se reinkarnirali nekajkrat, drugi pa so imeli stotine preteklih življenj.
Ne glede na to, koliko življenj ste že preživeli, nam je vsem nekaj skupno: večina se ne spomni preteklih življenj.
Nekateri imajo lahko spomine na dogodke, ki se v njihovem trenutnem življenju niso zgodili. Kar bi nekateri imenovali deja vu ali nepojasnjen občutek, da se je trenutna izkušnja že zgodila, je lahko pretekla življenjska izkušnja.

Bi lahko bil kdo, ki zdaj živi kot delavec, nekdaj zgodovinska osebnost?
Seveda. Obstajajo nekateri ljudje, ki pripovedujejo zgodbe o tem, da so bili v preteklih življenjih zgodovinske osebe.
Čeprav je ideja, da bi bili v preteklem življenju Karel Veliki ali Kleopatra, zagotovo vznemirljiva, bo večina ljudi odkrila, da so živeli običajno. Vsakdanje življenje ni vzrok za razočaranje – vedno se je treba zavedati, da se je v vsakem življenju mogoče naučiti obilo lekcij.

Kako lahko naše preteklo življenje vpliva na sedanje življenje?
Če v preteklem življenju niste mogli doseči cilja, se boste vrnili, da ga dosežete v prihodnjem. Pot vašega trenutnega življenja je na splošno vnaprej določena z vašimi preteklimi življenji. Če torej nekaj ostane nedokončano, se bo predstavilo v vašem naslednjem življenju – neprekinjen krog življenja, smrti in ponovnega rojstva, dokler se ne izpolni tisto, kar se naša duša želi naučiti.
Iz življenja v življenje ostaja vaš odnos do življenja dosleden. Kakršnekoli vrednote ali odnosi, ki ste jih imeli v preteklih življenjih, so lahko v vašem sedanjem življenju še vedno enaki, kar vpliva na način interakcije z drugimi ljudmi in svetom.
Obstaja tudi nekaj izkušenj iz preteklega življenja, ki so boleče, in v tem življenju lahko še vedno odzvanjajo, če ostanejo nepriznane in nerešene.

Ali lahko težave iz preteklega življenja vplivajo na naše trenutno zdravje?
Na splošno težave z zdravjem pogosto povzročajo dejavniki, ki se nanašajo na vaše trenutno življenje. Težave iz preteklih življenj pa lahko vplivajo na vas fizično, vendar drugače. Na primer, obstajajo posamezniki, ki imajo nerazložljive kronične bolečine brez znanega zdravstvenega vzroka. To je lahko posledica poškodbe hrbta v enem od preteklih življenj.
Druge manifestacije preteklih življenjskih težav, ki so lahko škodljive, so tesnoba, neustrezen strah pred neobvladljivimi navadami ali ponavljajoče se nočne more. Te manifestacije težav iz preteklih življenj lahko negativno vplivajo na vaše čustveno, fizično in duševno počutje, razen če so razrešene.

Zakaj se nerešena vprašanja iz preteklega življenja prenašajo v naša sedanja in prihodnja življenja?
Neosvojene lekcije, nerazrešene težave in nedokončani posli – vse to se prenaša iz našega preteklega življenja, dokler jih ne bomo mogli rešiti in se naučili iz izkušenj. Te težave se lahko pokažejo in vplivajo na naše počutje zdaj in v prihodnosti.

Kateri so najpogostejši primeri manifestacij iz preteklega življenja, ki jih doživljamo?
Ni treba, da se spominjate dela svojega preteklega življenja v obliki velike vizije ali sanj, obstajajo namigi, ki se kažejo v različnih vidikih.
Morda imate nepojasnjen strah ali fobijo pred nečim, kot je letenje, utapljanje, vožnja, kar je lahko posledica preteklih življenjskih izkušenj.
Že v šoli ste verjetno opazili, da se vam za dobre ocene pri nekaterih predmetih sploh ni bilo treba učiti.
Razkošen življenjski slog, ki presega vaše zmožnosti, je lahko navada, ki se prenaša iz vašega preteklega življenja. Enako seveda velja obratno – za skopost, kljub dobremu finančnemu stanju.
Ali čutite določeno naklonjenost do tujih filmov ali pesmi, tudi če ne razumete niti besede? Gre za nostalgijo nekdaj že doživetega …