Astro

Nova dognanja: manj prostega časa povzroči več telesne aktivnosti

Mito Šinkovec
8. 3. 2021, 21.21
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 21.56
Deli članek:

Poglejte na koledar in pomislite, koliko novoletnih zaobljub se je do danes že prelomilo. Predvsem tistih, ki so povezane z boljšim in bolj zdravim načinom življenja, kar bi na koncu imelo dolgoročne posledice v smislu manj maščobne mase.

Dreamstime
poslovnež

V začetku se zdi preprosto, potrebno se je več gibati, saj to ni tako težko. Vendar se pri večini zadeva izjalovi. Najpogostejši izgovor pa je pomanjkanje časa. Poglejmo si raziskavo, ki so jo opravili v Ameriki in v kateri je sodelovalo 32.000 udeležencev, starih 15 let in več.
Prednosti telesne aktivnosti so splošno znane, vendar le približno 53% prebivalstva izpolnjuje trenutna priporočila 150 minut na teden zmerne do močne telesne aktivnosti. Za telesno aktivnost je potrebna motivacija, hkrati pa tudi čas. Ali je pomanjkanje prostega časa razlog, da ljudje navadno ne izpolnjujejo zahtev glede telesne aktivnosti, je bila tema nedavne študije.
Študija je bila izvedena s pomočjo urada za popis prebivalstva, ki je bila zasnovana za zbiranje podatkov o dejavnostih udeležencev v enem dnevu. Dejavnosti so bile razdeljene v 17 kategorij, ki so vključevale gibanje in rekreacijo ter prosti čas. Prosti čas je bil opredeljen kot dejavnosti, ki ni povezana s skrbjo za nekoga drugega ali samooskrbo, kot so spanje, prehranjevanje, opravljanje gospodinjskih obveznosti, nakupovanje, kuhanje itd.
V tej študiji je bila ocenjena povezava med količino prostega časa in stopnjo telesne aktivnosti. Raziskovalci so ugotovili, da ima povprečen Američan na dan med 4,5–5 ur prostega časa. Moški so imeli v povprečju več prostega časa (356 min / dan) in so več časa sodelovali pri telesni aktivnosti (24 min / dan) kot ženske. Ženske so v povprečju imele 318 minut prostega časa na dan in 14 minut porabile za prostočasno fizično aktivnost.
Demografska primerjava je pokazala, da je bil manj dohodka in izobrazbe bistveno povezan z več prostega časa in časa na prostem med moškimi in ženskami. Kar zadeva telesno aktivnost, so ljudje z manj prostega časa (višji dohodki in izobrazba) porabili bistveno več časa za telesno aktivnost.
Študija je pokazala, da se večina prostega časa porabi za gledanje televizije, pri čemer je le 5% prostega časa za telesno aktivnost žensk in 6,6% moških.
Deborah Cohen, soavtorica študije, predlaga, da "povečanje ozaveščenosti javnosti o tem, kako dejansko porabljajo svoj čas, in ustvarjanje sporočil, ki Američane spodbujajo k zmanjšanju časa na zaslonu, lahko ljudem pomaga, da postanejo bolj fizično aktivni." "Te ugotovitve kažejo, da bi Američani lahko vsak dan namenili vsaj 20 ali 30 minut telesni aktivnosti."
Seveda lahko podobne vzporednice vlečemo tudi pri nas. Morda bi tudi pri nas lahko naredili kaj v smislu ozaveščanja in koristi, ki jih ima lahko redna telesna aktivnost. In če bi namesto vseh negativnih novic o kovidu tekle oddaje glede koristnosti telesne aktivnosti, bi s tem dosegli dvojen efekt. Saj nas prav strah dela veliko manj odporne. Ali pa še bolje, namesto, da gledate novice po televiziji se ukvarjate z razvedrilno, zdravo telesno aktivnostjo.