Astro

'To je krivica!' bi rekel Kalimero … in športniki mu pritrjujejo

Mitro Šinkovec
5. 1. 2021, 11.43
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 12.18
Deli članek:

V svojih študentskih letih sem imel kolega, ki je sam zase trdil da je zelo iznajdljiv. Ko mu je zmanjkalo wc papirja, je uporabljal papirnate robčke. Ker pa toaletnega papirja ni kupil in mu je zmanjkalo še robčkov, je za oboje uporabljal kuhinjske brisače. Tudi to ga ni motiviralo za obisk trgovine zato so na koncu prišle na vrsto še papirnate serviete.

dreamstime
športnik

Vsi smo se strinjali, da ima naš kolega neko posebno lastnost, vendar ta nikakor ni posebej oportunistična.

Žal pa na zelo podoben način ravna naše telo. V svojih prizadevanjih, da bi vse potekalo optimalno, naš centralno -živčni sistem nenehno prilagaja ključne sisteme in gibalne vzorce. V možgane vsako mikrosekundo vstopa ogromna količina podatkov, o položaju sklepa, napetosti mišice, tetive, občutka na koži, morda bolečine, temperature itd ... Na podlagi vseh teh podatkov pa centralno živčni sistem naredi bilanco in sproži prave impulze, ki premikajo telo in sprožajo akcijo v želeni smeri.

Posebni programi

Ta promet po živčevju je zelo zanimiv. Prvemu rečemo aferentni sistem in prihaja iz besede afekt, ki je odgovorno za prihajanje informacij v možgane. Ko pa motorični korteks v možganih razvije odgovor to teče po eferentnem sistemu. Torej pride iz besede efekt. Razmerje med tema dvema sistemoma je 80:20 v prid aferentnemu sistemu. Si predstavljate kolikšno količina podatkov morajo naši možgani obdelati. Zato si telo pomaga s gibalnimi vzorci.

Takoj ko se nek gib naučimo, ga želi telo avtomatizirati in ekonomizirati. Nato ga opravlja po svojem programu, ker je to jasno hitreje. Tukaj pa lahko pride do težav.

Predstavljajte si da ste si zvili nogo. Medtem ko šepate do zdravnika, bo centralno-živčni sistem prilagodil cel kup gibalnih programov. Šepanje zahteva usklajeno asimetrijo v trupu, morda neko kompenzacijo v zgornjem delu, morda čisto nov gib, če uporabljate še berglo. In ko boste gleženj sanirali, bo vzorec spet stari? Ni rečeno, če ne naredite prave rehabilitacije se marsikdaj zgodi, da telo 'pohakla' tisti novi šepavi vzorec saj ni bilo pravega dražljaja oziroma potrebe, da bi se novi gibalni vzorec popravljal na prejšnjega pred poškodbo. Morda ga popravi površno in je le del gibalnega vzorca sedaj napačen. Od poškodbe naprej bo vse vaše gibanje onesnaženo s to kompenzacijo, ki je nastala zaradi poškodbe.

Mnogokrat pa so težava tudi brazgotine. Novejše raziskave so pokazale, da se mišični impulzi ne prenašajo samo po živčevju, ampak sodeluje tudi podkožno tkivo in fascija. Brazgotina na koži, sploh če je ta globoka, lahko tako predstavlja težavo zardi prehoda impulza in rezultat tega je nedelujoča ali slabše aktivirana mišica. Telo pa poskuša to rešiti s kompenzacijo in nekje drugje je mišica, ki opravlja poleg svojega dela še delo nedelujoče mišice. No, pa ni pošteno, kajne?

Težave in rešitev

Tako se počasi razvijajo bolečine. Najprej so boleče mišice, jasno tiste, ki delajo nadure. Zaradi nesorazmerij in neenakomernih sil nasprotujočih si mišic, pa se razbolijo še sklepi. 'To je krivica!', kot bi rekel Kalimero. 'Celo življenje se ukvarjam s športom, zato da bi ohranil zdravje in dolgoživost, pa sem s časoma pridelal telo, polno bolečin in restrikcij', pa si reče povprečen 45 letni rekreativec, ko ga že zjutraj, ko vstane iz postelje, nekaj zbada v križu in veže v desni rami.

V vseh aktivnih letih ste verjetno dobili veliko majčkenih poškodbic, ali morda kakšno večjo in vse to najverjetneje vpliva na trenutno stanje. Ko se boste tako naslednjič znašli ob prijateljih, ki vas bodo tolažili, da je to pač EMŠO, vedite, da se temu da zelo dobro pomagat. 'Vem, poznam,' boste rekli: 'bil sem pri fizioterapevtu, kineziologu, maserju in pomaga le do neke mere.'

Seveda, vaša ugotovitev je v veliki večini žal resnična, medtem ko se maserji osredotočajo na tiste zategnjene mišice in jih z manipulacijo poskušajo sprostiti, se tisti drugi lotijo tistih mišic, ki izgledajo šibke z namenom da bi jih ojačali. V obeh primerih dobimo začasno rešitev. Sproščene mišice se hitro zategnejo nazaj in mišice, ki postanejo močnejše še povečajo funkcionalno nesorazmerje. Zato se je potrebno lotiti bilance gibalnih vzorcev.

Ko ugotovimo tiste bistvene kompenzacije in jih odpravimo, se telo zelo hitro začne odzivati. Seveda bo verjetno potrebnih več obiskov, saj se v tem primeru težave lupijo kot čebula, centralno-živčni sistem pa je naenkrat sposoben predelati le v manjše zalogaje. Tako se boste s časoma spet bolje počutili v svojem telesu. Takorekoč vam bo koža bolj prav. V vsakem primeru pa vzemite na znanje. Tudi če vas vse boli, še je upanje za vas - v zadnjem času se je nevrokinetična znanost namreč izjemno razvila.

Podobna vsebina:

Reinkarnacija gor ali dol - dejstvo je ...