Astro

Vitamin D: modna muha ali res nujno potreben?

sn
1. 10. 2020, 12.05
Posodobljeno: 25. 11. 2020, 12.10
Deli članek:

Preden poiščemo odgovor, si najprej poglejmo, kaj vitamin D sploh je in zakaj so ga nekateri oklicali celo za najbolj pomembnega.

profimedia
ženska

Vitamin D je v vodi topen vitamin, ki je izredno pomemben pri razvoju kosti, zob in delovanju imunskega sistema. Povečuje zmožnost tankega črevesja, da to lažje in učinkovitejše absorbira fosfor in kalcij iz prehrane. Je odgovoren za vzdrževanje ravni kalcija v krvi, ta pa omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic. Vpliva tudi na preprečevanje izgube mišic nadlahti in stegen, ki jih uporabljamo, medtem ko skušamo preprečiti padec.
Mnoge znanstvene raziskave so pokazale pomembno povezavo med pomanjkanjem vitamina D in razvojem raka, multiple skleroze, alergij, srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni.
Če je vitamina D v telesu premalo, ga to črpa iz kosti, te pa postanejo krhke, kar vodi do osteoporoze.

Je dodajanje vitamina D nujno?
Mnogi se sprašujejo, ali je sploh treba v prehrano vključiti vitamin D kot dopolnilo, če dovolj časa preživimo na sončni svetlobi in jemo raznovrstno hrano, ki sama po sebi vsebuje vitamin D. Da, še vedno ga je treba dodajati, ker smo danes veliko manj izpostavljeni sončnim žarkom kot nekdaj – pa ne le časovno, za naravno pridobivanje vitamina D moramo soncu izpostaviti dovolj kože. A kaj ko tudi pretirano sončenje ni primerno, v mrzlih dneh pa ni niti mogoče.
Strokovnjaki pravijo, da dovolj vitamina D v našem telesu nastaja ob dovoljšnem izpostavljanju sončnim žarkom od marca do oktobra, a tudi takrat ne potrebujete dodatka le, če imate v tem času izpostavljene gole roke in obraz med 11. in 16. uro, trikrat tedensko po petnajst minut, pri tem pa koža ne sme biti zaščitena s kremo z zaščitnim faktorjem. In ker pred vplivom izpostavljanja sončnim žarkom brez zaščite pa že svarijo dermatologi, je tudi poleti zato morda primernejši vitamin D3 v obliki prehranskega dopolnila. Da je jeseni, pozimi in spomladi za optimalno funkcioniranje telesa dodajanje D3 nujno, pa je samo po sebi umevno.

Viri vitamina D
Vitamin D dobimo torej z biosintezo na naši koži, če je ta izpostavljena sončni svetlobi, a ker jeseni in pozimi biosinteza vitamina D ni dovolj učinkovita, ga moramo v telo vnašati s hrano. Najdemo ga v ribjem olju, ribah, jajcih in mlečnih izdelkih, a pogosto tudi to ni dovolj. Idealno je torej, sploh v jesenskem in zimskem času, da si omislimo uživanje vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranil kot prehransko dopolnilo. Holistic Vitamin D3 + K2 je eno izmed takih dopolnil, ki pa ima še to posebnost, da je dobrodošlo tudi za naše brbončice, saj ga holistic.si v tekoči obliki nudi tudi z okusom vanilije.