Astro

Kdo ali kaj ubije največ ljubezni? Odgovor je na dlani: ljubosumje

ks
1. 10. 2020, 10.47
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 11.27
Deli članek:

Vsi ga dobro poznamo. Tisti nadležni glasek v naših mislih, ki nenehno podaja najbolj črne scenarije in ki v vsaki stvari najde razlog za skrb.

Profimedia
srečen par

Vsaka partnerjeva poteza je nenadoma jasen znak izdaje. Še preden se konkretno začne zveza, jo tako pošljemo v globine, iz katerih je v resnici nemogoče uiti. Ko se enkrat posadi seme dvoma, zgolj raste, mi pa smo tisti, ki ga pridno zalivamo. Mi in naše misli.

Razčistimo nekaj: vsekakor je v odnosu treba biti prisoten in resnice si ne smemo prikrivati samo zato, ker nam ne ustreza. Morda je nekaj v njegovih pogledih. Morda je nekaj v njegovi nenehni zasedenosti. A morda ni. Zato je še kako pomembno, da k stvarem pristopimo razumno in brez ljubosumja.

Ljubosumje in negotovost se lahko v odnosu razvijeta zaradi različnih stvari, a njegovo bistvo, njegovo seme, se skriva v nas samih – nezadovoljstvo s samim seboj. Ljudje, ki so ljubosumni, v večini primerov o sebi nimajo dobrega mnenja. Na neki točki življenja so prejeli informacijo, da preprosto niso dovolj dobri, kar pa je lahko prišlo tako od partnerja kot od drugih. In to je nekaj, kar se zakorenini in širi kot rak. Je ideja, ki nas pokoplje. Je ideja, ki lahko naše življenje spremeni v pravi pekel. Ranjen je naš ponos, samozavest drastično znižana. Le oseba, ki ni prepričana o sebi, bo v drugih videla grožnjo.

Po raziskavah sodeč je eden glavnih vzrokov za nizko samopodobo (in pozneje posledični razvoj občutka ljubosumja) skrit v otroštvu. Lahko, da je bilo to problematično ali ožigosano s travmo. Otroški možgani so kot gobe, ki vztrajno vsrkavajo vse, kar izrečejo ali naredijo njihovi starši. Ste bili označeni za lene, neumne, nesposobne ali pridne, pametne, sposobne in ljubljene? Ste bili doma del ljubeče družine ali priča nenehnim sporom in prevaram? Kaj je mati govorila očetu? Vse to in še več so vprašanja, ki si jih je na neki točki treba zastaviti, če želite priti stvarem do dna.

A tokrat se bomo posvetili samemu ljubosumju, ki je posledica nizke samopodobe. Ta je namreč v večini primerov glavni vzrok za spore, slabo počutje in tudi razhode. Ne skrbite. Samo zato, ker ste bili ljubosumni do zdaj, to še ne pomeni, da vam ni pomoči.

Kako se spoprijeti z ljubosumjem in ga premagati?

1. Opazujte svoje ljubosumne misli in odzive

Če želite nekaj spremeniti, se morate najprej zavedati, da je ljubosumje sploh prisotno, in hkrati videti, kako vpliva na vas in druge. Ni dovolj, da ga le sprejmete kot neko občutje, ki je normalno. Zgolj sprejemanje je polovica dela. Od vas je pričakovano tudi delo.

2. Premislite o svoji preteklosti in poskušajte ugotoviti, kdaj je bil občutek negotovosti prvič sprožen

Jasno je, da občutki od nekod izvirajo. Nekje se skriva njihov vir, in do njega se je treba dokopati. To lahko naredite sami prek meditacije ali zgolj zavestnega analiziranja, vsekakor pa je priporočljiv tudi obisk strokovnjakov, ki vas po tej poti lahko varno peljejo.

3. Ni vse, kar se porodi v vaših misli, resnica

Najbolj trpimo zaradi lastnih misli. V njih ustvarimo scenarije, ki so večinoma daleč od resnice. Pazite, da ne boste z nenehnim analiziranjem dogodka tega v mislih še potencirali.

4. Premislite, kakšna so vaša prepričanja o zvezah in človeški naravi nasploh

Kako gledate na zveze in kako gledate na moške? So to pozitivna ali negativna prepričanja? Greste v odnos tako s pozitivnim mnenjem in pričakovanjem ali že pred začetkom pri sebi po tiho sklenete, da ne bo trajal? Zastavite si ta vprašanja in odgovore zapišite v dnevnik. Če ugotovite, da imate slabo mnenje, si najdite ljudi, ki vam lahko dokažejo nasprotno.

5. Komunikacija je ključna

Nič ni narobe, če jasno izrazite, kako se počutite in s čim se spoprijemate. Partner ima pravico vedeti, prav tako lahko nekatere stvari dela zaradi povsem drugih razlogov, kot ste si jih v glavi podali sami. Da resnično veste, kaj se dogaja, morate o tem spregovoriti. Seveda naj pogovor ne vključuje vpitja, obtoževanja in trme, temveč zrelost. Ne govorite ali se odzivajte impulzivno, kadar so vaša čustva močna, temveč pred tem zadihajte.

6. Opazujte njegove odzive in govorico telesa

Včasih so vaši dvomi lahko utemeljeni. Včasih obstajajo dejanja, dogodki, zaradi katerih imate vso pravico podvomiti o iskrenosti in zvestobi svojega partnerja. A pomemben del tega je beseda včasih. Da ste lahko prepričani, morate imeti dejanske dokaze. Če sumite, da se nekaj dogaja, se prepričajte, da so sumi utemeljeni. Ne skačite k ugotovitvam, prav tako si ne mečite peska v oči.

Če vidite, da je nekaj sumljivo v njegovem vedenju, mu to tudi povejte in dovolite, da razloži. Še enkrat poudarjamo: komunikacija je ključ do uspeha.

7. Ne držite ga »na kratko«, vsak potrebuje svojo svobodo

Precej instinktivno je, medtem ko dvomite, partnerja držati »na kratko«. Želite vedeti, kje je, s kom je, kdaj pride in podobno. A vedite, da ga boste ravno z oklepanjem in posesivnostjo še bolj odgnali od sebe ali povzročili, da naredi natančno to, česar se bojite – vas prevaral.

8. Zapišite svoje pozitivne in negativne lastnosti, nato pa še partnerjeve

Negotovost je, kot smo ugotovili, posledica nizke samopodobe. Vzemite si čas in na papir zapišite vse stvari, jih lahko pri sebi označite kot dobre in slabe. Dobro premislite in nikar ne hitite. Vedno ga lahko tudi dopolnite. Enako pozneje naredite tudi za partnerja. Prednost dajte vsekakor pozitivnim lastnostim pri obeh.

9. Nehajte se primerjati z drugimi

Najhuje, kar lahko naredite, je, da se primerjate z drugimi. Vedite, nihče v resnici nima vsega. Življenja so različna in pot vaše prijateljice ne more biti enaka vaši. Lahko imate svoje vzornike, ne pa da besno lovite njihove sanje. Sprejmite sebe in svojo edinstvenost ter iz tega ustvarite svojo pravljico.

10. Imejte se dovolj radi, da ste sposobni partnerju reči tudi zbogom

Zakaj ljudje vztrajajo tudi v najbolj groznih zvezah? Ker se bojijo samote. Bojijo se biti sami, prav tako pa ostaja vedno tisto nadležno vprašanje: saj, kdo me bo pa imel? Kaj pa, če bi se končno naučili uživati v svoji družbi? Če je vam težko biti samim s seboj, pomislite, kako je šele drugim.

Začnite se sprejemati, začnite se imeti radi. Tako bodo tudi vaša merila postala višja in ne boste dovolili, da kdor koli še kdaj poruši vašo samozavest ali vam da čutiti, da niste dovolj dobri. Ko vam je udobno v lastni koži, postanete samozavestni. Ko ste zadovoljni sami s seboj, izgine tudi bolestni občutek ljubosumja.

Vse se vedno začne pri vas. Nihče drug ne more vplivati na vaša čustva, le vi sami.