Astro

Posebne priložnosti kličejo po prav posebnem cvetju

lm
16. 6. 2020, 17.00
Deli članek:

Rože so lepe, a niso vse primerne za vsako priložnosti. Da ne boste v zadregi, naj vam pomagamo s praktičnim seznamom.

pixabay
ženska šopek

Obletnica (poroke ali zveze)
Ne morete zgrešiti, če boste podarili rdeče ali rožnate vrtnice. Lahko pa za okroglo obletnico podarite posebno rožo: za peto obletnico se podarijo marjetice, za deseto narcise, za 15. vrtnice, za 20. astre (grško zvezda), za 25. irise in za 30. obletnico lilije.

Rojstni dan
Karkoli, samo da je svetlih in pisanih barv, saj gre za vesel dogodek. Obstaja pa tudi koledarček, ki gre takole: januarja se podarjajo nageljni, februarja vijolice, marca narcise, aprila marjetice, maja lilije, junija vrtnice, julija ostrožnik (delfinije), avgusta gladijole, septembra astre, oktobra vrtni ognjič, novembra krizanteme in decembra božična zvezda. 

Valentinovo

Za dan zaljubljencev se podarjajo vrtnice v vseh odtenkih rdeče barve. Lahko tudi šopek rdečih (ljubezen), rožnatih (eleganca) ter rumenih (radost). Izogibajte se podarjanju samo rumenih vrtnic, saj naj bi to pomenilo izražanje prijateljstva, in ne ljubezni. Za svežo ljubezen naj bi bila najprimernejša vrtnica vijoličasta. Če partner ne mara vrtnic, so primerni tudi tulipani.  

Materinski dan
Materam prinesemo rožnate nageljne, ki pomenijo hvaležnost in ljubezen, ali rdeče nageljne, ki predstavljajo občudovanje. Primerne so tudi rdeče gerbere, ki izražajo ljubeznivost.  
Očetov dan
Očetu se prinese klasika – vrtnice. Pravijo, da je primerno tudi dolgo obstojno tropsko cvetje.
Pogreb
Na pogrebe se prinesejo krizanteme, potonike, vrtnice, lilije. Najboljša je kombinacija modre, bele in zelene, saj te barve simbolizirajo spokoj, pohlevnost in ravnodušnost. Izogibajte se rdeči in oranžni, ki pomenita tudi energijo in strast. 
Poroka
Cvetje kot poročno darilo ni primerno, na porokah za cvetje navadno poskrbijo organizatorji. Če ni neprimerno, potem so najboljši arum ali kala lilije, vrtnice, potonike, frezije in jasmin. Če je poroka v spomladi, se podari cvetje  v bolj svetlih barvah, če je jeseni, pa v temnejših barvah. Barvo poročnega šopka si nevesta izbere sama (katerakoli roža v katerikoli barvi), družice imajo manjši šopek v isti barvi, ženin pa ima kravato, metuljčka ali rožo v žepu suknjiča v barvi poročnega šopka.
Prvi zmenek
Na prvi zmenek prinesite orhideje, tulipane ali regratove cvetove. Cvetlice so prijetne, a hkrati nekoliko zadržane, ali bolje, nevsiljive. 
Ko je nekdo bolan
V bolnišnico ne nosite rož, če je že dovoljeno, potem tulipane, iris in gladiole. Če je bolna oseba doma, se cvetlice prinesejo v lončnici z veliko zelenja, saj ta simbolizira zdravje in dobro počutje. Dobra ideja je tudi vrtni ognjič, ki ima vrsto zdravilnih učinkov, stari Rimljani in Egipčani pa so verjeli v njegov pomlajevalni učinek.
Zahvala
Če želite se nekomu zahvaliti s cvetlicami, so najprimernejši nageljni, marjetice ali lilije. Šopek v beli, rožnati in rumeni barvi se zdi najprimernejši.
Kar tako
Seveda cvetlice ljudem, ki jih imamo radi, podarjam tudi kar tako, brez posebne priložnosti. Dobra izbira je šopek s krizantemami, nageljni, mrežicami (limonium) in zelenjem.
Dan prijateljev
Če ne veste, se dan prijateljev praznuje po Združenih narodih 30. julija, vendar se v nekaterih južnoameriških državah, kjer je ta praznik najbolj priljubljen, praznuje na prvo nedeljo v avgustu. Prijatelju se podari cvetlica ali šopek v rumeni barvi, ki pomeni prijateljstvo, največkrat kar vrtnice.  Nikakor ne podarite rumenih nageljnov, saj naj bi to pomenilo razočaranje.
Velika noč
Za veliko noč na obisk prinesite bele vrtnice, bele kala lilije, bele potonike, skratka cvetlice bele barve.
Diploma
Ob diplomi podarimo šopek lilij. Najboljša kombinacija je rdeče, rumene in modre barve.
Dan žena
8. marec kot dan žena smo v Sloveniji začeli praznovati po 2. svetovni vojni. Po besedah etnologa Janeza Bogataja je dolgo veljala tradicija podarjanja nageljnov, saj se pojavlja tudi v narodnih ornamentih, danes pa so bolj v modi vrtnice in orhideje.

Še nekaj o barvah
Rumena barva izraža srečo in zadovoljstvo.
Rdeča barva je romantična. Rdeča cvetlice pa pomenijo strast in vznemirjenje.
Rožnata predstavlja veselje in radost.
Bela izraža spoštovanje. Bele rože so tudi znak nedolžnosti in miru.
Modra je pomirjajoča barva in pomeni nov začetek.