Astro

Česen je izjemno zdravilo - staran česen čudežno

Minka Gantar, svetovalka za zdravje in osebno rast
27. 5. 2020, 15.00
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 10.51
Deli članek:

Vsakdo izmed nas pozna koga, ki ima visok krvni tlak, povišan holesterol ali povišane trigliceride. Se pa zgodi, da ima nekdo kar vse troje – alarm za velike težave s srcem in ožiljem.

Dreamstime
Izberimo česen

Ste vedeli, da so težave s srcem in ožiljem povezane s tihim vnetjem na celični bazi? In ali ste vedeli, da obstaja čudežna začimba, ki lahko pomaga pri vsem tem in še pri mnogih drugih težavah? To je česen – svež, ali pa staran, ki ima še veliko večjo moč.
Vsestransko zdravilo
Česen vsebuje kalij – kalij vpliva na nižanje krvnega tlaka oziroma, kdor ima pomanjkanje kalija, ima visok krvni tlak. Česen vsebuje vitamin C, ki krepi krvne žile. Najbolj pogost vzrok za nastanek slabega holesterola je prav povečana oksidacija – dobre holesterol oksidira, zaradi pomanjkanja antioksidantov pa se poškodujejo tudi stene žil, na katere se lepi slab holesterol in tako maši žile. Krvni strdki pa so na žalost vzrok za srčne in možganske kapi.
Česen so že tisočletja uporabljali kot naravni antibiotik – mnogo pred iznajdbo penicilina. Penicilin je bi po naključju odkrit šele leta 1928, kar je vodilo v dobo antibiotikov. Do takrat pa so se ljudje zdravili izključno z naravo.
Česen izboljšuje prekrvavitev, redči kri, preprečuje arteriosklerozo, krepi krvne stene in preprečuje težave s krčnimi žilami, blaži težave s hemeroidi, znižuje krvni tlak, povečuje koncentracijo, izboljšuje spomin, pomaga pri razstrupljanju, vpliva na prebavo, topi sluz v pljučih, blaži prehlade, pomaga pri bronhitisu in celo zavira staranje.
Česen vsebuje baker, ki skupaj z vitaminom C vpliva obnovo las, deluje proti sivenju in krepi kolagen. Česen vsebuje tudi magnezij, ki pa je ključen mineral za celično presnovo – to je proces spreminjanja hrane v energijo. Pomanjkanje magnezija telo sporoča preko krčev in trzanja mišic. Magnezij pa je ključen mineral za vezavo kalcija, ta pa pripomore k razstrupljanju celega telesa.
Česen deluje tudi proti bakterijam, glivicam in proti virusom. Zanimivo je, da česen pomori celo bakterije, ki postanejo odporne proti antibiotikom.
Glede na to, da se čas močno spreminja in moderna zdravila nimajo moči proti modernim virusom, je mogoče čas, da pogledamo v zgodovino in se vrnemo k naravi, s katero so naši predniki preživeli tisočletja.
Prispodoba, da je česen božanstvo narave, kar lepo zdrži.