Astro

Možgani in črevesje – podstrešje in klet - rabijo čistilno akcijo!

Dušica Čičigoj
28. 4. 2020, 14.40
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 14.49
Deli članek:

Narava se že prebudila iz zimskega spanja - svoje čiščenje pa je opravila že jeseni. Da je lahko sedaj vse na novo pognalo, je morala odvreči staro in nekoristno ter s tem ustvariti možnost novim poganjkom za novi razcvet.

Dreamstime
možgani

V mnogih primerih je človeška navada, da se dela pomladansko čiščenje stanovanja, da se znebimo stvari, ki jih ne potrebujemo več. Veliko navlake in razmetano stanovanje blokira pretok energije.
Kaj pa vaš UM? Vaši možgani, vaše »podstrešje«? Koliko nekoristne navlake se je tam nabralo ? Koliko let jo že shranjujete, kopičite, nenehno premetavate, a vendarle se je ne znebite. Kakšna je ta navlaka ? Naše misli. Le kdo ni ujetnik lastnih misli. Z njimi pravzaprav ni nič narobe, če bi se ukvarjali le z dogodki, ki so se zgodili v sedanjosti in niso vezani na preteklost niti na prihodnost, kaj je bilo in kaj bo.
Večni zakaj
Naš nemirni UM je lahko zelo moteč, saj nam misli pogosto begajo na vse strani - je neumoren, kar pomeni, da se nenehno vrtimo v notranjih dialogih glede preteklih dogodkov: kaj se je zgodilo, zakaj se je zgodilo, zakaj ravno meni, zakaj je tako moralo biti … Pri tem pa pozabimo, da smo tukaj in zdaj - in že UM odleti v prihodnost: kaj bo, kako bo, če bo… Nenehna dirka brez vmesne postaje, kjer bi se umirili in delovali v danem trenutku, sproščeno, umirjeno in bili veliko bolj uspešni. Ta vmesna postaja je sedanjost. Če bežimo od sedanjosti in se izgubljamo v preteklosti, ter zidamo gradove v oblakih, v prihodnosti, omogočamo UM-u, da prevzame nadzor nad našim življenjem.
Premlevanje in zastrupljanje
Kar smo v preteklosti doživljali, kako smo takrat razmišljali, kako smo delovali, je bilo v tistem trenutku v skladu z nami. Čeprav nam marsikaj ni bilo všeč in se ni zgodilo, kar in kot smo želeli ali pa smo doživljali kakšne konfliktne odnose, ki so ostali nerazrešeni, vse ostaja tam v tistem času in tistih dogodkov ne moremo spremeniti. Kljub zavedanju tega, se nenehno z njimi ukvarjamo, analiziramo, premlevamo, delamo nove zgodbe, s tem pa sebi nove drame, ki nimajo s sedanjostjo nikakršne povezave, le da se dobesedno zastrupljamo. Preteklost nam sledi kot temen oblak, vse dokler ji dajemo pozornost in se z njo ukvarjamo, ne moremo videti sonca.
Prebava čustev
Kaj pa vaše črevesje? Vaša »klet«? V tradicionalni medicini govorijo, da so to naši drugi možgani in tudi najbolj pomembni, saj je v črevesju 80% imunskega sistema. Črevesje ne prebavlja samo hrane, temveč tudi naša čustva. Če v UM-u nenehno premlevamo neprijetne dogodke iz preteklosti, bomo lahko imeli tudi težave s prebavo, saj se zaradi čustvenega nezadovoljstva nepravilno prehranjujemo, kar v doglednem času lahko pripelje do raznih zdravstvenih težav.
Zato prevzemite vajeti v svoje roke, utišajte UM, zaprite vrata preteklosti, da zadihate s polnimi pljuči življenje in vse kar vam ponuja. ZDAJ.
"Če čutiš depresijo, živiš v preteklosti, če čutiš tesnobo, živiš v prihodnosti, če čutiš mir, si v sedanjosti." (Lao Tzu)