Astro

To so trije najmočnejši, ki skrbijo za nas: C D in E

Minka Gantar
6. 4. 2020, 16.40
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 16.48
Deli članek:

V tem času, ko razsaja korona virus, je ključnega pomena za naše zdravje delovanje imunskega sistema. Imunski sistem se gradi in obnavlja vsako noč, vendar le, če ga podpremo s hranilnimi snovmi.

Dolgachov
Vegetarijanstvo, veganstvo, vitamini, sadje, zelenjava, dieta, hrana, nutricionizem (tags: Bonbon - Ponedeljek - 20052013 - vitamini) Fotografija Dolgachov


V pomladnem času, ki sledi dolgi zimi, je naše telo najbolj dovzetno za okužbe. Vitamin D, ki ga dobimo s sončno svetlobo, nimamo več na zalogi, v hrani je premalo vitamin C, vitamin E pa je pogosto zapostavljen vitamin – je pa ključen za prekrvavitev drobnih kapilar, tudi v pljučih.

Kako vemo, da smo vitaminsko podhranjeni?
Telo ves čas komunicira z nami. Prvi znak pomanjkanja je občutek utrujenosti, brezvoljnosti, sledi neprestana želja po hrani, telo zahteva sladkarije, kilogrami pa se kar kopičijo.
Astma
- pomanjkanje vitaminov E in D, omega 3 maščobne kisline, -vitaminov B in probiotikov

- V prvi vrsti začnite uživati česen, ker topi sluz v telesu.
Priporočam vam pitje nekaj požirkov žajbljevega čaja na dan, uživajte kefir ali sirotko ter olje iz pšeničnih kalčkov z dodanim vitaminom E.
Pljučnica, težave s pljuči
- pomanjkanje vitaminov B, cinka, bakra, kalcija, magnezija, selena, vitaminov A, D in E ter omega 3 maščobne kisline
- V osnovi sta kriva tiho vnetje in zastrupljenost telesa. Pljučnica kaže na to, da se je »duša utrudila« in nujno potrebuje počitek.
Potrebujete vsaj 1 g omega 3 maščobne kisline na dan – najbolje kot prehransko dopolnilo. Uživajte oreščke, kot so mandlji in orehi (zaradi vitaminov in mineralov), ter večkrat na dan popijte 2 dl sirotke.
Večkrat na dan si pripravite zelenjavni smoothie iz korenja ali uživajte prehransko dopolnilo s karotenoidi. Selen v povezavi z vitaminoma C in E ter karotenoidi blokira kemične reakcije, pri katerih nastanejo prosti radikali, ki povzročajo poškodbe na celični bazi.
Pojav modric, popokane kapilare
- pomanjkanje vitaminov C in E
Uživajte limone, šipkov čaj ter olje iz pšeničnih kalčkov z dodatkom vitamina E.

dk
vitamin C

Znaki pomanjkanja vitamina C:
• nastajanje gubic okoli oči,
• nizek imunski sistem,
• kronična utrujenost,
• depresija in slaba koncentracija,
• krvavitev in vnetje dlesni,
• nagnjenost k alergijam in astmi,
• slabo celjenje ran,
• pojav hemoroidov in krčnih žil.
Vitamin C je aktivator presnove
Sodeluje namreč v več kot 15.000 presnovnih procesih. Ko ga ima vaše telo dovolj, presnova začne šele normalno delovati. Ker je vitamin C zelo krhek vitamin, se zelo hitro izloči iz telesa. Da vam ne izpadejo zobje (skorbut), je dovolj, da pojeste 1 pomarančo dnevno (60 mg), vendar je za dobro presnovo ta količina premajhna.
Vitamin C:
• je aktivno udeležen pri tvorbi hormonov,
• sodeluje pri tvorbi nevrotransmitorjev – živčnih prenašalcev podatkov iz ene celice v drugo celico,
• sodeluje pri tvorbi kolagena (okrepijo se vezna tkiva, kite in kosti),
• aktivno sodeluje pri izgorevanju maščob, ker je udeležen pri tvorbi karnitina, ki poskrbi, da se maščobne kisline prenašajo v »celične peči«. Le tako se lahko iz maščobnih kislin pridobi energija,
• aktivira razstrupljanje jeter, ki filtrirajo škodljive snovi iz krvi,
• spaja se s težkimi kovinami, kot so železo, svinec in druge škodljive snovi.

Vitamin C aktivira staro maščobo – vitamin C je vitamin vitkosti
• Vitamin C tvori nova kolagenska vlakna in ohranja mladost – zaradi kolagena daje strukturo koži, kostem, sklepom in dlesnim,
• pomaga ohranjati prožnost krvnih sten,
• odpravlja rdečico na licih,
• blaži krčne žile in deluje proti aterosklerozi (zamašene žile),
• pomaga pri vezavi železa in zato pripomore k izboljšanju krvi,
• krepi imunski sistem in spodbuja proizvodnjo protiteles,
• pomaga pri hitrem razmišljanju,
• tvori hormon sreče (deluje proti depresijam),
• pomaga pri hujšanju,
• deluje na moško plodnost, ker pospešuje gibljivost sperme in preprečuje zlepljenje semenčic.
Več kot deset let trajajoča raziskava losangeleške univerze, v katero je bilo zajetih 11.000 Američanov, je pokazala, da vsakdanji odmerek 300 mg vitamina C – v primerjavi z ameriškim povprečjem 70 mg – zmanjša število infarktov pri moških za 50 odstotkov, pri ženskah pa za 40 odstotkov. Poleg tega se povprečna življenjska doba podaljša za šest let. (Patrick Holford: 100 % zdravi)
Raziskave Dr. Paulinga in njegovega naslednika dr. Ratha so pokazale, da potrebujemo vsaj 1000 mg vitamina C dnevno. Če primerjamo to s pomarančami, ki bi jih morali pojesti za takšno količino vitamina C, je to 20 svežih pomaranč.
Ker je v telesu ogromno porabnikov tega krhkega vitamina – že npr. 20-minutni stres (jeza, jok, prepir, nervoza, strah …) porabi 300 mg vitamina C; 1 cigareta porabi 100 mg vitamina C – ga je smiselno dodajati v obliki naravnega prehranskega dopolnila, ki se postopno izloča v telo 6 do 8 ur.

profimedia
vitamin D

Vitamin D
Vitamin D se proizvaja v koži, ko je izpostavljena UV žarkom naravne svetlobe. Celo kreme za sončenje, ki imajo zelo nizek zaščitni faktor, blokirajo zmožnost telesa, da generira vitamin D. Zdravilni žarki naravne svetlobe ne morejo prodirati skozi steklo. Zato ga telo ne proizvaja, ko sedimo za oknom doma ali pa v avtu.
Več kot 40 odstotkov svetovne populacije ima premalo vitamina D – 48 odstotkov deklic v starosti od 9 do 11 let, 60 odstotkov pacientov v bolnišnicah, 80 odstotkov bolnikov v domači oskrbi in tistih v domovih za ostarele ter 76 odstotkov nosečnic – to se pozna pri njihovih otrocih (81 odstotkov novorojenčkov ima premalo vitamina D za normalen razvoj), ki so mnogo bolj dovzetni za kasnejši razvoj diabetesa tipa I, artritisa, shizofrenije itd.).
Svarilna znamenja ob pomanjkanju vitamina D:
• slabši vid in voh,
• premalo solzne tekočine ter suhe in rdeče oči,
• nočna slepota,
• suha, srbeča koža,
• pogosta vnetja sluznic – prehladi in pljučnice,
• akne,
• spontani splavi,
• neplodnost in slabše izločanje testosterona,
• povečana nevarnost raka na pljučih, prostati, dojkah, materničnem ustju in debelem črevesu. Zadostna količina vitamina D in s tem kalcija v telesu zmanjša nastop rakastih obolenj tudi do 77 odstotkov – študijo so 4 leta izvajali na Creighton University School of Medicine, Nebraska).
Znaki pomanjkanja vitamina D:
• poslabšanje sladkorne bolezni in zmanjšano delovanje trebušne slinavke;
• pojav osteoporoze, osteopenije, osteomalacije – te bolezni kosti se vedno pojavijo zaradi pomanjkanja vitamina D in posledično zaradi pomanjkanja kalcija;
• psihične motnje, kot je depresija;
• pomanjkanje vitamina D povezujejo tudi z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo;
• pojav različnih bolezni, ki so vezane na imunski sistem: luskavica, revmatoidni artritis, netoleranca na gluten;
• povečane težave s srcem, z visokim pritiskom, pojav metaboličnega sindroma – sindroma X, neplodnost, vedenjske nepravilnosti, nepravilen razvoj zob, gniloba zob;
• nezmožnost hujšanja in nenadno pridobivanje maščobe – predvsem na predelu trebuha;
• nepravilno delovanje nadledvične žleze tudi povezujejo s premajhnimi količinami vitamina D, celo PMS ima vzroke v pomanjkanju tega vitamina.
Vitamin D in nadledvična žleza
Kalcitriol v nadledvični žlezi regulira encim tirozinaza, ki je potreben za produkcijo dopamina, adrenalina in noradrenalina. Ti uravnavajo naše stresne situacije. Če je teh snovi preveč, postane telo utrujeno, kar lahko privede do kronične utrujenosti in depresije.
Vitamin D je v primerjavi z drugimi vitamini edinstven
Proizvaja se sam od sebe – samo dovoliti moramo, da sonce obsije našo kožo in da nismo namazani z zaščitno kremo. Riziko nastopa diabetesa ali rakastega obolenja se s sončenjem (2- do 3-krat tedensko po pol ure) zmanjša tudi do 80 odstotkov.
Še namig: Kot vsi vemo, sončenje med 11.30 in 15. uro ni smiselno – predvsem pa ne brez zaščite. Tako kot povsod, tudi pri sončenju velja: »Po zdravi pameti.«
Viri v hrani:
• rumenjak,
• ribe,
• ribje olje,
• maslo,
• kozje mleko.
Ljudem, ki imajo v krvi malo vitamina D, telo hitreje vsrka strupeni svinec. Mogoče je prav tu odgovor, zakaj se ljudem s pomanjkanjem vitamina D pojavljajo vse zgoraj naštete težave.

rz
vitamin E

Vitamin E
Vitamin E imenujemo tudi vitamin mladosti. Dovaja kisik v pljuča, kri, možgane, spolne organe – kisik prinese v vsako celico. Ker vitamin E varuje kisik, pomaga telesnim celicam dihati.
E vitamin je sestavljen iz »družine« tokoferolov in tokotrienolov.
Vitamin E je topen v maščobi in ga sestavlja cela vrsta elementov. Osem poglavitnih članov družine vitamina E se deli v dve skupini: »tokoferole« in »tokotrienole«. V vsaki skupini pa so člani alfa, beta, gama in delta. Najprej so odkrili alfa-tokoferol. Količine na etiketi se večinoma nanašajo samo na ta del. V raziskavah pa so odkrili še druge člane družine, ki igrajo do sedaj še podcenjeno vlogo. Drugi člani družine vitamina E namreč podaljšujejo življenjsko dobo rdečih krvničk in izboljšajo izkoriščanje vitamina A.
Vitamin E:
• vpliva na maščobni del celice – membrano – in s tem izboljšuje presnovo;
• deluje proti kronični utrujenosti;
• krepi srce in ožilje;
• zmanjšuje oksidacijo holesterola;
• zavira strjevanje krvi in nastajanje krvnih strdkov;
• pospešuje prekrvavitev (proti mrzlim nogam) in izboljšuje koncentracijo;
• pomaga pri bronhitisu in astmi;
• pomaga pri bolečih menstruacijah in težavah v meni (uravnava delovanje hormonov);
• preprečuje oksidacijo maščobe – pojav starostnih peg;
• pomaga pri bolečinah v mišicah po naporni vadbi (izloča se mlečna kislina, ki povzroča t. i. »muskelfiber« – E vitamin jo razkroji);
• pomaga pri odpravi mozoljev;
• deluje proti uvelosti kože – olje lahko namažemo na očiščeno kožo kot masko;
• vpliva na zaščito oči in vpliva proti slabovidnosti;
• vpliva na moško spolno moč;
• pomaga pri ženski in moški plodnosti;
• z redno uporabo postanejo nohti bolj čvrsti, lasje bolj voljni in koža prožnejša;
• povečuje prožnost veznih tkiv;
• izboljšuje prenos glukoze in tako vpliva na presnovo sladkorjev, zato je v veliko pomoč inzulinu – hormonu trebušne slinavke.
Vitamin E je vitamin mladosti. Vitamin E nas pomladi.
Deluje kot sestavni del 144 encimov v presnovi:
• deluje kot močan antioksidant,
• preprečuje videz »starikavosti«,
• poskrbi za prožnost celičnih membran,
• pospešuje prekrvavitev drobnih kapilar,
• poskrbi za izločanje strupenih snovi iz telesa.
Vitamin E, ki je že izrabljen, ki je oksidiral, se s pomočjo vitamina C obnovi. To je odlična novica za vse, ki so v stresu, ki imajo povišan holesterol ali pa povišano vrednost sladkorja v krvi. Zato vedno uživajte dobre maščobe, kot sta vitamin E in omega 3, skupaj z vitaminom C!
Pomanjkanje vitamina E
Če vas začne v rokah in nogah mravljinčiti in zbadati, telo lahko s tem sporoča pomanjkanje vitamina E. Prav tako se godi živcem in možganom, ko jim primanjkuje tega vitamina. Pomanjkanje vitamina E opazite tudi, če se vam pogosto pojavljajo modrice, če vam pokajo kapilare in če se pojavljajo starostne pege. Prvi pokazatelj pomanjkanja vitamina E je utrujena koža.
Viri v hrani: Največ vitamina E se nahaja v olju iz pšeničnih kalčkov, dobite pa ga še v naslednjih živilih:
• nerafinirano sončnično olje,
• mleko,
• skuše,
• oreščki, kot so lešniki in mandlji.
Opomba: Naravni vitamin E prepoznate po oznaki d-alfatokoferol, umetni vitamin E pa po oznaki dl-alfatokoferol.
Raziskave so pokazale neverjetne učinke vitamina E. Profesor Rimm s harvardske univerze je pregledal vse študije, ki so bile opravljene do leta 1997 o vitaminu E in prišel do spoznanja, da že z dveletnim jemanjem najmanj 100 mg vitamina E dnevno lahko število smrtnih primerov zaradi srčno-žilnih bolezni zmanjšamo za 30-40 odstotkov. Jemanje manjše količine se ni izkazalo za uspešno.
Prehranski strokovnjaki se strinjajo, da za zaščito pred rakom in srčno-žilnimi boleznimi potrebujemo vitamin E. Žal pa ga s hrano ne moremo dobiti dovolj. Samo primer: da bi zaužili 100 mg vitamina E, bi morali na dan popiti pol litra sončničnega ali dva litra oljčnega olja. V sadju in zelenjavi ga ni veliko. Vitamin E je torej treba dodatno jemati v obliki vitaminskih dopolnil. (Povzeto po: Dr. Ulrich Strunz in Andreas Jopp: Vitaminska revolucija)

Članek je iz knjige Ko imajo hormoni žur