Astro

Presrečen, da smo ga Slovenci začutili in vzljubili. Zdaj bo pri nas kar ostal ...

Nejc Simšič
24. 3. 2020, 22.40
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 22.57
Deli članek:

Simpatični pevec David Amaro je lansko jesen dobesedno priletel iz Manchestra iz Velike Britanije, pokazal vse svoje talente in srčno osebnost ter v trenutku osvojil Slovenijo. Po uspehu v šovu Znan obraz ima svoj glas se je odločil, da bo raje ostal pri nas in si tu ustvaril glasbeno kariero. Poln pozitivne energije nam je v iskrenem intervjuju zaupal nekaj sočnih podrobnosti o zasebnem življenju, glasbi in zakaj je za vse 'kriva' Ceca!

mg
david amaro

David, odločili ste se, da ostanete v Sloveniji. Zakaj?
Nisem se niti zavedal, kako zelo sem pogrešal Slovenijo, oziroma še bolj natančno Balkan in balkansko kulturo, ki mi je zelo blizu, dokler po šestih letih nisem spet zaužil Slovenije in tu zaradi oddaje spet živel. Ob misli na vrnitev v Anglijo, ko je prišlo do tega, me je močno stisnilo pri srcu in postalo takoj jasno, da je ta zgodba zame končana.

Znan obraz ima svoj glas vam je odprl številna vrata, kar pomeni, da ste zdaj polno zasedeni, kajne?
Res je, da mi je šov odprl ogromno vrat, a moram sam poskrbeti za to, da ta vrata ostanejo široko odprta in da se jih odpre še več. Posvetil sem se pisanju pesmi, ogromno časa namreč preživim v studiu s producentoma Minlessom in Matejem Pečavrom. Sem pa trenutno v fazi promocije pesmi Repriza, prvega samostojnega singla, kot David Amaro.

Kaj za vas pomeni Repriza?
Repriza pomeni ponovitev. V mojem primeru se morda dogaja repriza s Slovenijo. Znova sem tu, pripravljen, da se s tem koncem sveta spet spoprimeva.

O čem pa govori pesem?
O varanju! Je realna življenjska situacija nekoga, ki znova zavestno vara in se pripravlja, da to prizna svojemu partnerju.

Pravite, da vas je za pesem in spot navdihnila Ceca. Zakaj?  
Za to, da sem se lotil pisanja v srbskem jeziku, je zagotovo najbolj zaslužen odziv Slovencev na mojo imitacijo Cece, ki me še vedno zaznamuje. Ključen je bil dogodek, ki sem se ga udeležil konec decembra v Celju, ko me je didžej DJ nepričakovano povabil na oder pred pettisočglavo množico in prosil, da jim zapojem Cecino pesem Beograd. V trenutku, ko sem začel to prepevati, je publika začela v en glas peti z menoj in me pozdravila tako glasno, kot bi sama Ceca stala na odru. Tisto noč sem dojel, da je to to in da občinstvo res čuti, kako blizu sta mi srbski jezik in pridih Balkana. Takoj ko sem prišel domov ob treh zjutraj, sem se usedel in napisal pesem Repriza.

Matic Gabriel
Šestindvajsetletni pevec se je odločil ostati v Sloveniji in se v Anglijo nima namena vrniti.

Predstavili ste tudi videospot, ki je poseben že zato, ker ste ga snemali na Kanarskih otokih. Kako je bilo?
Zelo sproščeno. Videospot je režiral in snemal Matic Gabriel, ki pa je trenutno na trimesečnem dopustu na Kanarskih otokih. Imel sem tri možnosti: ali ga počakam, da se vrne, kar ni prišlo v poštev, saj bi bilo to zame prepozno. Druga možnost je bila, da najdem neko drugo ekipo, s katero bi posnel spot, a si tega res nisem želel, saj vem, da lahko Maticu 100-odstotno zaupam. Tretja možnost pa je bila, da preprosto odletim na Kanarske otoke, ustavim njegov dopust in ga prisilim, da v treh dneh posnameva videospot. In to se je tudi zgodilo. Ni imel izbire in nastal je spot Repriza, posnet na Kanarskih otokih. Bilo pa je zelo delavno, saj sva si oba želela dobrega izdelka.

Torej niste počivali in uživali v dopustu na Kanarskih otokih, ampak ves čas delali in bili zaposleni s spotom?
Prav počival in si privoščil dopusta na Kanarskih otokih nisem. Ves čas se je snemalo, začelo se je ob devetih zjutraj pa tja do enajstih, polnoči. V spotu je namreč 11 različnih lokacij in se je bilo treba prevažati z avtom ter loviti pravo svetlobo.

Posebnost pesmi Repriza je tudi to, da naj bi bila prva pesem na Balkanu, kjer moški prepeva o moškem. Imam prav?
Tega se nisem niti zavedal, dokler nekateri ljudje okoli mene niso prvič slišali Reprize in mi svetovali, da to morda ni najboljša ideja, češ, kdo pa bo moja publika? Kako se bodo lahko tisti, ki niso istospolno usmerjeni, poistovetili? Zakaj teh vprašanj ne postavijo kakšni pevki, ki prepeva o nasprotnem spolu, in se nekateri fantje prav tako ne morejo ravno poistovetiti z besedilom, a ga prepevajo v prvi vrsti njihovih koncertov? Sicer pa o tem sploh nisem razmišljal, ali pa da bi kakorkoli želel nekaj s tem, da prepevam o moškem, dokazati, temveč samo pišem pesmi, ki govorijo o mojem življenju, tokrat ljubezenskem, v katero je seveda vključen moški spol, in ne ženski. Da bi napisal besedilo, ki je splošno in ne definira spola, mi ni bilo v interesu, saj bi me kreativno omejevalo in mi izdelek na koncu ne bi bil všeč.

Glede na to, da je pesem v srbskem jeziku, merite tudi na balkanski trg?
Ja, to je tudi eden izmed načrtov, konec koncev imam Balkan le v krvi.

Verjetno že načrtujete naslednji korak – bo to nova pesem ali morda celo album?
Že delam nove pesmi, spomladi izide naslednja, skupaj z videospotom. O albumu pa sicer razmišljam, bilo bi super, če bi nam z ekipo to uspelo izpolniti še letos, a rajši ničesar ne obljubljam.

Vas preseneča, da so vas Slovenci tako lepo sprejeli?
Ja, seveda. Sicer poskušam biti vedno dobronameren in v vsem, česar se lotim, tudi maksimalno dober, saj se zavedam, da ljudje niso neumni in da jih ne smem podcenjevati. Želim si biti čim bolj iskren in mislim, da so me Slovenci zaradi vsega tega tako lepo tudi spet sprejeli, ker so to začutili.

Se vam je po šovu zgodilo tudi kaj neprijetnega?
Ne. Tu in tam se morda prejme kakšno homofobično sporočilo na družbenih omrežjih ... To se me sicer še vedno vsakič dotakne, a poskusim hitro pozabiti.

V šovu ste večkrat povedali, da si samski. Se je to zdaj spremenilo?
(smeh) Ne, ni se spremenilo. Še vedno sem samski. Ne hrepenim po tem, da moram nujno biti v zvezi in z mislijo, da mi bo samo takrat lepo. Lepo mi je tudi samemu. Ti časi so zame že mimo in tokrat bi šel v zvezo samo z nekom, ki ima svoje življenje ter ve, kdo in kaj je. Joj, govorim, kot da imam že 60 let. (smeh)

Kaj pričakujete v prihodnosti?
Same lepe stvari. Drugega sploh ne podpišem.