Astro

Breza ni čudežno zdravilo le za telo, pomaga tudi pri duhovni rasti

sn
22. 3. 2020, 10.00
Posodobljeno: 22. 3. 2020, 10.08
Deli članek:

Pomlad je čas, ko se marsikje po svetu in vse več tudi v Sloveniji iz debel brez črpa njihova zdravilna voda, saj velja za univerzalno čistilo telesa in hkrati hranilo.

wikipedia
Navadna breza je v večjem delu Slovenije zacvetela že v zadnjih dneh marca, več kot 14 dni prej kot je običajno (povprečje 1971-2015).

Tudi znanstveno je potrjeno, da brezova voda pospešuje izločanje sečnine, zato je lahko v veliko pomoč pri zdravstvenih težavah, kot so protin, revmatična obolenja, ledvični pesek, pesek v sečevodih …

Ker se odpadki nabirajo tudi v drugih tkivih, lahko brezova voda pomaga pri hujšanju in odpravljanju celulita, poleg tega pripomore k rasti las, ureja krvni tlak, zmanjšuje raven holesterola v krvi in celo izboljšuje prebavo.

POMENI

Drevesa s svojo simboliko so imela osrednjo vlogo v keltski filozofiji in religiji, poeziji in umetnosti ter tudi pri prerokovanju.

Brezi pa je čarobno starodavno ljudstvo v orakeljskih zapisih posvetilo še posebno veličasten opis: njeno deblo simbolizira vitko, prožno in nežno milino, ki oznanja nov, svež začetek. Spremembe pa se lahko začnejo le, če smo dodobra počistili z vsemi starimi, preživelimi in zlimi miselnimi vzorci in vplivi.

Belini brezinega debla so pripisali pomen čistosti, gibkosti in odločnosti premagati vse težave in ovire.

Dreamstime
Breza sporoča: stvari v življenju se lotevajte nežno, a odločno in vztrajno, s potrebno gibkostjo uma in očarljivo milino čustev.

Po mnenju Keltov breza kot vodnik na naši duhovni poti poudarja osredotočenost na njeno vitko in poživljajočo belino, ki izstopa iz zmede podrastja nepomembnosti in trnovega grmovja motečih misli, kot svetilnik, ki nam olajša pomembne odločitve. Duhovno potovanje mora imeti natančno določen namen in cilj, ki ga moramo celovito ozavestiti, še preden se sploh podamo na pot. Podoba rezultata, ki ga pričakujemo, mora ves čas živeti v naših mislih, tako da nobene motnje ne zavrejo napredka.

Če čutimo, da čas za nov začetek še ni napočil, morda obstajajo še določene težave, ki jih moramo temeljito razčistiti in učinkovito odpraviti, preden bo naša pot čista, smer in namera pa jasni in premočrtni. In breza oziroma njeni sokovi so lahko izvrstni pomočniki, da v mislih in dejanjih pridemo na čisto.

ZANIMIVO

V naših krajih je breza že od nekdaj prijateljica ljudi. Tudi Valvazor v legendarni Slavi vojvodine Kranjske opisuje pridobivanje brezove vode na Koroškem v 19. stoletju.