Astro

'Vas je strah korona virusa?' sprašuje Danica Lončarič

Danica Lončarič
10. 3. 2020, 18.26
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 19.16
Deli članek:

Ne moremo mimo teme, ki danes ponekod po svetu in pri nas povzroča toliko preplaha. Kaj se dogaja z našimi čustvi in načinom razmišljanja v teh dneh ob misli na korona virus?

dk
danica lončarič

Najprej sami sebe vprašajmo in si iskreno odgovorimo, kateri tip osebe smo? Smo nekdo, ki verjame v teorijo zarote in nas ni popolnoma nič strah, saj verjamemo v medijsko pretiravanje in je samo vprašanje časa, kdaj se bo celotna zadeva polegla? Ali pa smo nekdo, ki verjame v to, da gre samo še za eno vrsto viroze, kot so bile SARS, ptičja gripa, prašičja gripa in bolezen norih krav -  ter da smo za vse te viroze popolnoma nedotakljivi?

Mogoče smo pa nekdo, ki nas je dejansko strah vseh opozoril in nas vsi varnostni ukrepi in medijski pritiski na trenutke popolnoma ohromijo in v nas prebujajo občutke nesigurnosti in vedno večjega strahu?

Čas za umirjanje

V kolikor sami sebe vprašate in z vašimi odgovori sodite med slednje, najbolj prestrašene, je zdaj čas, da poskusite umiriti svoje misli. Brezglavo letanje in stopnjevanje vašega strahu z rednim pregledovanjem in prebiranjem vseh možnih najnovejših novic vam lahko še dodatno škoduje. Tudi če do obolenja z virusom ne pride, vam lahko pusti posledice na vaši nezavedni ravni.

Zato vas povabim, da zaustavite vaše misli, tiste vaše najbolj črne misli, vsakič ko pomislite na epidemijo.

Ponujena priložnost

Statistike so pokazale, da so ogroženi predvsem starejši ljudje, zato previdnost posbej pri njih definitivno ni odveč. Mogoče je pa zdaj čas, ko lahko mlajši ozavestimo svojo vlogo in jim ponudimo pomoč. V koliko poznamo osebo, ki je zbolela, jo nikakor ne smemo diskriminirati, takšna oseba zdaj potrebuje še več naše empatije in ji zato stojmo ob strani.

Ljudje se zelo nanašamo na statistiko umrlih in zelo zanemarjamo podatke, da je ozdravljivost 5x večja - in ob pravilni higieni in zaščiti, je verjetnost okužbe toliko manjša.

Čas pokaže svoje

Nekaterim bodo škodili tudi »državni ukrepi«, kar se bo finančno pokazalo na poslovnem področju, a zavedajte se, da sto takšni trenutki le začasni in kot po vsaki »krizi«, se lahko vsak vrne nazaj na pot vzpona, le razumeti mora, da bo čas pokazal svoje.

Strpnost in zdrav razum sta v teh dneh več kot potrebna. Zdravo in pozitivno razmišljanje, veliko stika z naravo in uživanje kvalitetne in zdrave hrane so pravilni pristop k celotni trenutni tematiki. Če temu času namenite načrtovanju in zastavljanju novih ciljev, bo ta čas več kot koristno izkoriščen.

Tako kot vsaka negativna izkušnja prinese pozitivni namen, se bo to brez dvoma pokazalo tudi v tej situaciji.

Ljudje, ki smo imeli zdravje za nekaj samoumevnega, smo ga začeli ceniti ...  in se zavedati, kako hvaležni smo lahko, če ga imamo!