Astro

»Res verjamem, da denar za nas raste na drevesih«

Magdalena Jankovec, terapevtka
23. 10. 2021, 07.00
Deli članek:

Denar je sveta vladar. Kolikokrat smo slišali ta stavek ter ga ponotranjili in nas ravno to žre. Je res, da je denar sveta vladar? Kakor za koga!

profimedia
drevo denarja

Koliko gorja, prepirov, sovraštva, ljubosumja in težkih ločitev prinaša ta beseda – denar.

Denar je energija, ki jo ustvarjamo sami. Še natisnjen denar je samo papir, ki nima vrednosti, dokler mu ne dodamo energije.

Težki vzorci

Dokler se nisem srečala z Access Consciousnessom in delavnico Kako postati denar, ki jo tudi sama izvajam, sem imela veliko zaključkov o denarju. V otroštvu sem doživela veliko bolečine, ker zame ni bilo nikoli denarja. Ko dobiš takšen vzorec, gre življenje v eno samo smer in izbrala sem, da bom delala kot nora, da bom imela denar in ne bom živela v pomanjkanju. In ta nori občutek, da si ga ne zaslužim, te pripelje do položaja, da ne prosiš nikogar za pomoč, niti ne prejemaš ničesar. Če pa ti je že kaj podarjeno, stokrat vrneš z vso hvaležnostjo, da se je sploh nekdo spomnil nate. Najtežje se je naučiti prejemati – brez zaključkov. Naučili so nas namreč, da je dajanje dobro in prejemanje slabo. Zato se mora v glavi nekaj predramiti, da se začneš zavedati, da si vreden in veličasten.

Veličastnost je obilje vsega, ne samo prejemanja denarja. Mi pa se pomanjšujemo in krčimo, namesto da bi videli, kakšno moč imamo v sebi in kaj vse zmoremo. Najbolj udobno je biti ubogi jaz in žrtev okolice ter sveta. Tako ponotranjimo občutek, da nismo vredni, da ne zmoremo iti čez ovire, in to ponavljamo iz trenutka v trenutek in tako gre naše bedno življenje naprej.

Zakrčenost zaradi strahov

Denar nam ne more dati ne sreče, ne varnosti, ne moči, ne radosti … Dokler nimamo vseh teh občutkov v sebi in nismo pripravljeni vsega izgubiti, da se lahko kot feniks dvignemo iz pepela. Kaj pomeni biti pripravljen vse izgubiti? Dokler se kot pijanec plota oklepamo tega, da je nekaj naše in smo zato varni, je to čista laž. Denar lahko izgubimo, hiša nam lahko zgori, lahko nas okradejo, izgubimo prihranke na banki, lahko imamo smrt v hiši – to vse pomeni, da nam denar ne prinaša varnosti. Polni smo strahov, ki nas krčijo, tako da ne naredimo niti koraka, ker smo se že odločili, da ne zmoremo in nam ne bo uspelo. Ko imamo tak pogled in prepričanje o življenju, se ne more nič spremeniti in premakniti. Kaj pa če bi se vprašali, kaj vse lahko še kreirate in naredite, na kar niste nikoli pomislili?

profimedia
Ko smo odprti za denar, po čudežnih poteh in kanalih prihaja obilje v naše življenje.

Drama življenja

Vse zmoremo, samo korak in volja sta potrebna, da gremo naprej in aktualiziramo ter izberemo stvari za prihodnost. Biti v vprašanju je najpomembnejše, če se želimo rešiti težav z denarjem. Ljudje imajo hiše, avtomobile in še marsikaj, pa imajo še vedno občutek, da nimajo nič in da so brez denarja. Vse nepremičnine in vse materialne stvari, ki jih imamo – je denar. Le da radi pozabimo, da imamo. Ali potrebujemo toliko? Ali je naš pohlep močnejši kot to, da se vprašamo, kaj lahko izberem in naredim, da bo moje življenje lahkotno, zdravo in veličastno, da se znam nasmejati iz vsega srca?

Čeprav je žalostno, a ob smrti bližnjih se pri večini začne drama življenja. Pohlep po denarju uniči človeka, zdravje, odnose v družini in te globoke čustvene bolečine pripeljejo do bolezni. Nekateri tudi zbolijo za rakom, saj vemo, da zaradi zamer in nezmožnosti odpuščanja raje požremo sebe, kot pa odpustimo tistim, ki so nam po naših merilih storili krivico.

Za ped zemlje in prgišče denarja se sprejo bratje, sestre in vsa družina. Ali je to tisto, kar smo iskali kot srečo, hvaležnost in pribežališče v družini? Kolikokrat starši naredijo napako s tem, ko niso iskreni in pravični do svojih otrok. Koliko bolečine dobijo otroci zaradi napisanih oporok – enemu vse, drugemu nič?

Sprejemanje darov

Imejte vedno nekaj denarja v denarnici in 10 odstotkov od dohodka dajte na stran. Ni pomembno, koliko je to, samo zapraviti ga ne smete. Kako čarobno to deluje na pritok denarja. Nehali boste govoriti, da nimate denarja. Ponavljajte si: denar nezadržno prihaja k meni in ga imam več, kolikor ga potrebujem.

Vprašajmo se, kakšno mnenje, pogled in zaključke imamo o denarju. Bodite brutalno iskreni do sebe in si priznajte, kolikokrat ste prekleli denar? Koliko ljubosumja in hinavščine je bilo namenjene ljudem, ki imajo bogastvo, in ste menili, da so ga zaslužili nepošteno? Kolikokrat ste dali denar zato, da bi sebi dali potrditev, da ste dobri, predvsem da bi vas imeli ljudje radi.

Če imate tak pogled na denar, vedite, da se vam ta krepko izmika.

Ko smo odprti za denar, po čudežnih poteh in kanalih prihaja obilje v naše življenje. Verjamem, da denar raste na drevesih in zemlji. Mati narava nas čudežno obdaruje s sadjem, zelenjavo in še vsemi drugimi dobrinami – kar je tudi denar.