Še manj zaupanja v zdravnike?

Nagrajevanje zdravnikov za cepljenje. Mužević meni, da gre za "zelo nepremišljeno in škodljivo odločitev"

G.G./STA
23. 10. 2021, 07.10
Posodobljeno: 23. 10. 2021, 08.02
Deli članek:

Vlada bo družinskim zdravnikom za spodbujanje precepljenosti namenili nagrade. Če bodo uspešni, bodo prejeli od 10 do 30 odstotkov dodatka od osnovne bruto plače. Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igor Muževič je kritičen do projekta.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Do nagrajevanja bodo upravičeni zgolj zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki bodo vsaj dve uri tedensko opravljali posebej določene naloge. Med njimi je opredeljena tudi udeležba v oddajah lokalnih medijev.

Predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Mužević meni, da gre za "zelo nepremišljeno in škodljivo odločitev, ki bo zarezala v zaupanje bolnikov. Cepljenih bo kvečjemu manj ljudi, ker zdravniki ne želimo, da kdo pomisli, da svetujemo cepljenje zaradi finančnih koristi." Muževiću se zdi nenavadno, da so ta projekt zagnali ne da bi sploh vprašali zdravnike družinske medicine. 

Podobno menijo tudi Mladi zdravniki Slovenije, ki proti odločitvi o nagrajevanju protestirajo, ker bo po njihovi oceni rušila zaupanje bolnikov v zdravnike. "Zdravniki priporočamo cepljenje, ker je varno in učinkovito, ne pa zato, da bi dobili denarne spodbude," so poudarili.

Najvišja nagrada v višini 30 odstotkov osnovne bruto plače

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je danes pojasnil, da je vrednost projekta ocenjena na okoli štiri milijone evrov. Ta znesek bo v celoti porabljen, če bodo k projektu pristopili vsi timi družinske medicine, ki bodo dosegli najvišjo možno nagrado v višini 30 odstotkov osnovne bruto plače.

Med posebej določenimi nalogami je vlada opredelila pristop do posameznih bolnikov, promocijo cepljenja proti covidu-19 in izvedbo cepljenja v okviru referenčnih ambulant, sodelovanje pri aktivnostih v lokalnem okolju, kot so udeležba v oddajah lokalnih medijev, pripravo članka za lokalni časopis, izvedboa predavanja za razna društva ali udeležbo na okroglih mizah na temo cepljenja, izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat in promocijo cepljenja ob sočasnem hišnem obisku.

Tisti timi, ki bodo dosegli, da se v enem mesecu cepi od 20 do 49 njihovih opredeljenih bolnikov ali da se pri opredeljenih bolnikih, starejših od 50 let, v posameznem mesecu cepi najmanj 10 do 19 bolnikov, bodo nagrajeni v višini 10 odstotkov od svojih bruto osnovnih plač.

Timi, ki bodo dosegli, da se v enem mesecu cepi od 50 do 79 njihovih opredeljenih bolnikov ali da se pri opredeljenih bolnikih, starejših od 50 let, v posameznem mesecu cepi najmanj 20 do 39 bolnikov, bodo nagrajeni v višini 20 odstotkov od svojih bruto osnovnih plač.

Timi, ki jim bo uspelo k cepljenju v enem mesecu nagovoriti več kot 80 opredeljenih bolnikov ali vsaj 40 bolnikov, starejših od 50 let, bodo nagrajeni v višini 30 odstotkov od svoje bruto plače.

Dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti iz naslova posebnega vladnega projekta lahko izvajalci uveljavljajo takrat, ko izkažejo vsaj 45 odstotkov opredeljenih bolnikov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 odstotkov opredeljenih bolnikov, starejših od 50 let, cepljenih s prvim odmerkom.