Astro

Neuspeh je idealna priložnost, da se dvignete kot feniks

Dušica Čičigoj
8. 11. 2021, 09.09
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 09.19
Deli članek:

Življenje je kot razburkano morje, s plimovanjem in oseko, včasih močno razburkanih valov, že naslednji hip pa je gladina morja kot ogledalo, kot bi morje počivalo in se pripravljalo na nov podvig lastne vznesenosti.

profimedia
ženska

Vse je v nihanju, vzponih in padcih, razgibanost polni in bogati življenje. Obstajajo odtenki bolečih občutkov, frustracij, jeze, strahu, ki se nas dotaknejo in so pogosti spremljevalci trenutkov ter situacij, ko doživljamo neuspeh.
A neuspeh sam po sebi nima nobene vrednosti, naše doživljanje, povezano z njim, pa nas lahko hromi na poti ustvarjalnosti, biti uspešen, realiziran in slediti svojim sanjam. Vsak človek se v življenju, odnosih, poslovnem svetu znajde v položaju, ko mu kljub prizadevanju in vloženemu delu nekaj spodleti, ne gre po načrtu, željah, pričakovanjih, srečuje se z lastnim neuspehom. Pri neuspehu ne gre za pomanjkljive sposobnosti, ampak za pomanjkanje vztrajnosti, volje, delavnosti – delovnih navad.

MOTOR IN GORIVO
Vsesplošno razmišljanje in dogodki nas vsak dan opominjajo na to, da je neuspeh nekaj negativnega. Kot takega ga bodo lahko bolj doživljali tisti, ki so negativni, pesimistični, ne verjamejo in ne zaupajo vase. Poleg tega je eden izmed vzorcev neuspeha ta, da ponavljamo določena obnašanja in načine razmišljanja kot navado in ni potrebe oziroma zahteve po večjem naporu ali spremembi.
Vsi uspešni ljudje vedo, da bolj ko želiš biti uspešen, več neuspehov je treba premagati. Znova in znova. Bolj so stvari neznane, večji naj bodo izzivi. Neuspeh je priložnost za učenje, saj se iz vsakega neuspeha lahko nekaj novega naučimo. Izkušnje, ki jih z neuspehom pridobimo, nam omogočajo, da stvari pogledamo z drugega zornega kota, spremenimo smer poti – razmišljanja in delovanja. Ne pomeni, da bo ta pot uspešna, smo pa vse bližnje temu, da nam lahko uspe. Vztrajnost je motor, ki nas poganja naprej do cilja. Želja in volja uspeti, pa je gorivo. Neuspeh je le začasna prepreka na poti, in kot tako jo je mogoče odstraniti, le neutrudni bodite pri iskanju rešitve. Ko se vam bo zdelo, da tega ne zmorete, ali pa menite, da ste izčrpali vse možnosti, vedite: možnost vedno obstaja, le vi ste se ustavili, ne da bi šli do konca – cilja.

dreamstime
Izkoristite pogorišče in postanite feniks.

PRIMER
Bolj ali manj vsi želimo imeti izpit za avto. Kaj vse smo pripravljeni za to narediti? Ni problem čas, ne koliko ur vožnje bo potrebno, še manj denar. Za to bomo vse »žrtvovali«. Pisni izpit – pademo, enkrat, dvakrat – neuspešno, vztrajamo, dokler ga ne naredimo … Pademo na vožnji, štirikrat – neuspešno, a kljub temu vztrajamo, dokler ne uspemo. Ko po vseh mukah, neštetih poskusih le uspemo narediti vozniški izpit, se počutimo pravi zmagovalci, uspeli smo! Koliko neuspešnih ponovitev ste doživeli, niso vas ustavile, niste delali drame iz neuspehov. Vztrajali ste. Zakaj? Ker ste imeli neizmerno močno željo imeti vozniški izpit, ker ste verjeli, da zmorete, imeli močno voljo in en sam cilj, voziti avto. To vas je gnalo naprej. Brez tega bi že obupali in ga nikoli ne bi imeli. Sprejeli ste neuspeh in se borili naprej, niste obupali, prav tako niste opustili svojih idej in ciljev. Uspeli ste! Verjamem, da so vam nekateri govorili, da je nesmiselno vztrajati, da je bolje, da opustite namero imeti vozniški izpit, vendar jih niste poslušali in ste vztrajali. In tako je prav. Strahovi, nezaupanje, bojazni drugih niso vaši, jih tudi ne prevzemite in se ne poistovetite z njimi.
Ne bojte se neuspehov, saj se iz njih rojevajo najboljše stvari. Naj bo pogum vaš spremljevalec v življenju.
Mogoče še tale nasvet: karkoli počnete v življenju (pogovori, dogovori, izmenjave, mnenja ...), vedno imejte v glavi dve možnosti, da ne glede na to, kako se situacija razreši, ne bo razočaranja ali občutka neuspeha, ker smo obe možnosti že predvideli – kot prvo, da se bo neka stvar realizirala, zgodila, izpolnila pozitivno, in drugo, da se lahko izpelje, zaključi tudi negativno.
Neuspeh ima izjemno moč, je pravi test za nas vse, nas preizkuša, kako močno verjamemo vase, kaj si zaslužimo, kako močne so naše želje, da uresničimo svoje sanje. Samo sanjati namreč ni dovolj, če za to ne bomo naredili prav vsega, šli tudi prek neštetih neuspehov, da bomo uspeli.

Dreamstime
Za otroka je občutek, da ga imate radi in verjamete vanj, neprecenljiv tudi davno po letih rosne mladosti.

KAJ PA NEUSPEH PRI OTROKU?

Vse premalo se posveča pozornosti učenju in delovnim navadam. To se še posebej izrazi, ko otrok vstopi v srednjo šolo, ker mu v osnovni šoli ni bilo potrebno veliko vlagati v učenje, tega ni privzgojil. Ko pa v srednji šoli nastopijo težave in se s tem slabša tudi učni uspeh, bi starši to želeli rešiti na hitro, ga prisiliti v učenje in delovne navade praktično čez noč, kar seveda ni možno.

Posledično to lahko vpliva na odnos v domu, še večji neuspeh v šoli, s tem pa pada samopodoba otroka. Sledijo si neuspehi, frustracije, saj otrok ne more uvideti pozitivnih sporočil, še manj učinkov, kar pomeni, da ne bo pripravljen premagati neuspehe, ki bodo sledili, ne psihično, ne čustveno. Posledično s tem sam pri sebi ustvarja negativno podobo, občutek, da je nesposoben, nemočen, kar ga vodi v nove neuspehe. Vsled tega se izogiba težjim nalogam in izgubi zanimanje za tisto, v čemer ni dober.

Nujno je, da se pristopi k otroku z razumevanjem in se mu pomaga, da premaga neuspeh, strahove, da pridobi samozavest, da zmore, da je sposoben. Ga pri tem podpreti, mu stati ob strani in mu dati vedeti, da ga imate radi, da verjamete v njega, da zmore in uspe. Če se tega ne bo osvobodil kot otrok, bo kasneje v odraslosti vsak minimalen neuspeh za njega velika drama in verjetnost je, da bo obtičal in opustil svoje želje in cilje, da realizira sebe.

Neuspeh ima izjemno moč, je pravi test za nas vse, nas preizkuša, kako močno verjamemo vase, kaj si zaslužimo, kako močne so naše želje, da uresničimo svoje sanje - ker samo sanjati ni dovolj, če za to ne bomo naredili prav vse, tudi preko neštetih neuspehov, da uspemo.

Tomas Edison je nekoč dejal: »Nisem doživel novega neuspeha. Samo našel sem 10.000 načinov, ki ne delujejo.«

Podobna vsebina

To je v resnici življenje: predstava v treh dejanjih