Astro

Misterij čustev - ko vse vemo, znamo pa nič

Manca Razboršek
27. 12. 2019, 16.15
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 16.22
Deli članek:

Razumeti, čutiti in živeti ... je posebna umetnost, a hkrati najbolj preprota stvar na svetu

dreamstime
ženska

Ko zadnja leta opazujem razvoj zavesti in področje duhovnosti, se odpirajo zanimivi vpogledi. Eno največjih spoznanj je, da večina ljudi deluje na povsem razumski ravni. To pomeni, da vse vedo, ampak nič ne znajo. Vedo, da je potrebno razmišljati pozitivno, ampak ne znajo tega prenesti v prakso. Vedo, da je potrebno imeti rad sebe, ampak ne vedo, kako naj razvijejo več sočutja, blagosti in ljubezni do sebe.
Ker je razum poveličevan že od Descartovega »mislim, torej sem« dalje, je to tako normalen način delovanja, da se ljudje o tem ne sprašujejo kaj dosti. Seveda je razum pomemben, saj nas je pripeljal do tehnološkega razvoja in vseh pridobitev naše civilizacije! Težava je nastala, ker je bil ta del preveč poveličevan na račun še pomembnejšega dela človeka – čustev in čutenja.

dreamstime
Ljudje svojih čustev ne znajo niti opisati, kaj šele z njimi upravljati.

Katera čustva bi našteli?

Veliko se govori o moški in ženski energiji, o tem, kako se ženska energija prebuja, a le malo jih zares razume, kaj to pomeni. Ženska energija oziroma to, kar predstavlja jin vidik življenja, je povezana s čutenjem in čustvi, moška pa s fokusom in zavestjo ter s tem tudi intelektom oiroma razumom. Prebujanje ženske energije nas vabi, da več poudarka namenimo čutenju, občutenju in nasploh jeziku čustev, ki pa smo ga kot že skoraj pozabili. Zreduciran je na nekaj osnovnih čustev (Če sedajle naštejete čustva, koliko jih poznate? Hitro, preden berete dalje), predvsem prevladujeta strah in jeza. Običajno se na prste ene roke našteje nekaj glavnih, najbolj intenzivnih čustev, kajne? Veselje, žalost, jeza, strah, ljubezen … potem se vse skupaj malo zaustavi in počasi začnejo kapljati še kakšna dodatna čustva kot so zavist, ljubosumje, sočutje, sram, skrb, zadovoljstvo, sovraštvo, sreča … nato se počasi neha. Večina čustev, ki jih znajo ljudje našteti, so neprijetna čustva nizkih vibracij.
Vse to govori o tem, da ljudje svojih čustev ne poznajo, da jih ne znajo opisati, kaj šele z njimi upravljati.

Profimedia
Vsako, prav vsako čustvo ima sporočilo.

Močna sporočila
In ravno to je znanje, ki je v današnjem času še kako potrebno. Čustva namreč predstavljajo zemljevid sveta v katerem se nahajate. Pripovedujejo vam zgodbo o tem, kaj vam je pomembno in kaj ne, kaj vam dviga vibracijo in kje ni dobro za nas. Razočaranje na primer nastane, kadar so bila vaša pričakovanja višja od dejanskega rezultata. Ko izgubite nekaj, kar vam je bilo pomembno, vas zajame žalost. Ko je ogroženo nekaj pomembnega, se pojavi jeza. Zavist nastane, ko bi želeli biti na mestu nekoga drugega, ker ima ali je nekaj, česar si tudi mi želimo. Ljubosumje nastane kot posledica strahu, da bi oseba, ki vam je blizu spoznala, da obstaja nekdo, ki je boljši od vas. S tem vam ljubosumje sporoča, da nimate dovolj zaupanja vase.
Vsako, prav vsako čustvo ima sporočilo. Čustva, ki jih označujemo kot »negativna« so neprijetna, imajo nizko vibracijo in jih ljudje zato običajno ne želijo čutiti. Rajše jih ignorirajo, potlačijo ali celo zanikajo. Ne vzamejo si niti toliko časa, da bi prisluhnili sporočilu, ki jim ga je to čustvo prineslo, ampak ga običajno potlačijo ali pa nekontrolirano čustveno izbruhnejo in s tem škodujejo okolici. Razumevanje čustev je za naš racionalni um nujen korak do stopnje, ker lahko čustvom prisluhnemo.
Šele ko prisluhnemo čustvom in njihovim sporočilom, je njihova vloga ter s tem naloga opravljena. Sledi sprostitev ter razrešitev.

Profimedia
Nikoli ni tako hudo kot ljudje mislijo, da bo.

Univerzalni ključ
Svet čustev je zelo raznobarven in potapljanje v njihove globine odpre pot v lahkotnejše življenje, kjer se ne zapletate več v drame in ne vrtite v krogu enih in istih vzorcev. Tako šele skozi razumevanje in čutenje sveta okoli vas v resnici lahko začnete Živeti. Čutenja in zaznavanja čustev pa se je mogoče naučiti. Če vas do sedaj nihče tega ni naučil, je morda prišel čas, da skozi spoznavanje svojih čustev začnete sprejemati sebe in živeti življenje na bolj lahkoten, sproščen in predvsem bolj ljubeč način. To za seboj potegne vsa področja življenja, saj ne morete teh znanj uporabljati samo za odnose ali samo za posel ali samo za zdravje.
Vse je med seboj povezano in čustva so univerzalni ključ, ki odklepa vse.
Ljudje se čustev v glavnem bojijo. Bojijo se njihove intenzitete in tega, kako se počutijo, ko čustvujejo. Zato raje ohranjajo svoja čustva potlačena. V svoji praksi sem videla že ogromno čustvenih skal, ki so se odvalile, prostora, ki je nastal, ko je bilo breme preteklosti končno prepoznano in predvsem radosti ter olajšanja, ki sta prišla, ko sta končno dobila prostor znotraj čustvenega telesa posameznika. Nikoli ni tako hudo kot ljudje mislijo, da bo. Še posebej ob ljubečem vodstvu in ustrezni energetski podpori. Na to pot ni nujno, da se podate sami, poiščite ustreznega mentorja ali coacha, ki vas bo naučil, kako upravljati s čustvi.
Naj vas ta zapis spodbudi, da si dovolite opazovati svoja čustva. Kdaj se pojavijo, kdo jih sproža, kako intenzivna so in s tem začnite sestavljati svoj čustveni zemljevid. Potem boste veliko lažje vedeli v katero smer peljati svoje življenje.

Morda vas zanima podobna vsebina - Neprecenljivo: branje lastnega čustvenega zemljevida