Astro

26. 12. 2019 sončni mrk nastopi s planetom karme - Satrurnom

Alja Špiljak, osebno srečanje: 040 309 304
26. 12. 2019, 07.00
Posodobljeno: 26. 12. 2019, 09.40
Deli članek:

Sončni mrk se danes zgodl na 4. stopinji Kozoroga, katerega planet je Saturn, planet karme. V našem okolju pa je prav ta pojem – karma – pogosto zelo narobe razumljen.

profimedia
vesolje

Veliko ljudi o 'karmi' ne razmišlja, če že, je zadaj pogosto čutiti nekakšno norčevanje, nekakšno popkulturno miselnost iz filmov, mislim, da predvsem zaradi pomanjkljivega vedenja, kaj karma sploh pomeni.
'Imaš dobro/slabo karmo', slišimo reči, ne da bi točno vedeli, kaj to pomeni. Mogoče je zmeda predvsem zaradi samega izraza.
UNIVERZALNI ZAKON
Če pa omenim rek (iz Biblije) Kar seješ, to žanješ, vsi vemo, za kaj gre. To je pravzaprav zakon karme. Univerzalni zakon o vzroku in posledici. Vsako naše dejanje sproži neke posledice. Vsaka naša misel je živ signal, je energija, je frekvenca, ki v univerzumu nekje zavibrira. Zakon o ohranitvi energij pa pravi, da se energije ne da ustvariti iz nič in tudi ne uničiti, lahko pa se spreminja iz ene oblike v drugo.
Beseda karma v sanskrtu pomeni akcijo, tudi misel, idejo. Karma torej ni nič drugega kakor univerzalni zakon o vzroku in posledici, o akciji in reakciji, o tem, da žanješ, kar seješ. In ta zakon zadeva vse nas, pa če se ga zavedamo ali ne. Zakon o karmi tudi najbolje razloži naše umiranje in vnovično rojevanje, reinkarnacijo, ponovno rojstvo, prejšnja življenja in spomine nanje …
ONSTRAN ENEGA ŽIVLJENJA
Kot človek, kot bitje na Zemlji živimo omejeno število let; v primerjavi z življenjem planetov, galaksij, kozmosa živimo en kratek hip, en božanski vdih. Zato tudi težko dojamemo celotno sliko. Težko razumemo smisel svojega obstoja, težko razumemo, zakaj se nam dogajajo določene (slabe) stvari. In če bi gledali na svoj obstoj s perspektive enega samega življenja, se nam marsikaj res ne bi zdelo smiselno. 'Kaj sem naredil, da se mi to dogaja?' To je eno takih vprašanj, ki jih pogosto slišimo ali sami izrečemo, ko nam gre v življenju slabo. Res ne vemo. Tudi če bi vse naše življenje živeli s popolnim zavedanjem, da bi se torej zavedali slehernega trenutka svojega življenja, si nekaterih stvari ne bi zmogli pojasniti. Pa čeprav bi se zavedali, da vsako naše dejanje sproži neko posledico, neki odziv … Odgovor bi morali iskati širše, onstran enega samega življenja.
Naša duša, naš svetlobni izvor, ki je vedno povezan z univerzalnim umom, se tako kot vse v naravi, tako kot mi kot osebe, kot bitja na tem planetu, razvija, zori, odrašča. V enem človeškem življenju lahko zaradi kratkosti življenja doživi omejeno količino izkustev, razvija in izrazi lahko le omejeno količino svojih potencialov, zato se ta njeni razvoj dogaja skozi več (beri zelo veliko) človeških življenj. Ker se shrani vse, kar kdaj storimo, mislimo, nameravamo (kajti vse to so različne manifestacije neke energije), se nerešene stvari iz enega življenja kot energijski odtisi (jaz jim rečem tudi energijski spomini) prenesejo v drugo življenje. Tako mi že ob rojstvu s sabo v energijah prinesemo tudi zapise iz preteklih življenj. Eni zapisi so lepi, drugi zapisi pa so o slabih izkušnjah, o travmah, tudi o naših manj lepih dejanjih in početjih, storjenih tudi zaradi pomanjkanja zavedanja o sebi in življenju v širšem kontekstu. Govorim o karmičnih blokadah, o zaklenjenih, zablokiranih, zamrznjenih energijah v nekem trenutku. To pa že daje odgovor na prejšnje vprašanje 'Zakaj se mi to dogaja?'. Zato.

Profimedia
Saturn nas sili, da pogledamo stare rane in porušimo stare strukture, ki nas omejujejo, da se lahko razvije višji red.

VSE JE V RAVNOVESJU
Zavedanje tega zakona, zakona o vzroku in posledicah, nas vodi v večje razumevanje našega življenja. In v večjo odgovornost. Do tega, kaj mislimo, izražamo, počnemo.
Verjetno se strinjamo, da je to veliko bolj logično kakor razmišljanje, da nas na primer Bog ne mara, da smo prekleti, da smo vrženi v ta svet po naključju in da ni nič v naših rokah …
Na širši, kozmični ravni je vse vedno v ravnovesju. Tako je na primer na eni strani Saturn, ki nas sili, da pogledamo stare rane in porušimo stare strukture, ki nas omejujejo, da se lahko razvije višji red, na drugi strani pa Luna, ki nas s svojo materinskostjo neguje ob okrevanju, ob nenadnem strahu, ker se vse staro, poznano sesipa, ruši, in s svojo močjo nagovarja našo intuicijo ter nam odpira slutnje o prihodnosti, o pravi poti naprej. In če Kozorog na južnem, karmičnem luninem vozlu trči ob svoje izzive, ob preveliko ambicioznost, ob premočno in preživeto strukturo, ki omejuje in duši, ob pehanje za svojimi cilji, ki so morda ostali neizpolnjeni v katerem prejšnjih življenj, kar vodi v izčrpanost in samoto, nam na nasprotni strani te osi, na severnem luninem vozlu, maha Rak, vladar doma, pripadnosti družini in širši skupnosti, človeškemu plemenu, vladar naših čustvenih globin, srčnosti, topline, materinskosti. Njegov planet pa je Luna, čudovita boginja, ki nam bo vladala prihodnje leto.