Astro

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

Tina Hočevar
11. 7. 2021, 10.00
Posodobljeno: 11. 7. 2021, 22.12
Deli članek:

Vsi poznamo tiste neprijetne trenutke, ko se ne počutimo najbolje, mogoče imamo slab dan ali pa gremo skozi težje življenjsko obdobje.

Profimedia
ženska

Včasih se nam morda zdi, da stvari kar ne gredo na bolje ali pa da je težko narediti tisti prvi korak k spremembi.
Velikokrat si zadajamo visoke cilje. Rečemo si, da bomo sedaj pa zares začeli z redno telovadbo, ali s tisto dieto, ali z dnevno meditacijo. A prvi dan kar ne pride. Cilj je mogoče previsok in predaleč od tega, kjer smo sedaj. Zato nas velikokrat mine volje, preden sploh začnemo.


ZAČNITE Z MAJHNIMI KORAKI
V teh trenutkih je koristno, če se vprašamo, kaj je najmanjši korak, ki ga lahko naredimo v smeri želenega cilja. Če želite na primer spremeniti svojo prehrano na bolje, morda ni najbolje, da čakate, kdaj bo prišel tisti prvi dan, ko boste začeli zdravo jesti. Namesto tega lahko že danes zamenjate eno sladkano pijačo z vodo. Ali pa dodate k obroku malo več zelenjave.
Če želite začeti bolj redno telovaditi, ni potrebno čakati na začetek novega tečaja joge ali kakšne druge vadbe. Že danes si lahko vzamete 10 minut časa in greste na hiter sprehod ali tek.
Če se že nekaj časa odločate, da bi začeli z redno meditacijo, ne rabite iskati ta prave učiteljice, da boste začeli. Že danes si lahko vzamete dve ali tri minute, sedete in zaprete oči, ter si samo prisluhnete in zadihate.
Seveda nato poiščite tudi učitelje, tečaje, načine prehrane, ki vam ustrezajo,… A medtem ko iščete, lahko že delate vaše male korake, ki vam bodo pomagali, da se boste začeli boljše počutiti.

PRVA POMOČ ZA BOLJŠE POČUTJE
Z vami želim deliti nekaj kratkih, a koristnih nasvetov in vaj, ki jih lahko naredite, ko želite spremeniti svoje počutje in energijo v nekaj minutah. Sledeče uporabljam tako sama kot tudi moje stranke.
AKTIVACIJA:
Vstanite in dvignite roke visoko v zrak. Odprite usta v nasmeh. Z rokami v zraku tako skačite na mestu. Če je le mogoče, naj traja eno minuto. S tem boste aktivirali svoje telo, um in srce. Sprostile se bodo napetosti, lahko boste dobili nove ideje. Ta vaja je še posebej koristna, če preveč razmišljate ali dolgo sedite in ste umsko ali čustveno preobremenjeni.
MINUTA MIRU:
Sedite in zaprite oči. Položite roko na srce in začutite svoj utrip. Naredite 15 počasnih vdihov, vdih naj bo skozi nos in izdih skozi usta. Začutite, kako se z vsakih izdihom vaše telo mehča in sprošča. Ta vaja je koristna, če ste v stresu in hitite, ter tudi za vzpostavljanje stika s sabo.
HVALEŽNOST:
Pomislite, za kaj ste lahko hvaležni v tem trenutku. Tudi če samo za to, da ste živi in da imate s tem še možnost spremeniti stvari na bolje. To je koristno narediti takrat, ko vam stvari ne gredo po načrtu, ko ste žalostni ali prizadeti, ter ko opazite, da se pritožujete nad čemerkoli.
ZAPLEŠITE:
Zavrtite si najljubšo pesem ali karkoli poskočnega ter enostavno zaplešite za zaprtimi vrati, kot morda niste še nikoli! Dovolite si biti igrivi, ne glede na vašo starost. To je koristno narediti takrat, ko čutite, da k stvarem pristopate preresno ter seveda še posebej, ko vaša situacija v resnici je resna. Kajti s plesom boste razbremenili napetosti in s tem na drugačen in boljši način pristopli k reševanju zadeve.
ODPRITE ŠKATLO LEPIH MISLI:
Če je še nimate, si jo naredite! Izberite si lepo škatlico, vanjo pa začnite dajati koščke papirja, na katere boste napisali lepe stvari o sebi. Lahko so tudi lepe misli, ki jih je o vas izrekel nekdo drug. Mogoče bo to zahvala vaše prijateljice za pomoč. Mogoče hvaležnost vašega otroka za vašo skrb. Morda lepa misel vaše stranke ali sodelavca ali šefinje o vas. To škatlico je koristno odpreti takrat, ko imate občutek, da niste dovolj dobri. Pomagala vam bo videti bolj realno sliko a vas samih.

Uporabite karkoli se vam zdi primerno v določenem trenutku. Naj bodo to majhni koraki, s katerimi boste redno spreminjali svoje počutje na bolje :)