Astro

Vsi bi bili radi samozavestni ... a kaj v resnici to pomeni?

Mark Strle, osebno srečanje: 040 309 304
2. 11. 2019, 17.00
Posodobljeno: 3. 11. 2019, 19.35
Deli članek:

Oh, ta samozavest. Zdi se mi, da je zadnja leta to ena najpopularnejših besed, ki nas bombardira na vsakem koraku. Vsi ti članki, citati, motivacijski govorci, oddaje, delavnice ...

dk
Mark Strle

A občutek imam, da kljub temu, da bi ljudje najraje od vsega bili samozavestni, še vedno ne razumejo najbolje, kaj samozavest je in kako do nje dejansko priti.
Kaj samozavest ni?
Da bi lažje razumeli kaj samozavest je, se morda najprej lotimo tega, kaj samozavest ni. Samozavest zagotovo ni prepričanje, da smo ali da bi morali biti popolni. Prav tako samozavest ni življenje brez problemov, bolečine in težkih preizkušenj. Seveda pa nam pomaga, da vse to lažje prebrodimo. Samozavest tudi ni sebičnost. Ravno nasprotno, ko smo samozavestni, je bolj verjetno, da bomo drugim podali roko in se povezali. Prav tako samozavest niso nerealna pričakovanja in standardi.
Kaj pa potem sploh je samozavest?
V resnici je to pogum, da poznamo sami sebe, da verjamemo sami vase in delujemo v skladu s svojimi prepričanji. Je pozitivna naravnanost do sebe in sveta, kar vodi do pogumnih dejanj, ki se rodijo iz spoštovanja do samega sebe. V tem smislu je samozavest pristen koncept, ki je zelo povezan z mentalnim zdravjem, dobrim počutjem in pozitivnim bivanjem na tem svetu. Bolj kot ideja je proces, ki vsebuje naše prepričanje o nas samih in o drugih, pa tudi to, kako funkcioniramo kljub izzivom in negotovosti. Je naš notranji, zasebni svet, pa tudi svet okrog nas. Samozavest zajema občutke in dejanja. Samozavest v praksi pomeni, da se cenimo kljub neumnostim in napakam, ki jih naredimo. Da gojimo do sebe pozitivne občutke in se zavedamo svoje vrednosti, kljub vsem našim nepopolnostim. Samozavest pomeni, da smo dovolj pogumni, da se postavimo zase in smo odločni. Je zavedanje, da smo vredni spoštovanja in prijateljstva drugih ljudi. Samozavest je sprejemanje sebe v celoti, z vrlinami in šibkostmi vred.
Zakaj je samozavest pomembna?
Samozavest ključno vpliva na kakovost življenja. Ljudi, ki je imajo premalo, tako prežemajo občutki negotovosti, nevrednosti in apatije. Čutijo, da so vredni manj od drugih, izgubijo veselje do vsega, pomanjkanje samozavesti pa lahko vodi tudi v depresijo, tesnobo in ostale mentalne težave. Nasprotno pa, dovolj samozavesti dviga zavedanje, tako lastnih moči kot omejitev, pa tudi tega, kako živeti z obojim. Samozavestni ljudje sprejemajo svoje napake in se zavedajo, da popolnost ne obstaja niti ni zaželena. Imajo občutek izpopolnjenosti, notranjega miru in zmožnost, da ustvarijo ter občutijo srečo.

5 korakov do samozavesti
Obstaja ogromno načinov, od preprostih do bolj zapletenih in dolgoročnih, kako bolj verjeti vase in v svoje sposobnosti in tako dvigniti svojo samozavest. Tokrat pa bi vam rad predstavil 5 preprostih in učinkovitih korakov, ki se jih lahko vsak loti takoj.

Profimedia
Samozavestna ženska

1. Nehajte se primerjati z drugimi
Primerjanje ni zdravo, pa če primerjate vaš izgled z izgledom Facebook prijateljice, ali vašo plačo s plačo vašega dobrega prijatelja. Pravzaprav so raziskave pokazale, da obstaja direktna povezava med zavistjo in tem, kako čutimo do sebe. Bolj ko se primerjamo z drugimi, več zavisti čutimo. In več zavisti čutimo, slabše mnenje imamo o sebi. Tako lahko hitro pademo v začaran krog. Zato bodite pozorni na trenutke, ko primerjate svoje sposobnosti, dosežke, bogastvo, lastnino in atribute. Ko zaznate, da se spet primerjate, se opomnite, da vam to ni prav nič v pomoč. Vsak namreč bije svojo bitko in življenje ni tekmovanje!
2. Skrbite za svoje telo
Težko se je počutiti dobro v lastni koži, če zanemarjamo ali celo zlorabljamo svoje telo. Napačna prehrana, premalo spanja in premalo fizične aktivnosti, bodo slej ko prej vplivali na vaše počutje. Raziskave neprestano kažejo, da fizična aktivnost dviga samozavest. Zato naj skrb zase postane vaša prioriteta. Ko se boste fizično dobro počutili, bo tudi vaša samozavest avtomatsko večja.
3. Bodite sočutni do sebe
Sočutje do sebe pomeni, da se do sebe obnašamo prijazno, ko storimo kakšno napako, pademo, nazadujemo ali obtičimo. To, da s sabo grdo govorite, vas namreč ne bo motiviralo, da ste boljši, pač pa bo učinek ravno nasproten. Zato do sebe poskusite pristopiti tako, kot bi pristopili do dobrega prijatelja. Bodite bolj popustljivi, smejte se sami sebi in se opomnite, da ni nihče popoln.
4. Sprejmite dvom vase
Ljudje velikokrat odlašamo s stvarmi, dokler ne začutimo dovolj samozavesti, da bi zadeve izpeljali. A včasih je najboljši način za pridobitev samozavesti ravno to, da stvar preprosto naredimo. Vadite soočanje s svojimi strahovi, ki izhajajo iz nesamozavesti. Tudi, če se bojite, da se boste osramotili ali zafrknili, vseeno poskusite. To seveda ne pomeni, da preskočite priprave in vajo. Če je pred vami recimo kakšen govor, vadite pred prijatelji ali družino, da pridobite nekaj samozavesti. A nikar ne čakajte, da bo ta samozavest 100 odstotna, ker boste morda čakali za vedno.
5. Eksperimentirajte s svojim vedenjem
Ko vam možgani govorijo, da nimate kaj govoriti na sestanku ali da ste preveč iz forme, da bi telovadili, se opomnite, da misli niso vedno pravilne. In pogosto je najboljši način za premagovanje negativnega notranjega monologa ravno to, da ga izzovete in postavite na laž. Zato poskusite delati stvari, za katere vam možgani pravijo, da jih ne morete. Recite si, da je to le eksperiment in opazujte, kaj se bo zgodilo. Morda se boste naučili, da malce nervoze in kakšna napaka le niso tako grozni, kot se vam je zdelo. In vsakič, ko vam bo takšen podvig uspel, boste pridobili nekaj nove samozavesti.

Le pogumno!