Maribor 2. del

FOTO: Nedeljska intervencija zahtevnejša, gre za dvakrat večjo bombo in gosteje naseljeno območje

S.R.
2. 11. 2019, 16.46
Posodobljeno: 2. 11. 2019, 16.50
Deli članek:

Po uspešni četrtkovi intervenciji, ko so v Mariboru onesposobili bombo v bližini Europarka, jih jutri čaka drugi del akcije, ki so jo začeli prejšnji teden.

Mestna občina Maribor
500-kilogramska bomba iz 2. svetovne vojne.

Seznam objektov, ki spadajo pod evakuacijski območji, in druge dodatne informacije so na voljo na spletišču Mestne občine Maribor.

V Mariboru se pospešeno pripravljajo na jutrišnjo intervencijo onesposobitve letalske bombe, ki so jo prejšnji konec tedna med gradbenimi deli našli v bližini glavne železniške postaje. Kot so sporočili z Mestne občine Maribor, upajo, »da bo ta intervencija enako uspešna in varna, kot tista v četrtek 31. oktobra, ko so Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi uspešno dezaktivirale bombo na območju Europarka.« Strokovnjaki imajo jutri sicer opravka z enkrat večjo bombo, kot je bila četrtkova, hkrati pa leži v veliko gosteje poseljenem delu mesta. Sama intervencija in priprave nanjo so zato precej zahtevnejše. 

500-kilogramska letalska bomba iz 2. svetovne vojne, ki se ponaša z mehanskim vžigalnikom in je v zadnjem delu poškodovana oziroma odprta, leži ob železniški progi v Plinarniški ulici, onesposobili pa jo bodo na kraju samem, kjer jo bodo spustili v jamo pod nasipom, nato pa se je bodo lotili bombni tehniki. Bombo, ki trenutno ne predstavlja nevarnosti za okolico, sicer vseskozi varuje policija.

Mestna občina Maribor
Območje evakuacije za drugo bombo, ki jo bodo detonirali v nedeljo.

Evakuacija

Mestna občina Maribor je glede četrtkove intervencije v izjavi za javnost hkrati pohvalila občane, »ki so upoštevali ukrep obvezne evakuacije iz 300-metrskega območja in zapore cest.« Že pred dnevi so objavili tudi območje jutrišnje evakuacije, občane, ki jih to zadeva, pa so o ukrepih neposredno obveščali preko upravnikov večstanovanjskih objektov.

V oddaljenosti 300 metrov

Kot v četrtek, se bo intervencija začela ob 12. uri, kar bo naznanila sirena z znakom za splošno nevarnost, in predvidoma končala ob 16. uri. Evakuacija se bo začela že ob 8. uri zjutraj. Znotraj 300-metrskega radija okoli intervencijske lokacije živi približno 1000 ljudi, ki bodo morali za čas do zaključka intervencije zapustiti domove. Za tiste, ki se ne bodo imeli umakniti kam drugam, bo ob 8. uri vrata zopet odprla Dvorana Tabor, kjer bodo na voljo prigrizki, čaj in postelje, prisotna pa bo tudi zdravniška ekipa. Mestne oblasti še sporočajo, da bo »za bolne in starejše, ki sami ne bi zmogli zapustiti svojih domov, poskrbela služba nujne medicinske pomoči. Za organizacijo prevoza naj občani pokličejo na številko 112. Ob tem vse prebivalce na območju evakuacije prosimo, da preverijo, ali so vsi sosedje obveščeni o ukrepu, ter pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč.« Občane prosijo tudi, naj poskrbijo tudi za svoje domače živali.

Za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja na tem območju bo med intervencijo poskrbela policija.

Mestna občina Maribor
Spustili jo bodo v luknjo in onesposobili.

300 do 600 metrov

Na območju od 300 do 600 metrov od Plinarniške ulice bo veljal ukrep zaklanjanja. Za tamkajšnje prebivalce evakuacija ne bo potrebna, bodo pa morali ostati v stavbah. »Dobro je, da pod streho spravijo tudi svoje avtomobile,« še dodajajo na občini. Ker se na tem območju nahaja tudi stavba Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor, bodo pacienti in osebje zaradi lastne varnosti ostali v zgradbi. Obiskov na tem oddelku jutri ne bo, ostali oddelki UKC Maribor pa bodo delovali kot običajno. 

Promet

Med 8. in predvidoma 20. uro bo na širšem območju intervencije motena oskrba s plinom.

Avtobusna postaja Maribor bo zaprta, avtobusi v mestnem potniškem prometu pa bodo vozili po spremenjenih trasah in prilagojenem voznem redu. Zaprto bo tudi nakupovalno središče Europark. V času intervencije vlaki ne bodo vozili mimo Železniške postaje Maribor.

Od začetka intervencije bodo na širšem območju veljale zapore nekaterih cest, in sicer znotraj »obroča«, ki povezuje naslednje točke: Vodni stolp na Lentu – križišče Maistrove in Cankarjeve ulice – križišče Kopitarjeve in Kersnikove ulice – križišče Meljske ceste in hitre ceste – križišče Kopitarjeve ulice in Partizanske ceste - Ulice pariške komune in Titove ceste – krožišče na Glavnem trgu – križišče Osojnikova ulica-Pobreška cesta – križišče Nasipna ulica in Mejna ulica – križišče Trg revolucije-Pobreškega cesta.

Ljudje se bodo v svoje domove lahko vrnili ob koncu intervencije, ki jo bo prav tako sporočil zvok sirene. Občani se lahko za več informacij o intervenciji in ukrepih evakuacije obrnejo na telefonsko številko 030 710 840.

Mestna občina Maribor
Potekajo zadnje priprave.