Astro

Sinastrija pomaga do harmonične zveze

Bern Jurečič, www.astrology.si
12. 11. 2018, 15.42
Posodobljeno: 12. 11. 2018, 16.14
Deli članek:

Astrologija govori o kvaliteti določenega trenutka v določenem prostoru.

PS
Pri sinastriji gre za primerjavo dveh trenutkov, ki sta ključna za določeni osebi ali subjekta.

Naj je mnenje o astrologiji takšno ali drugačno, nam prav ta veda lahko priskrbi izredno koristne podatke o tistem segmentu našega življenja, ki nas trenutno najbolj zanima, pa naj je to določen človek, dogodek, trend dogajanja ali pa odnos. Tako je z astrologijo mogoče opredeliti značaj človeka, možnosti za nek dogodek, uspeh akcije, razvoj dogajanja, čas in celo kraj, ki je za določeno aktivnost najbolj primeren, mogoče pa je tudi odgovoriti na čisto konkretno vprašanje. Jasno je, da astrologija ni nikakršen "koren lečen" za vse, kar nas zanima, ampak za nas predstavlja svojevrsten, nekoliko z velom mistike obarvan informacijski sistem, ki nam – če ga upoštevamo in se ga naučimo uporabljati – lahko odstrani nevednost ali pa odstre dvom z marsikatere skrivnosti.

PS
Bern Jurečič je eden vodilnih slovenskih astrologov, avtor, predavatelj in učitelj astrologije (www.astrology.si).

Prav tako ni mogoče, da bi se vsak astrolog ukvarjal z vsemi naštetimi možnostmi, zato ima tudi astrologija tako kot večina vej znanosti svoje panoge, ki predstavljajo specializacijo in s tem večjo usposobljenost astrologov, ki se tem panogam posvečajo. Doslej so bile predstavljene natalna, horarna in karmična astrologija ter astromedicina, tokrat pa si oglejmo tisto vejo astrologije, ki govori o analizi medsebojnih odnosov ter potencialov za skupno sobivanje, pa če gre pri tem za zakon oziroma partnerski odnos ali pa sodelovanje na poslovni bazi. Govora bo torej o SINASTRIJI.

KAKO GRESTA SKUPAJ …

Tako kot gre pri obravnavi medsebojnih odnosov katerekoli vrste predvsem za primerjavo dveh ali več oseb oziroma drugih subjektov (npr. spor med določeno osebo in delodajalcem, torej podjetjem), gre tudi pri sinastriji za neko primerjavo, in sicer za primerjavo dveh trenutkov, ki sta ključna za tidve osebi ali subjekta. Že ime samo "sinastrija" kaže na grški jezikovni koren "syn", ki pove, da gre za nekaj, kar poteka "skupaj", "astron" pa seveda pomeni zvezdo.

Zaradi poenostavitve je v besedilu govora predvsem o primerjavi horoskopov dveh oseb, čeprav je ista načela mogoče uporabiti tudi v drugih primerih primerjave.

Odgovoriti na vprašanje, kolikšna mera harmonije obstaja med dvema osebama, torej njunima rojstnima trenutkoma, je težko reči na pamet. Zaradi tega je vsak pogovor na nivoju "kako gresta skupaj Oven in Rak" veliko preveč splošen, da bi iz njega o odnosu takih dveh oseb smeli reči kaj bolj določnega. Če uporabimo primerjavo, je to podobno, kot če bi ob vprašanju, kakšno je zunaj vreme, rekli, da "pada". Dež, sneg, toča, ivje – možnosti je veliko. Enako je tudi pri primerjavi horoskopov – Oven in Rak imata specifičen odnos, ki pa je natančneje določljiv šele ob poznavanju obeh horoskopov. Ko je analiza opravljena, lahko za nek par ljudi, rojenih v teh dveh znamenjih, ugotovimo, da imata bore malo možnosti skupaj preživeti več kot nekaj dni, medtem ko dve drugi osebi, rojeni v istem paru znamenj, čaka čisto neproblematična prihodnost. Upoštevati je potrebno torej še druge elemente, od tistih najbolj pomembnih, kot na primer Luna, ascendent/podznak, Venera in Mars, do številnih drugih, ki so včasih prevladujoči.

TEŽNJA PO SKLADNOSTI

Astrologija trdi, da ima vsakdo v sebi skrit potencial, da v sebi doseže harmonijo ter da je z drugimi sposoben živeti v enaki meri, v kakršni je vzpostavil mir v sebi. Res pa je, da pri vsakomur ta proces ne poteka enako lahko. Marsikdo potrebuje znotraj sebe prilagoditi veliko različnih značajskih potez, če naj bi ustvaril skladnost, v svoji okolici pa vsakdo od nas pozna koga, ki mu to ravno ne uspeva; navadno takim ljudem pravimo agresivci, prepirljivci in podobno. Njihova težava je v tem, da je količina potrebnih prilagoditev preprosto prevelika, da bi jo lahko premagali in dosegli skladnost v duši. Seveda obstaja čisto realna možnost, da taka oseba najde notranji mir šele v povezavi z neko drugo osebo (in je potem to v rojstni karti lepo razvidno), poznamo pa seveda tudi čisto drugačne možnosti.

Vse, o čemer je bilo govora doslej, na nek način govori o ravnotežju oziroma vzpostavljanju ravnotežja. Ne le medsebojne odnose, tudi značaj posameznika lahko gledamo skozi prizmo jezička na tehtnici, ki se včasih pomakne v levo, včasih v desno, v vseh primerih pa se trudimo, da bi ga spravili nazaj v ravnovesje, pa naj je to še tako krhko.

Ko se nekdo priseli v naše življenje, ni edina sprememba samo ta, da bomo z njegovim prihodom pridobili na področju, ki nas je pestilo, na primer osamljenost, pogovor, finance, spolno življenje ali kaj drugega, ampak bomo sčasoma opazili, da se je v našem življenju spremenilo še vse kaj drugega, česar nismo pričakovali in nas po novem radosti ali pa moti, odvisno od veliko dejavnikov. Naš novi partner je morda pretirano redoljuben, in četudi je nedvomno v redu, da skodelice kave ne ostajajo nepomite tako kot prej, ko so preprosto čakale, da se nam nabere še kaj posode, pa ni v redu, da partner zaradi svojih lastnih navad od nas pričakuje, da jih bomo pomili še prej, preden se ohladijo. Poleg tega je treba napraviti prostor še za njegove čevlje, da o potrebi po dogovoru o tem, kdo se bo po novem javljal na telefon, in o smrčanju ne govorimo posebej. Opazimo torej, da se ni spremenilo samo nekaj postavk, ampak da gre za spremembo v domala celotnem sistemu. In če smo s prihodom te osebe tudi v resnici dobili vse tisto, kar smo od nje pričakovali (kar se včasih celo ne zgodi, saj nam je ta oseba ponujala mačka v žepu), pa smo poleg tega dobili še veliko drugega, na kar se bo sedaj potrebno privaditi ali pa se dogovoriti kako drugače. Izravnava nekaterih prejšnjih pomanjkljivosti je tako povzročila potrebo po novih izravnavah neskladnosti, ki jih prej ni bilo. Nepomite skodelice nam doslej niso šle niti najmanj na živce.

Seveda tovrstna sprememba ni edina možna, čisto mogoče je, da se zgodi v večji skupini ljudi. Znane so reakcije, ko v delovno ekipo (npr. pisarno, delavnico) namesto upokojenega sodelavca pride "nova delovna sila"; odnosi se kaj hitro spremenijo. Čisto mogoče je sicer, da se sčasoma ustvari "staro dobro ravnotežje" znotraj ekipe, mogoče pa je tudi, da se vloge porazdelijo na novo.

SISTEMI

Zanimiv primer iz astrologove beležnice predstavlja podjetnik, ki je - kljub oceni, da gre za ustrežljivega, natančnega, komunikativnega in odgovornega človeka – v svojem okolju prej odklanjan kot pa široko sprejet. Zgolj kratek opis okoliščin oziroma zadnjih nekaj let življenjske poti je bil dovolj za razjasnitev neugodne situacije oziroma za vpogled, kako je ta oseba posegla v sistem.

Ta podjetnik je bil dvajset let mornar, podoficir. Kot za marsikaterega njegovega stanovskega kolega je bilo tudi zanj značilno pijančevanje in pohajkovanje za dekleti onkraj vseh svetovnih morij. "Tri milijone mark sem zagonil za cipe," je prostodušno in odkrito začinil svojo pripoved. Po dveh desetletjih se je ustalil doma in začel delati, o pijači ni bilo več duha ne sluha. Hitro je najel kredite in zgradil hišo z apartmaji na lastni zemlji, v soseščini bogatega sokrajana, ki je to zemljo ves čas uporabljal za priročno parkirišče. Nelagodje okolja, ki sledi, temelji na izjavah tipa "vse je bilo v redu, dokler je pil in vandral po svetu", kajti ko je v red spravil sebe, se je lotil še odnosov z okolico, ki jih je bilo treba okoliščinam primerno zgraditi na novo, kar pa nikoli ni enostavno. Glede na to, da kakšnih nasilnih dejanj, tožb in drugih odklonov ni bilo, ni nobenega dvoma, da se bodo stvari sčasoma umirile ter bo okolje (majhen in pozimi dokaj mrtev kraj z nekaj sto prebivalci) spremembo počasi absorbiralo in nadalje živelo v svojem prejšnjem ritmu.

Vsak poseg v sistem prinese nasprotno reakcijo sistema – ena od najbolj naravnih zakonitosti sploh.

Sistem se ne želi menjati, saj za prilagoditev potrebuje energijo (trud). A če sistem izigramo in ga menjamo le po malem, spremembe ne zazna in potreba po prilagoditvah ni tako izrazita. V primeru dveh, ki prideta živet skupaj, to ni mogoče - razen če se res zelo dobro poznata, kar pa je mogoče v denimo v primeru, da sta odraščala kje skupaj. To je tudi eden od odgovorov na vprašanje, zakaj so bili zakoni, sklenjeni znotraj nekega okolja (vasi) in pogosto dogovorjeni vnaprej, (vsaj navidezno) trdnejši. Potrebnih je bilo manj prilagoditev kot danes.

IDEALNEGA ASTROLOŠKEGA PARTNERJA NI

Pričakovati, da bo s pomočjo astrologije mogoče najti osebo, ki nam bo ustrezala v vseh točkah, je kajpak iluzija, pogojena z bojaznijo posamezne osebe, da se ni sposobna soočiti z vsemi potrebnimi prilagoditvami – "astrolog je tisti, ki bo poskrbel za to, da takih težav sploh ne bo". Večje ali manjše razlike obstajajo vedno, vendar jih večino sprejmemo brez težav, saj gre za malenkosti.

Alkoholizem partnerja ni malenkost, da pa ob ponedeljkih prebere športni časopis do zadnje črke, bi se pa verjetno že dalo sprejeti.

Ali pa, če smo vedno kupovali ceneno robo, partner pa prisega na kvaliteto, bo nekoliko večji primanjkljaj v denarnici zamenjala neka druga kvaliteta – oblečeni bomo lepše, nosili bomo trajnejše čevlje, jedli bomo bolje, vse tisto torej, čemur smo se doslej (morda celo po nepotrebnem) odpovedovali. Takih primerov je še nešteto, pravzaprav obstajajo v čisto vsaki zvezi, če le znamo opazovati. In če s tem nimamo težav, lahko tudi ugotovimo, kaj vse je vsak od partnerjev pri sebi spremenil v letih, odkar zveza traja; občasen tak vpogled zna biti za zvezo zelo koristen in osvežujoč, kajpada ne v smislu nabijanja očitkov, kaj vse ni narejeno, ampak v vidu spoznanja o prehojeni poti.

Zaradi tega se astrolog praviloma ukvarja le s tistimi najbolj izraženimi skladji in neskladji v primerjavi dveh horoskopov, ki so v karti izražena tako močno, da bodisi ustvarjajo odlično klimo za skupne cilje in dosežke bodisi na zvezo delujejo razdiralno. Pri tem pa je seveda nujno upoštevanje potencialov posameznikov, kajti govoriti samo "o zvezi kot taki" ni dovolj. Spet primer: če za bodočega partnerja lahko rečemo, da ne zna dobro ravnati z denarjem, je zelo bistveno, ali to pripovedujemo osebi, rojeni v Biku, ali pa kakemu Strelcu. Slednjemu je za tako lastnost skorajda vseeno, kak tipičen Bik pa bi se znal ob takem podatku resno zamisliti.

KORISTNE INFORMACIJE

Če vemo, da vsako rojstno karto sestavlja približno ducat najpomembnejših točk, ki jih v sinastriji primerjamo med seboj, potem je možnosti veliko. Seveda obstajajo tudi karte, kjer je medsebojni stik zelo šibak, torej si osebi nista "usojeni" s kakim višjim karmičnim namenom in bosta najverjetneje le občasna ali začasna sopotnika na poti življenja, ne da bi se med njima razvilo karkoli globljega, včasih pa je stik izredno močno izražen in tedaj tak odnos zahteva podrobnejšo analizo. Pri tem je astrolog odgovoren za osvetlitev pokazateljev, ki še niso znani, a bodo predvidoma vplivali na zvezo, ali pa tistih lastnosti, potencialov in dogodkov, ki na zvezo že vplivajo, a kaže, da bi jih veljalo pogledati še s kakega zornega kota, preden pride do različnih odločitev.

Praksa žal kaže, da k astrologom zakonci – skupaj ali posamič – prihajajo šele v fazi, ko "se še da kaj storiti" ali pa celo, ko je treba poiskati, "kaj se da iz tega izvleči", oziroma "kako se bo izteklo".

Primerov, da se par za tako analizo odloči prej, preden zveza postane trdna ali formalno sklenjena, je manj, čeprav tudi v takih primerih ni vedno enostavno. Kako namreč nadobudnemu mlademu paru, ki se drži za roke in se zaljubljeno pogleduje, predočiti, da ta zveza nima prave perspektive, ker …, ni ravno lahka naloga. A kljub temu je lahko tudi takšna informacija na nek način dobrodošla, če drugače ne, pa zaradi starega načela. da je "boljša prva kot zadnja zamera". Večinoma pa oba nadebudneža prejmeta koristne napotke, na kaj je potrebno paziti in kaj je mogoče spremeniti, če naj bi lahko zaživela v čim večji meri skladnosti, enako kot tudi dva sprta zakonca lahko – opremljena z novimi informacijami - najdeta nov zagon za premoščanje razlik in si tako ustvarita možnost za večje nadaljnje sožitje.

Prav za to pa pri sinastriji, primerjalni astrologiji, tudi gre.

.