Novice / Gospodarstvo

Huawei Mate X

Predstavili mobilnik s prepogljivim zaslonom

G.G./STA
24. 2. 2019, 19.26

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je predstavil nov mobilnik Mate X s prepogljivim zaslonom in podporo prihajajočim brezžičnim omrežjem pete generacije (5G).

denar, varčevanje

Varčujte in investirajte z namenom

Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka, KD Skladi
23. 2. 2019, 14.02

V Sloveniji se je v zadnjih 50 letih pričakovana življenjska doba podaljšala za dobrih enajst let. Če danes prebivalci, ki so stari 65 let ali več, sestavljajo dobro šestino vsega prebivalstva, se bo v prihodnjih štirih desetletjih njihov delež približal tretjini

abak

Zamude pri plačilih tujih računov so tako pogoste kot pri domačih računih

nn
21. 2. 2019, 15.21

Zaradi globalizacije in internacionalizacije trgovanja je vedno več mednarodnih terjatev. Zamude pri plačilih tujih računov so namreč tako pogoste kot pri domačih računih. Med državami vzhodne Evrope, ki imajo s tem največ težav, je tudi Slovenija.

Hoteli Portorož

Ustavljena prodaja delnic Istrabenz Turizma

G.G./STA
14. 2. 2019, 13.08

Vlada je kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odločila, da ustavi prodajo delnic družbe Istrabenz Turizem, s katerimi so zavarovane terjatve slabe banke do holdinga Istrabenz. To družbo, ki ima v lasti šest hotelov na Obali, želi država vključiti v turistični holding.

panika finance zlom kriza pf

Čustva so sovražnik preudarnega vlaganja

Nina Jazbec / finančna svetovalka, KD Skladi
10. 2. 2019, 17.30

Večje nihanje kapitalskih trgov v letu 2018, ki naj bi se po napovedih nadaljevalo tudi v letu 2019, je pri mnogih vlagateljih povzročilo nemir. Nestabilni trgi povzročijo, da vlagatelji postanejo zaskrbljeni zaradi svojih naložb in se začnejo spraševati, ali je njihova naložbena strategija pravilna.

hidria bobo

Seljak in Lapajne odstopila od prevzemne namere za lastnico Hidrie

G.G./STA
4. 2. 2019, 10.41

Manjšinska delničarja Hidrie Iztok Seljak in Dušan Lapajne sta odstopila od prevzemne namere, dane prek družb Inovatis in Ladis, za odkup delnic družbe H&R, ki je lastnica idrijske Hidrie.

gorenje pl

V Gorenju zanikajo informacije, da bodo odpustili 325 delavcev! "Gre za sezonsko spremembo"

G.G./STA
1. 2. 2019, 10.30

Velenjsko Gorenje ne bo podaljšalo pogodb s 325 delavci, ki so jih lani zaposlili za določen čas. Direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir zanika to informacijo in pojasnjuje.

matteo salvini

Italija prva v EU zašla v recesijo

G.G./STA
31. 1. 2019, 12.19

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je po 0,1-odstotnem padcu v tretjem četrtletju v zadnjem trimesečju znižal za 0,2 odstotka, kar pomeni, da je Italija tehnično v recesiji.

mk group1

MK Group bo v regijo investiral 500 milijonov evrov

nn
28. 1. 2019, 11.33

MK Group v skladu s svojo strateško usmeritvijo nadaljuje z vlaganji v kmetijstvo, bančništvo in turizem v jugovzhodni Evropi.

cilj, načrt, finančni načrt

Novoletne zaobljube in kako si ob tem zastaviti finančne cilje

Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka, KD Skladi
26. 1. 2019, 14.20

Ena od stvari, ki jih počnemo ob začetku leta je, da se zazremo v preteklo leto, ga ocenimo in preudarno vpogledamo v novo prihajajoče leto.

UV poklici prihodnosti zaslon pf

Ne poznamo niti polovice poklicev, ki bodo v prihodnje aktualni

Marko Medvešek / Reporter
24. 1. 2019, 06.55

Kratkoročno slovenski delodajalci iščejo delavce v predelovalnih dejavnostih, voznike, prodajalce, zidarje, natakarje in zelo verjetno je, da bodo potrebe delodajalcev podobne tudi čez pet ali deset let. Vseeno se z napredkom tehnologije, razvojem družbe, globalizacijo in drugimi dejavniki krepijo ali zmanjšujejo potrebe po določenih poklicih, sočasno pa se pojavljajo čisto novi poklici.

trg, naložbe, finančni trg

Kaj nam bo prineslo leto 2019 na finančnih trgih? Naj vas ne vodijo čustva!

Lidija Selič / finančna svetovalka, KD Skladi
16. 1. 2019, 15.26

Številni vlagatelji so bili v lanskem letu močno razočarani nad razvojem dogodkov, ki so se vrstili in vplivali na globalne kapitalske trge. Že v začetku preteklega leta je večina delniških trgov močno zgubila na vrednosti. Ne samo azijski indeksi, temveč tudi evropski, so beležili krepke minuse.

miodrag kostic

Poslovež Miodrag Kostić do večinskega deleža v Aerodromu Portorož

G.G./STA
3. 1. 2019, 19.46

Družba Hotel Palace Portorož, ki jo obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, je nedavno kupila 15-odstotni delež Luke Koper v Aerodromu Portorož

investicija, naložba, portfelj, načrt

Uravnotežite svoj portfelj, da z naložbo ostanete na pravi poti

Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka, KD Skladi
30. 12. 2018, 13.15

Za obstoječe in nove vlagatelje je najpomembnejši koncept investiranja pravilna porazdelitev sredstev ali premoženja oziroma pravilna razpršitev vlagateljevega portfelja med delnice, obveznice in denar (ang. »Assetallocation«).

Elan Begunje

Elan ima novega lastnika

G.G./STA
24. 12. 2018, 12.34

Elan je po treh letih v lasti družbe Wiltan Enterprises, ki sodi pod okrilje sklada ruskega kapitala VR Capital, prešel v roke finskega sklada KJK.

denar, finance, pohlep

Bodite prestrašeni, ko so drugi pohlepni in pohlepni, ko so drugi prestrašeni

Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka, KD Skladi
17. 12. 2018, 15.44

Gospodarska in politična dogajanja po svetu so v letošnjem letu že nekajkrat vlagateljem pognala »kri po žilah«, kar bi lahko primerjala celo z vožnjo z vlakom smrti.

naložbe, finance, denar, tveganje

Kako se soočiti s popravki na trgih?

Nina Jazbec / finančna svetovalka, KD Skladi
15. 12. 2018, 10.01

V zadnjih tednih smo bili priča povečani volatilnosti oziroma nihanjem na delniškem trgu, prišlo je do precejšnjega znižanja vrednosti večine delniških tečajev po svetu. Nihanje je povsem naraven pojav na trgu kot tudi neprijeten občutek vlagateljev ob znižanju vrednosti portfelja.

buffett_re_09.06.14

Kaj se lahko vlagatelji naučijo od Warrena Buffeta?

Lidja Selič / finančna svetovalka, KD Skladi
9. 12. 2018, 12.10

Eden najbolj znanih vlagateljev je gotovo Warren Buffett, ki je po mnenju številnih poznavalcev, tudi eden najuspešnejših vlagateljev. Njegova filozofija vlaganja temelji na kupovanju podcenjenih delnic, ki jo je prevzel od svojega mentorja in vlagatelja Benjamina Grahama, znanega tudi kot očeta »value« investiranja.

Čili 1

FOTO: Letošnji jubilejni, 20. SEMPL je začinila pekoča zabava

Pe.R.
4. 12. 2018, 11.14

V Portorožu je pred dnevi potekala konferenca medijskih trendov SEMPL, tokrat že 20. po vrsti. V dveh dneh jo je obiskalo več kot 1200 udeležencev iz celotne jadranske regije, tam pa ni manjkalo niti naše uredništvo.

varčevanje, denar, kovanci

Varčevati in / ali investirati?

Nina Jazbec, finančna svetovalka, KD Skladi
18. 11. 2018, 19.02

Se sprašujete, kaj je boljše za vas, samo varčevati ali tudi investirati oziroma vlagati denar? Odgovor je seveda odvisen od vsakega posameznika, od njegovih finančnih ciljev in finančnega položaja. Je pa pomembno, da pri osebnem finančnem načrtovanju razumemo in upoštevamo podobnosti in razlike med varčevanjem in investiranjem denarja.

finančni trg, panika

"Finančni guruji" strašijo, pa imajo prav?

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi
11. 11. 2018, 17.33

Vse več se piše in govori, čedalje več je ugibanj in medijskih prispevkov na temo, da je trenutni pozitivni trend na delniških trgih dolg že skoraj deset let zato so vse bolj glasne špekulacije v smeri, da so vrednotenja napihnjena in da je že čas za recesijo in za večji negativni popravek na delniških trgih.

investicija, naložba, finance, denar, tveganje, kovanci

Kako lahko odkrijete, katera naložba je bolj tvegana?

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka / Kd Skladi
31. 10. 2018, 18.00

Pri vlagateljih besedi garancija ali garantiran donos zbujata zaupanje in misel, da se ne more zgoditi nič hudega. Ampak ali to res drži?

izguba, naložbe

Koliko izgube si lahko privoščite?

Lidija Selič, finančna svetovalka, KD skladi
19. 10. 2018, 12.00

Naložbe v delnice so veliko bolj donosne kot katerakoli druga naložbena oblika. Vendar pa sem sodijo tudi nihanja na finančnih trgih tako navzgor, kot tudi navzdol.

tomaž vesel, boštjan vasle

Zagata seniorskega načina nagrajevanja: "Niso vsi delavci dobri delavci"

G.G./STA
16. 10. 2018, 12.56

Javni sektor je pogosto tarča (ne)upravičenih kritik. Razpravljali na današnji Umarjevi okrogli mizi so se strinjali, da je sistem preveč tog.

naložba, investicija, načrt

Z izdelanim osebnim naložbenim načrtom bo naložbena pot lažja

Nina Jazbec, finančna svetovalka, KD Skladi
14. 10. 2018, 14.02

V letošnjem avgustu smo vstopili v najdlje trajajoči bikovski trend v zgodovini ameriških borz in verjetno je to tudi razlog, da se v zadnjem času veliko piše in govori, da so kapitalski trgi pregreti in da lahko kadarkoli pride do popravkov oziroma padcev.