One/oni

V Ljubljani je potekala izjemno čustvena predstavitev biografije

Karmen Spacapan
30. 6. 2024, 07.00
Deli članek:

V Mini teatru, na očarljivi Križevniški ulici v središču Ljubljane, se je odvil večer, poln nostalgije in čustev, s predstavitvijo biografije Glej ga, Součka!, ki govori o življenju in delu legendarnega slovenskega dramskega, filmskega in televizijskega igralca Jurija Součka, ki nas je zapustil v začetku letošnjega leta.

Mediaspeed
Debata o Juriju Součku in knjigi je potekala na odru Mini teatra, v sproščenem, a tudi čustvenem vzdušju.

Knjiga ponuja vpogled v razburljivo stoletje, v katerem se je zgodovina prepletala z umetniškim ustvarjanjem, skozi življenje človeka, ki je na gledaliških odrih in zaslonih pustil neizbrisen pečat.

Večer je zaznamoval razpon globokih čustev, od radostnega smeha do solz ganjenosti, ko so zazveneli zadnji posnetki Jurijevega ikoničnega glasu, ob katerem so se marsikomu zarosile oči. Njegova vdova, operna primadona, sopranistka Milena Morača, se je izkazala za stebriček moči in ljubezni, njuna predana in ljubeča hči Hana je med nastajanjem avtobiografije z očetom ves čas sodelovala – dejansko sta to knjigo ustvarila skupaj. Na dogodku je bila prisotna tudi Jurijeva prikupna vnukinja Lejla.

Mediaspeed
Ljubezen med Mileno in Jurijem je več kot očitno večna.

Razpravo o Jurijevem vplivu na slovensko kulturno sceno je spretno moderiral direktor Beletrine Mitja Čander, medtem ko so osebne anekdote in spomine delili igralka Polona Vetrih, režiser Alen Jelen, direktor Mini teatra Robert Waltl in seveda Jurijeva življenjska sopotnica Milena Morača. Za lahkotnost večera je poskrbela igralka Polona Vetrih, ki je s svojim duhovitim pripovedovanjem zvabila številne nasmeške med prisotnimi.

Mediaspeed
Ljubeča družina Jurija Součka - žena Milena Morača, hči Hana Souček Martinc z možem Gašperjem Martincem in njuna hčerkica Lejla

Zaključek večera je minil v znamenju cvička, Jurijeve priljubljene poletne pijače, ki je bila kot simbol spominov na veselje, ki ga je delil s svojimi bližnjimi in ljudmi, ki jih je srečal na svoji bogati življenjski poti. Biografija Glej ga, Součka! tako ni zgolj zapis o življenju velikega umetnika, ampak praznik spominov na človeka, čigar duh še naprej živi v srcih vseh, ki so ga poznali in občudovali.

Mediaspeed
Polona Vetrih je prisotnim povedala kar nekaj zanimivih anekdot.

Mediaspeed
Robert Vrčon, operni solist, in soproga Nives

Mediaspeed
Hči Jurija Součka, Hana Souček Martinc, in legendarna igralka Polona Vetrih

Mediaspeed
Režiser, dramaturg, umetniški vodja, igralec Alen Jelen