One/oni

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

Teja Pelko
22. 4. 2024, 16.00
Posodobljeno: 22. 4. 2024, 16.04
Deli članek:

Pobirajo smeti v naravi in varčujejo z energenti

LR PHOTOGRAPHY
Simon Vadnjal

22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje, k je namenjen ozaveščanju glede varovanja okolja na našem planetu. K lepšemu in bolj zdravemu planetu se po svojih močeh trudijo prispevati tudi vprašani znani obrazi, tudi tako, da kupujejo domačo (večinoma brezmesno) hrano in jo poskušajo tudi vso pojesti ter imajo samo en avto, ki ga uporabljajo le, kadar je to nujno potrebno, sicer pa poti opravljajo peš, s kolesom ali s skirojem. Eden od njih pa tudi pogozduje. Samo letos bo zasadil vsaj 250 dreves.

Glasbenik Rudolf Gas
Seveda so osnovne stvari nas slehernikov pošteno ločevanje odpadkov, vendar mislim, da je odplavljanje človeške neumnosti daleč najboljša stvar za našo ljubo Zemljo. Mali ljudje lahko z drobnimi stvarmi pripomoremo k bolj zdravemu planetu, vplivniki, ki so na vitalnih pozicijah, pa lahko preusmerijo smer črne lokomotive. Torej, želimo si razumno prizemljenih in čutnih šoferjev vlakov. In kakor se mi trudimo z malimi stvarmi, naj tudi veliki dopustijo, da kakšen droben žarek osvetli temna srca. Velike so majhne stvari.

revija zvezde
Rudolf Gas

Miss Slovenije 1994 in učiteljica plesa Janja Zupan
Sama se zavedam, da posameznik lahko pripomore le malenkost k težavam, ki pestijo naš planet, ampak se vseeno potrudim vsaj s kakšno simbolično gesto. Ločujem odpadke, pazim na porabo vode, da ne teče v prazno, ko si umivam zobe ali se tuširam. Pazim tudi na porabo električne energije in ugašam luči tam, kjer jih ne potrebujem. Veliko hodim, ko vozim avtomobil, pa vozim po predpisih in imam tako čim manjšo porabo. Jem tudi več zelenjave kot mesa in pazim, da ne mečem stran hrane.

Mediaspeed
Janja Zupan

Glasbenik Jernej Dirnbek
Okolje pomagam ohranjati z majhnimi koraki, ki se zdijo nepomembni, a vendarle bi, če bi se jih držala večina, lahko odločno prispevali k boljšemu stanju našega planeta. Kjer se le da, se vozim s kolesom namesto z avtom, ločujem odpadke, v sadovnjaku ne uporabljam okolju neprijaznih škropiv, kupujem hrano od domačih pridelovalcev. In to čim večkrat javno poudarim.

Sašo Švigelj/M24
Jernej Dirnbek

Pevka Katarina Habe
Želela bi si, da bi bila še bolj zavestna v skrbi za varovanje okolja na Zemlji, tako da pri sebi prepoznavam možnosti za izboljšanje. Morda se moja skrb še najbolj kaže v tem, da v naravi pobiram smeti, kamorkoli pridem, tako da me moji fantje zafrkavajo, da sem smetarka. (smeh) Trajnostno skušam biti naravnana tudi v potrošništvu – da ne kupujem novih stvari, če jih ne potrebujem, da kupujem lokalno ekološko pridelano hrano, da sem se odločila za vegetarijanstvo tudi zato, ker predelava mesa škoduje našemu okolju ipd. Še vedno pa se mi zdi to kaplja v morje v primerjavi z vsem, kar bi še lahko storila. Začela sem tu, skušam pa postopno dodajati nove in nove trajnostno orientirane načine bivanja. To, da ločujem odpadke, varčujem z vodo, da v trgovini za sadje ne jemljem plastičnih vrečk, da skušam kupovati izdelke v ekološki embalaži ipd., se mi zdijo pa temelji, ki so že del našega vsakdana.

Mediaspeed
Katarina Habe



Komik Gašper Bergant
Kot velik ljubitelj narave vedno, ko najdem karkoli v gozdu, kar tja ne spada, vzamem s sabo in nesem v smeti. Trenutno pa ravno pogozdujem. Pravijo, da mora pravi Slovenec zasaditi vsaj eno drevo. Jaz jih bom letos vsaj 250.

Dejan Nikolić
Gašper Bergant

Voditeljica Milica Prešeren
Verjamem, da se lahko tudi z majhnimi koraki marsikaj doseže in, kot pravi pregovor, zrno na zrno pogača, tudi lončnica pri lončnici na domači okenski polici zraste v nekaj več, svojevrstno zeleno oazo. Šteje pa tudi manj odpadkov v košu za smeti, za kar je večkrat zaslužen jedilnik, ki ga narekuje tisto, kar ostane v hladilniku, in klik na recept iz teh sestavin. Znajo nastati presenetljive kombinacije in dobri okusi.

Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Milica Prešeren

Igralec Jernej Gašperin
Trudim se, da ne bi metal proč hrane. Da bi iz hladilnika vsa pripotovala na krožnik, ne pa v smeti, kar mi ne uspe vedno. Zelo malo mi uspe narediti za varovanje okolja. Se pa zelo aktivno in neuspešno trudim, da ne bi imel slabe vesti, ker mislim, da so prizadevanja posameznika pesek v oči. Mislim, da rešitev ne prihaja z ozaveščenim posameznikom, ampak mora biti sistemska. Če ne želimo imeti na cesti vedno več avtomobilov, jih nehajmo izdelovati.

Sašo Radej
Jernej Gašperin

Pevka Ana Soklič
Doma kar ločujemo odpadke. Vedno bolj se tudi zavedam, da potrebujem mnogo manj stvari, zato tudi manj kupujem. Med sprehodom, če zagledam na tleh kakšen odpadek, ki seveda ne bi smel v naravi prav nič početi, ga poberem in vržem v smeti. Ne vem sicer, koliko slednje šteje, ampak že od malega sem vajena, da ne točim vode po nepotrebnem, tudi med umivanjem zob jo recimo zaprem. Zelo rada tudi podprem izdelke, ki temeljijo na neoporečnosti, izdelke, ki naredijo naši Zemlji čim boljše.

Osebni arhiv
Ana Soklič

Komik Klemen Bučan
Držim se tistih osnovnih načel: mečem smeti v smeti, do trgovine grem peš, doma imamo en avto, da še s tem ne pretiravamo, tudi kakšen kilometer več zato v življenju prehodim – malo več je treba z ženo govoriti, pa se da vse uskladiti. Seveda pa se trudim v tem duhu vzgajati tudi otroka.

Planet TV
Klemen Bučan

Pevec in voditelj Simon Vadnjal
Vsako jutro (če le ne lije kot iz škafa) med tednom začnem na skiroju na klasični nožni pogon. (smeh) S hčerko Belo (3 leta), ki je suverena na svojem poganjalčku, na poti v vrtec opazujeva vse daljše kolone pločevine na cestah, tudi pred vrtcem. Ko razmišljam o usodi našega planeta, razmišljam predvsem o hčerkah in o tem, kaj jima bom lahko povedal v zagovor, če se bodo glede okolja uresničile najbolj črne napovedi. Skušam ju učiti prek svojih ravnanj in odnosa do okolja. Pogovarjamo se, od kod plastična nesnaga na obrežjih naših rek, od kod opozorila za onesnaženje zraka v naši prestolnici. Nakupovanja šare vseh vrst, ker je poceni, ne dovolim. Pri oblačilih in obutvi se skušamo držati: manj in bolj kvalitetno je več vredno od kopičenja škatel embalaže spletnih dostavnih služb. Učim ju, da so z noninega vrta obrane robide boljša super hrana kot čezoceanska eksotika. Učim ju, da naravne lepote Slovenije niso samoumevne in da so spremembe na njih ogledalo tudi naših ravnanj. Dejstvo pa je, da še vedno vozim nemškega dizla in zelo rad jem meso. Prostora za izboljšave je še precej.