One/oni

Znani obrazi o svojih načrtih za prvomajske praznike

Teja Pelko
27. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

Od doma do ZDA

osebni arhiv
Primož Petkovšek - Petko

Bližajo se prvomajski prazniki in s tem tradicionalna kresovanja. Proste dni bodo mnogi izkoristili tudi za potovanja, kjer si bodo nabrali novih spominov in izkušenj. Med njimi so tudi nekateri naši znani obrazi, ki pa z izjemo enega ne bodo šli kam daleč. Nekateri pa bodo kar doma – bodisi zaradi dela bodisi iz veselja.

Pevka in voditeljica Ana Praznik
Nimam še konkretnih planov, razen tega, da z Bepop 3. maja nastopamo v Rovinju. Tako, da vabljeni.

Marko Delbello Ocepek
Ana Praznik

Urednik in voditelj Jean Frbežar
Na kresovanja po navadi pri nas ne mislimo, ker za prvomajske praznike naša družina skoraj vedno kam odpotuje. Včasih na več krajših izletov, včasih na daljše potovanje, kar bomo naredili tudi letos. Tokrat gremo v državo, v kateri še nisem bil. Čeprav ogromno potujemo, po nekem čudežu še nikoli nisem bil v Združenih državah. Letos »popravljam napako« in gremo v New York in Washington.

Promocijski material
Jean Frbežar

Oblikovalec in kulinarični bloger Sašo Šketa
Letos bodo prvomajski prazniki preživeti doma. Z ženo bova izkoristila prosti čas, da se lotiva brušenja in beljenja sten. Do konca poletja sva si zadala cilj prenoviti spalnico in sobo za goste. Letos se pa veselim svojega prvega kresovanja na Vrhniki!

Ivan Valtl
Sašo Šketa

Modna oblikovalka Maja Ferme
Prvomajski prazniki bodo delno delovni, saj je pri nas v salonu čas porok v polnem teku, obenem pa prihaja še nova kolekcija dnevnih oblačil Premium FERME. Za podaljšan vikend pa bomo verjetno z našim novim Alfa Romeo Tonale skočili do bosanskih piramid, da si naberemo energije in novih moči, in morda – če nam bo vreme naklonjeno – še do Sarajeva in do Splita.

osebni arhiv
Maja Ferme

Igralec Primož Petkovšek - Petko
Ne vem, kje bom. Odvisno od vremena. Lepo vreme prinese vespanje, zvečer pa ogenjček ob kakšni lepi obali in v ognju krompir in malo olivnega olja, notri grejeta spalna vreča in Cloony, sledi gledanje zvezd, potem pa pod kožo do jutra.

Citrarka Tanja Zajc Zupan
Prvomajske praznike že vrsto let preživljam ob morju. Družimo se s prijatelji, naredimo piknik in se poveselimo. Na kresovanju nisem bila že vsaj trideset let, imam pa na to lepe spomine iz otroštva. Na Viru pri Domžalah, kjer sem rojena, je bil vedno res velik kres in veselica. Organizatorji so po krajih med seboj tekmovali, kateri bo imel višji mlaj in kateri večji kres. Na Viru smo bili običajno zmagovalci. Moji starši so res veliko dali na ta praznik. Na prvomajsko jutro je šel ati z avtom obvezno tudi v budnico. Spomnim se, da je za brisalce zataknil češnjeve veje ali ga kako drugače okrasil z zelenjem. Enkrat sem šla tudi z njim in hupanje avtov je praznik naredilo še veličastnejši. Potem pa smo šli z družino na tradicionalni prvomajski golaž. Ta praznik je včasih nekaj veljal. Mislim, da danes med ljudmi ni več tega vzdušja.

osebni arhiv
Tanja Zajc Zupan

Novinar Janez Usenik
Novinarski koledar je precej drugačen od gregorijanskega, pa tudi julijanskega in državni prazniki v njem ne štejejo. Proste dni imamo razporejene drugače in tako bo tudi za praznik dela pri meni manj praznika in več dela. Morda tudi na kakem kresovanju.

Primož Lavre
Janez Usenik

Pevka Damjana Golavšek
Veselim se prostih dni. Preživela jih bom doma, na vrtu, kjer je moj srečni prostor. Najbrž se bom smukala okoli rastlin, malo zrahljala prst, pregnala kakšno uš in srkala lepoto. Zvečer bo ogenjček kar doma. Pričakujem obisk hčere in morda se pridruži še kdo.

Mateja Jordovič Potočnik
Damjana Golavšek