Glasba

Častitljivih 75 let mojstra Lionela

D.K.
18. 6. 2024, 01.12
Posodobljeno: 18. 6. 2024, 01.38
Deli članek:

Te dni je dočakal tričetrt stoletja – izjemni pevec, skladatelj, producent in voditelj, ki je prodal več kot 100 milijonov plošč.

Profimedia
Veliki, največji, Lionel Richie, je te dni dopoldnil 75 let

Lionel Richie, ki je vrhunec slave doživel v osemdesetih s svojimi večnimi baladami, je eden najbolj uspešnih glasbenikov vseh časov. Dobil je štiri Grammyje, za pesem Say You, Say Me, pa je dobil tako Oskarja kot Zlati globus.

Lionel Brockman Richie Jr. se je rodil 20. junija 1949 v Tuskegeeju v Alabami. Njegov oče z enakim imenom je bil sistemski analitik v ameriški vojski, mama Alberta Foster pa učiteljica in ravnateljica šole. Glasbeni talent je bržkone podedoval po svoji babici Adelaide Mary Brown, ki je nastopala kot klasična pianistka. V njegovih koreninah je tudi nekaj belopoltih prednikov, predvsem naj bi bil pradedek po mamini strani sin zveznega sodnika in sužnjelastnika Morgana Browna.

Profimedia
Richie kot dijak, star 17 let.

Tenisač ali duhovnik

Richie je odraščal v kampusu Inštituta v Tuskegeeju, njihov dom pa je njegova družina dobila v dar od črnskega voditelja Bookerja Washingtona. Srednjo šolo je končal v Jolietu v Illinoisu, kot vrhunski igralec tenisa pa je dobil štipendijo, s katero se je vrnil domov na Inštitut Tuskegee, kjer je tudi igral v univerzitetnem orkestru. Študijska leta je zaključil z diplomo iz ekonomije. Po diplomi je nameraval študirati še teologijo in postati duhovnik, a se je na koncu odločil drugače in se posvetil glasbeni karieri, čeprav ni znal brati not. Znal je igrati klavir, ki se ga je naučil tako, da je opazoval svojo babico, vse pa je igral po posluhu.

V času študija v Tuskeegeju je sredi šestdesetih ustanovil več uspešnih R&B skupin, dokler 1968 ni postal pevec in saksofonist pri Commodores. Ti so nastali z združitvijo Richiejeve skupine Mystics s skupino Jays. Sprva je igral le saksofon in potrebnega je bilo veliko prepričevanja, da je premagal strah in postal še pevec. Še istega leta so Commodores podpisali pogodbo z Atlantic Records za en album in se potem preselili k Motown Records, sprva kot podporna skupina Jackson 5. Kmalu zatem so postali zelo uveljavljena soul skupina. Prvih nekaj albumov je vsebovalo plesno, funky glasbo in pesmi kot so Machine Gun in Brick House. Sčasoma je Richie za Commodores začel pisati bolj lahkotne romantične balade kot Easy, Three Times a Lady (sprva mišljena za Franka Sinatro) in Still ter Sail On.

Profimedia
Za Say You, Say Me, je 1986 dobil Oskarja za izvirno pesem.

Note? Ne, hvala!

Svoj prvi komercialni uspeh je doživel 1975, ko je napisal pesem Happy People, sprva mišljeno za Commodores, potem pa so jo posneli The Temptations in z njo prišli na vrh R&B lestvic. Proti koncu sedemdesetih je Richie začel pisati glasbo tudi za druge izvajalce. Za Kennyja Rogersa je napisal Lady, ki je 1980 prišla na vrh lestvic, zanj je naslednje leto tudi produciral album Share Your Love. Oba glasbenika sta ostala dobra prijatelja vrsto let. Leta 1981 je z Diano Ross odpel glavno temo za film Neskončna ljubezen. Pesem je kot singl osvojila vrhove v Kanadi; Braziliji, Avstraliji, na Japonskem in doma v ZDA in še danes velja za enega najbolje prodajanih Motownovih singlov.

V začetku osemdesetih je postalo jasno, da je Lionel Richie prerasel Commodores in napočil je čas za njegovo solo kariero. Njegov prvi album, Lionel Richie, je bil posnet v slogu njegovih balad pri Commodores. Singl Truly se je zavihtel na prvo mesto, You Are in My Love pa med prvih pet. Sam album je prišel do tretjega mesta in se prodal v več kot štirih milijonih primerkov.

Milijoni prodanih plošč

Leta 1983 je posnel nadaljevanje, Can't Slow Down, ki je še podvojil prodajo predhodnika in mu prinesel dva Grammyja, vključno z Grammyjem za album leta. Richie se je čez noč znašel v prvi vrsti mednarodnih superzvezdnikov. Na albumu je hit All Night Long, pesem pa je odpel tudi na zaključni ceremoniji olimpijskih iger v Los Angelesu. Sledilo je še nekaj hitov, med njimi balada Hello (1984), ki je pokazala, kako močno se je oddaljil od svojih R&B korenin. Tu so še Stuck On You (3. mesto), Running With the Night (7. mesto) in Penny Lover (8. mesto), za Diano Ross pa je napisal Missing You. Za film Bele noči (1985) je napisal naslovno pesem Say You, Say Me, s katero je osvoji Oskarja, pesem pa je tudi štiri tedne vztrajala na vrhu Billboarda. Skupaj z Michaelom Jacksonom sta napisala tudi legendarno We Are the World.

Leta 1986 je izdal Dancing on the Ceiling, zadnji zelo prodajani album. Na njem so Say You, Say Me (1. mesto), Dancing on the Ceiling (2. mesto), Love Will Conquer All (9. mesto), Ballerina Girl (7. mesto) in Se La (20. mesto), potem pa je za nekaj časa ustavil tempo in se vrnil k snemanju in nastopanju šele po izdaji albuma z največjimi uspešnicami, Back to Front iz 1992.

Profimedia
S prvo ženo je bil skupaj še iz šolskih let, potem jo je konec osemdesetih zamenjal za plesalko Diane Alexander.

Richie je razumel, da mu delovanje na visokih obratih ne bo prineslo nič dobrega, zato je držal snemanje in nastopanje na minimumu. 1996 se je vrnil iz pokoja s četrtim albumom Louder Than Words, na katerem se je uprl vsakršnim spremembam sloga in je ostal zvest samemu sebi in soul glasbi, ki je v naslednjih letih postala znana kot sodobni R&B. Ta in 1998 izdani Time nista ponovila komercialnega uspeha predhodnikov, z albumi, ki so sledili, je dosegel več uspeha v Evropi, v ZDA pa so ga v glavnem spregledali.

Drugačna kariera

Richie je še vedno občasno nastopal. Julija 2006 je nastopil v Philadelphiji na posebnem koncertu ob 4. julijo s Fantasio Barrino, maja 2006 je stal na glavnem odru Jazz & Heritage Festivala v New Orleansu, kjer je zamenjal Fats Domina, ki je zbolel. Septembra 2006 je izšel še njegov šesti album, Comming Home. Prvi singl je bil I Call It Love in je bil njegov največji hit v ZDA v zadnjem desetletju. Tudi album je bil končno uspešen in se je uvrstil na 6. mesto Billboard 200. Maja 2008 je bil 21. nagrajenec z nagrado Gerogea in Ire Gershwina za življenjske dosežke, ki ga podeljuje Univerza Kalifornije v Los Angelesu na pomladanskem koncertu Spring Sing.

Profimedia
1999 je v Modeni pel skupaj z Lucianom Pavarottijem.

Maja 2009 je prišel na idejo, da bi ponovno združil Commodores. Rezultat je bil album Just Go, ki je izšel 2009. 7. julija 2009 je na pogrebu Michaela Jacksona odpel Jesus is Love. Dve leti pozneje je združil moči z avstralskim pevcem Guyem Sebastianom, s katerim sta odpela turnejo po Avstraliji in Novi Zelandiji. Skupaj sta na novo posnela tudi njegov hit All Night Long in z njim zbrala denar za žrtve avstralskih poplav in potresa na Novi Zelandiji. Marca 2012 je Richie izdal svoj deseti studijski album, Tuskegee, na katerem je bilo 13 njegovih hitov, na novo posnetih s country zvezdniki. Album je poletel naravnost na prvo mesto Billboard 200, prvič po Dancing on the Ceiling, v samo šestih tednih pa je dosegel platinasto naklado.

Motown Records
Prve uspehe je dosegel z Commodores v začetku sedemdesetih.

Redko, a veličastno

V naslednjih nekaj letih je spetzagnal svojo koncertno turnejo in junija 2015 na znamenitem festivalu v Glastonburyju v Angliji pel pred 120 tisoč poslušalci. BBC je njegov nastop označil za »nezemeljski«, album kompilacija njegovih solo uspešnic in dela pri Commodores pa je spet osvojil vhrove lestvic. Od septembra 2017 je bil član žirije v novi seriji Ameriškega idola na ABC, tam je sodeloval sedem let, vključno z letošnjo sezono. Maja istega leta mu je Berklee Colege of Music priredil koncert njihovih študentov z izvedbo njegove diskografije, prejel pa je tudi častni doktorat iz glasbe. Decembra je sledila še nagrada Kennedy Centra.

Profimedia
Nicole Richie je njegova posvojena hčerka.

Manjkal ni niti lani na koncertu v čast kronanja novega kralja Karla III, Richie pa je tudi prvi globalni ambasador in predsednik Globalne ambasadorske skupine Prinčevega sklada, ki ga je 1976 ustanovil prav princ Charles. Nenavadna je tudi njegova priljubljenost v arabskem svetu. Nastopal je v Libiji, Maroku, Združšlienih arabskih emiratih in Egiptu. Leta 2006 je ABC News poročal iz Iraka, da so tamkajšnji odrasli moški naravnost očarani, čim kdo omeni njegovo ime in znajo vse njegove pesmi na pamet. Novinar je povedal, da so iraški civilisti celo prepevali All Night Long v noči, ko so ameriški tanki zasedli Bagdad. Richie sam je bil proti vojni, a je dodal, da bi vendarle rad nekoč nastopil v Bagdadu.

Žene in otroci

Oktobra 1975 se je Richie poročil s svojo prijateljico s fakultete, Brendo Harvey. Leta 1983 sta neuradno posvojila Nicole Camille Escovedo (zdaj Nicole Richie), dvoletno hčerko člana Richiejevega ansambla. Richijeva sta vzgajala Nicole kot svojo hčerko in 1990 je posvojitev tudi postala uradna. Richie seveda še zdaleč ni bil brezmadežen in zvest mož. 1988 so Brendo Harvey aretirali zaradi nasilništva, vandalizma in motenja miru, potem ko je zalotila moža v hiši plesalke Diane Alexander. Lionel in Brenda sta se ločila avgusta 1993, po skoraj 18 letih zakona. Dve leti pozneje je Richie poročil Alexandrovo, že avgusta 1994 pa se jima je rodil sin Miles Brockman Richie, točno štiri leta pozneje pa še hčerka Sofie Richie, fotomodel. Njun zakon se je končal leta 2004. Diane Alexander je spoznal na snemanju spota za Dancing on the Ceiling, ki je bil s 400 tisoč dolarji takrat najdražji posneti spot.

Profimedia
Pel je tudi na pogrebu svojega rivala Michael Jacksona julija 2009.

Kar nekaj let se je boril s težavami z grlom in bil štirikrat operiran, potem pa so mu zdravniki napovedali, da je z njegovo pevsko kariero konec. V alternativni medicini je odkril rešitev – težava je bila v refluksuzaradi hrane, ki jo jedel tik pred spanjem. Leta 2008 je postal tudi dededk, ko je Nicole Richie rodila hčerko in leto zatem še sina. Richie je znan po svoji dobrodelnosti in je za raziskave raka na dojki zbral 3,1 milijona dolarjev. Njegova babica je prav tako dobila tega raka, ko je bila stara že osemdeset let, a je, uspešno ozdravljena, dočakala 103 leta. Zaradi njene volje in boja se je sam vključil kot aktivist.

Veliki dosežki

Lionel Richie je bil prvi, ki je s svojim glasbenim izdelkom dosegel diamantno naklado, ta je v ZDA umerjena pri 10 milijonih nosilcih. Dvakrat je bil nominiran za Grammyja, z Endless Love (1982) in Say You, Say Me (1986), z drugo je nagrado tudi dobil, enako tudi Oskarja.Leta 2007 je njegov lik obiskal tudi serijo Simsponovih in sicer v prvem delu 19. sezone, nekaj pa ima tudi vlog v raznih dokumentarcih in še več v televizijskih oddajah.

Profimedia
Z Jacksonom sta skupaj napisala večno We Are The World.

Dodajmo zanimivost – nogometni zvezdnik Lionel Messi je dobil ime prav po njem, njegova starša sta velika oboževalca Richieja. Tudi Nelson Mandela je nekoč omenil, da si je v letih, ki jih je prebil v zaporu kot politični zapornik, čas krajšal s poslušanjem Richiejivih pesmi.