Glasba

Magnifico: Koncert bo, če ne v Tivoliju, pa na Stadionu Bežigrad

Teja Pelko
4. 7. 2024, 08.00
Deli članek:

Magnifico je želel svojih 30 let kariere proslaviti 31. avgusta s koncertom v Tivoliju in je zanj prodal že tudi 14.000 vstopnic, kmalu po napovedi dogodka pa je na Zavodu RS za varstvo narave (ZRSVN) naletel na mino oziroma na več njih.

Jure Klobčar
Magnifico je večino svojega glasbenega opusa ustvaril v Tivoliju z razgledom na zelenico, na kateri si želi praznovati svojo 30-letnico kariere.

Glasbenik je na petkovi novinarski konferenci zatrdil, da koncert bo, v primeru, da bodo s strani države dokončno zavrnjeni, pa ga bo izvedel na Stadionu Bežigrad. To lokacijo mu je ob prvi zavrnitvi ZRSVN ponudil podjetnik Joc Pečečnik, ustrezni postopki zanjo že potekajo, organizatorji pa tu ne pričakujejo zapletov. Tistim, ki se z novo lokacijo ne bodo strinjali, bodo omogočili povračilo kupnine. Seveda pa si močno želijo, da bi ostalo pri prvotni.

Dvojna merila
Magnifico je namreč o koncertu v Tivoliju, kjer preživi večino časa, tam pa ima tudi svoj snemalni studio, razmišljal že več let, navdih zanj pa je dobil pri vsakoletnem DM teku za ženske, ko se na tem travniku zbere več kot 10.000 tekačic, med drugim pa vključuje tudi koncertni nastop, in drugih prireditvah v Tivoliju. Zato so z ekipo že od samega začetka zavod prosili za podobne pogoje, kot jih ima DM-ov dogodek, celo angažirali so isto podjetje, ki pripravlja DM tek, da bi ustregli pogojem na terenu. Tudi zato se glasbenik ob zavrnitvah ZRSVN ne more znebiti vtisa, da je vse naperjeno zgolj proti njemu, in se počuti, kot da bi bil del skeča britanske satirične skupine Monty Python ali del kultnega stripa Alan Ford. Ocenil je tudi, da je njegovo občinstvo zelo kulturno in ni nobene bojazni, da bi v parku Tivoli povzročilo kakršnokoli škodo. Spomnimo, organizatorji so prvo vlogo vložili 5. decembra lani; po nekaj telefonskih napotkih, kako jo popraviti, pa so popravljeno in prilagojeno novim zahtevam zavoda po treh mesecih, 4. marca, dobili zavrnjeno.

Jure Klobčar
Igor Arih je povedal, da so za koncert doslej prodali 14.000 vstopnic, kar predstavlja tri četrtine prizorišča tako v Tivoliju kot na nadomestni lokaciji za Bežigradom. Na sliki s travno mešanico, podobno, kot jo uporablja vzdrževalec parka Tivoli.

Od hrošča puščavnika in evropske gomoljčice do umetne trave
Razlog sta bila hrošč puščavnik in evropska gomoljčica. Pritožili so se z dokazili, da je evropska gomoljčica ogrožena kvečjemu v maju, ko ima nadzemne dele, torej v času, ko poteka DM tek. V času njihovega dogodka pa ta nima nadzemnih delov in je sploh ni na travniku prizorišča. Za hrošča puščavnika pa so ugotovili, da celo življenje preživi v deblu dreves in so ga zadnjič uradno prešteli pred enajstimi leti. Tudi njega ni na lokaciji prizorišča. Vlogo je ZRSVN po dveh mesecih od njihove pritožbe (skupno petih mesecih) predal na ministrstvo za okolje, to pa je pritrdilo argumentom organizatorjev koncerta ter pritožbo vrnilo v ponovno odločanje na ZRSVN. Tokrat je ta težavo našel v umetno ustvarjenem in redno vzdrževanem travniku. Organizatorje koncerta je povabil na ustni zagovor, še pred tem pa je od njih zahteval, naj priskrbijo strokovna mnenja o možnosti sanacije travnika. Pridobili so mnenje direktorja Botaničnega vrta Biotehniške fakultete prof. dr. Jožeta Bavcona in vzdrževalca parka Tivoli, podjetja Voka Snaga, ter ju nekaj dni pred obravnavo poslali na ZRSVN. Na ustni obravnavi so nato poslušali pavšalna mnenja o tem, kako lahko dve osebi na en kvadratni meter trajno uničita travnik, korenine dreves in še kaj, strokovna mnenja vzdrževalca in profesorja pa so naletela na gluha ušesa. Posledično so spet dobili negativno odločbo, čeprav sta strokovnjaka zatrdila, da je tudi morebitne poškodbe mogoče enostavno sanirati. Na odločbo ZRSVN so se pritožili na ministrstvo za naravne vire in prostor in zdaj čakajo na odločitev. Ta naj bi bila predvidoma znana do konca meseca. V primeru, da koncerta v Tivoliju ne bo, je direktor Doma Svobode, organizatorja koncerta, Igor Arih napovedal, da bodo razmislili tudi o odškodninski tožbi zoper odgovorne osebe in državo, saj so jim po njegovih besedah opolnomočeni, a nestrokovni uslužbenci zavoda z arbitrarno obravnavo, zavajanji in samovoljo povzročili poslovno, glasbeniku Magnificu pa tudi moralno škodo. Poslovno škodo je Arih ocenil na pol milijona evrov.