Glasba

Diši po Nirvani

D.K.
8. 4. 2024, 21.26
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 22.07
Deli članek:

Pred dnevi je minilo 30 let od samomora enega od najbolj prepoznavnih glasnikov generacije X, z njim je seveda povezana skupina Nirvana.

Profimedia
Nirvana, v samo sedmih letih so pokončali pop osemdesetih in čupasti rock zadnjih desetletij. Nirvana je z umazanim grunge slogom glasbo spet naredila prvinsko.

Kurt Cobain, kitarist in pevec skupine Nirvana, se je v domači hiši v Seattlu ustrelil 5. aprila 1994. V kratki glasbeni karieri pa je skupino Nirvana skozi novi glasbeni slog grunge popeljal na svetovne odre in v zgodovino glasbe, s 75 milijoni prodanih plošč pa tudi med komercialno najbolj uspešne skupine vseh časov.

Imamo nekaj drugačnega

Zgodba o Nirvani se začne leta 1984 v Aberdeenu v zvezni državi Washington na severozahodu ZDA, ko sta Kurt Cobain in Kirst Novoselic (rojen v ZDA je dalmatinski Hrvat) hodila na isto srednjo šolo. Prvi je igral kitaro, drugi bas. Fanta sta se srečevala v prostoru za vaje skupine Melvins in po treh letih »cincanja« je Novoselic končno pristal na pobudo Cobaina, da ustanovita skupino. Začela sta s projektom Sellouts, tribute skupino Creedence Clearwater Revival. Novoselc je igral kitaro in pel, Cobain je bobnal, za bas je prijel Steve Newman. A vse skupaj ni trajalo dolgo. Pozno leta 1986 so poskusili z novim projektom z lastno glasbo, a tudi ta je bil zapisan neuspehu.

Profimedia
Kitara, ki jo v videu Smeels Like Teen Spirit igra Cobain, se je pozneje prodala za 4,6 milijona dolarjev.

Cobain je še pred prvimi poskusi sam napisal material za svoj projekt Fecal Matter in tega so 1987 z novim bobnarjem Aaronom Burckardom začeli igrati na novo, kaj kmalu pa to opustili in začeli pripravljati novo glasbo. V začetnih mesecih je imela skupina različna imena: Skid Row, Pen Cap Chew, Bliss in Ted Ed Fred. Prvič so kot Nirvana igrali 19. marca 1988 v Tacomi v Washingtonu. Na plakatu, ki ga je narisal Cobain, so bila omenjena tudi stara imena, novo ime Nirana pa je Cobain predlagal zaradi tega, ker je zvenelo prijetno in lepo. Novoselic se je medtem odselil v Tacomo, Cobain pa v Olympio, našli pa so še enega bobnarja, Dalea Croverja. Nirvana je svoje prve posnetke posnela januarja 1988.

Kdo bobna?

Bobnarji so bili nasploh potrošna roba zgodnje Nirvane. Crover se je odselil v San Francisco, predlagal je Davea Fosterja, ki je vmes pristal v zaporu, potem se je spet pojavil Burchard, a ne za dolgo, saj je bil večino časa na vajah pribit kot mina. Foster je prišel iz zapora in nazaj, potem ga je zamenjal Chad Channing, kar je Foster spoznal na koncertu, kjer ga ni bilo za bobni. Channing je prvič nastopil z Nirvano maja 1988. Novembra 1988 so pri neodvisni založbi Sub Pop izdali prvi singl, Love Buzz, priredbo skupine Schocking Blue, dali so tudi prvi intervju za revijo Sounds. Naslednji mesec je Nirvana začela snemati prvi album, Bleach. Denar za snemanje, 606 dolarjev, je prispeval Jason Everman, ki se je potem Nirvani pridružil kot drugi kitarist, na albumu pa ga še ni, je pa vseeno imenovan kot član zasedbe, po Novoselicevih besedah zato, da bi se počutil bolj sprejeta v skupino. V tem času je Nirvana postala tudi prva skupina, ki je podpisala daljšo pogodbo z založbo Sub Pop.

Profimedia
Grohl, Cobain in Novoselić med intervjujem avgusta 1991 v Londonu.

Album Bleach je izšel junija 1989 in postal zelo priljubljen med študentarijo. Fantje so šli na turnejo po ZDA, a so jo pred koncem prekinili, saj so postala nesoglasja z Evermanom prevelika. Nihče od ostalih treh mi ni povedal, da je preteklost, zato je po obdobju ignoriranja skupino zapustil sam. Sub Pop prvenca ni promoviral, a se je vseeno solidno prodajal, prodanih je bilo 40 tisoč primerkov. Cobain, razočaran nad odnosom založbe, je konec 1989 z novim producentom posnel mali album Blew. Spreminjala se je tudi glasba. »Po prvih jeznih pesmih so sčasoma prišle na vrsto bolj pop skladbe in tudi sam sem postajal bolj srečen. Nove pesmi zdaj govorijo o težavah v zvezah in čustvenih odnosih,« je v intervjuju povedal Cobain.

Profimedia
Ena najbolj slavnih naslovnic albumov je zagotovo tudi ta z albuma Nevermind

Grohl je zadnji kos setavljanke

Aprila 1990 je Nirvana kot trio začela snemati nov album v Madisonu v Wisconsinu. Cobain in Novoselic nista bila več zadovoljna z Channingovim bobnanjem, ta pa je »šizil«, ker ni sodeloval pri pisanju pesmi. V tem času, ko so med založbami zaokrožili prvi demo posnetki, je Channing zapustil skupino. Junija 1990 je Nirvana posnela singl Silver z bobanrjem Danom Petersom, na turneji avgusta pa je bobnal Dale Crover. Septembra 1990 je potem Buzz Osborne iz Melvins Novoselicu in Cobainu pripeljal Davea Grohla, ki je ravnokar razpustil skupino Scream. Po kratki avdiciji je v nekaj minutah postalo jasno, da ima Nirvana novega bobnarja.

Nekateri so za veliko

Nezadovoljni z Sub Pop so zdaj iskali novo večjo založbo, ki bi lahko tudi izplačala prvotno založbo. Menedžerka Alice in Chains, Susan Silver, jih je predstavila glasbenemu agentu Alanu Mintzu, ki je potem začel pošiljati demo posnetke založbam, na koncu so podpisali z DGC Records. Novoselic se je 2014 na sprejemu v Rock and roll dvorano slavnih zahvalil Silverjevi, da jim je prav ona omogočila prehod med velike. Prvi album za veliko založbo, Nevermind, so snemali v Los Angelesu in se ubadali s težavami s končnim miksom in časovnicami. DGC Records je računal, da bodo prodali kakega četrt milijona albumov kot so to uspeli z Goo skupine Sonic Youth. A ko je na radijske postaje prišel singl Smells Like Teen Spirit, je glasbena zgodovina dobila novo prelomno točko, prepoznavnost pesmi pa je album izstrelila daleč preko milijona. Na turneji v Evropi konec 1991 se je poznalo, da so koncerti več kot razprodani, da se televizijske ekipe ves čas vrtijo okoli njih in da je Smeels Like Teen Spirit ves čas prisotna povsod. Do božiča 1991 se je album v ZDA prodajal v 400 tisoč primerkih tedensko (!), Januarja 1992 pa je z vrha Billboarda izrinil Dangerous Michaela Jacksona. Billboard je ob tem zapisal: »Nirvana je skupina, ki ima vse: samokritičnost, spoštovanje industrije, pop radijsko privlačnost in zabetonirano alternativno bazo poslušalcev.«

Profimedia
Francis Cobain, Courtney in Kurt. Francis, rojena 1992, je edini otrok Kurta Cobaina, danes je vizualna umetnica in model.

Izjemna prodaja

V ZDA so na koncu prodali 7 milijonov plošč, po celem svetu pa 30 milijonov. Nirvana je naenkrat postala mainsteram, alternativni rock pa božja zapoved. Marca 1992 se je Cobain odločil, da želi dobiti večino od tantiem za napisane pesmi (do takrat so delili na enake dele), Grohl in Novoselic nista niti trznila, številke za vse so bile še vedno astronomske, fantje so v nekaj mesecih postali multimilijonarji. A ko je to želel tudi za že izdani album Nevermind, je skoraj prišlo do razpada skupine. Po tednu prerekanja je Cobain dobil tudi to, pripadlo mu je 75 % tantiem, a odnosi v Nirvani so bili skrhani in se niso nikoli več popravili.

DGC je računal, da bo Nirvana izdala novi album že za božič 1992, a so namesto tega izdali kompilacijski album Incesticide skupaj s posnetki Sub Popa.

Profimedia
Na pogrebni slovesnosti 10. aprila 1994 v parku v Seattlu se je zbralo 7000 ljudi.

V maternici

Februarja 1993 je Nirvana za 25 tisoč dolarjev v Cannon Fallsu z novim producentom Steveom Albinijem posnela novi album In Utero. S povsem bazičnim pristopom brez studijskih trikov je DGC razmišljal, da albuma celo ne bi izdal, vsaj tako so govorili določeni viri, kar pa se je čez leta izkazalo, da ni bilo res. Vseeno pa Nirvana ni bila zadovoljna z Albinijevim izdelkom in so zato vpoklicali producenta Scotta Litta, ki je snemal z R.E.M., da je popravil nekaj pesmi, Cobain pa je dodal več spremljevalnih vokalov.

In Utero je prišel na vrh ameriških in angleških lestvic. »V nasprotju s strahovi, Nirvana ni zavila na mainstream pot, lahko pa da bo potentni novi album prisilil mainstream, da se prilagodi Nirvani,« je zapisal Chris Farley, kritik pri Time. In Utero se je prodal v pet milijonih primerkov v ZDA, skupina pa se je jeseni podala na prvo ameriško turnejo po dveh letih, družbo jim je na drugi kitari delal Pat Smear iz skupine Germs.

Profimedia
Cobaina je 7. aprila na podstrehi garaže na domu v Seattlu našla žena. O tem, kako in zakaj je umrl, se še danes krešejo mnenja.

Brez elektrike

Potem je prišel slavni nastop v oddaji MTV Unplugged novembra 1993, kjer sta sodelovala tudi Smear in čelistka Lori Goldston. Nirvana ni igrala svojih najbolj znanih pesmi, pač pa večinoma priredbe; pri treh pesmih skupine Meat Puppets sta igrala tudi brata Kirkwood. V začetku 1994 se je skupina podala na novo evropsko turnejo, kjer so se 27. februarja ustavili tudi v Hali Tivoli v Ljubljani. Za zadnji koncert Nirvane se je izkazal 1. marec v Munchnu, na naslednji postaji v Rimu pa je 4. marca zjutraj Cobainova žena Courtney Love našla Kurta na tleh sobe nezavestnega. V bolnišnici so ugotovili, da je imel alergijsko reakcijo na mešanico uspavala Rohypnol in alkohola. Preostale datume turneje so potem odpovedali, Cobain pa se je vrnil domov v Seattle. V tednih po Rimu je Cobain spet postal očitno zasvojen s heroinom. Po prigovarjanju je odšel na rehabilitacijo, od kjer pa je prvega aprila odšel po samo nekaj dneh, brez da bi kogarkoli obvestil. Teden dni pozneje doma v Seattlu ga je žena našla mrtvega, potem ko si je s puško prestrelil možgane.

Profimedia
Dave Grohl je po kratki epizodi z Nirvano uspel še sam s svojimi Foo Fighters.

Brez Cobaina

Vest se je razširila kot požar in postala glavna tema v medijih. V samo nekaj urah so pošle vse zaloge plošč v trgovinah, prodaja spominkov, neuporabljenih vstopnic za odpovedano turnejo in drugih rekvizitov pa je povsem ponorela. Poslovilna maša za Cobaina je bila 10. aprila 1994 v parku v Seattlu, ki se jo je udeležilo 7000 žalujočih. Istega leta je Grohl ustanovil skupino Foo Fighters, ki je prav tako spisala glasbeno legendo, Novoselic pa se je posvetil političnemu aktivizmu. Načrti za živi album Verse Chorus Verse, so bilo opuščeni, saj sta preostala člana menila, da bo to preveč čustveno stresno. Namesto tega je DGC izdal album z glasbo iz MTV Unplugged, ki je takoj skočil na prvo mesto Billboarda, skupina pa je zanj dobila Grammyja za najboljši alternativni album.Sledil je Live! Tonight! Sold Out!! In 1996 še živi album From the Muddy Banks of the Wishkah, prav tako izstreljen na vrh Billboarda.

Brez Nirvane

Novoselic, Grohl in Cobainova vdova Courtney so 1997 ustanovili podjetje Nirvana LCC, da bi zavarovali dediščino skupine. Oktobra 2001 bi moral iziti trojni album s 45 pesmimi, a je Courtney vložila tožbo in zahtevala razveljavitev tega podjetja, češ da je bila pretentanta – Nirvana je bila Cobain, Novoselic in Grohl sta bila le sodelavca. Grohl in Novoselic sta na drugi strani zahtevala, da se Courtney Love izbriše iz lastništva in se jo zamenja s katerim drugim dedičem. Dan pred sojenjem je trojica dosegla soglasje in novembra 2002 je izšel album Best of skupaj s še ne izdano pesmijo You Know You're Right, veliki paket With the Lights Out pa novembra 2004. V paketu so tudi Cobainovi demo posnetki, posnetki z vaj in žive pesmi. Iz paketa je bilo nekaj pesmi izdanih konec 2005 kot Silver: The Best of Box. O vrednosti Nirvane pove tudi podatek, da je Courtney aprila 2006 prodala 25 % pravic podjetju Primary Wave za 50 milijonov dolarjev.

Profimedia
Generacijo X je pri Nirvani navduševal predvsem odnos tipa "ne jebemo žive sile". Blond Grohl, veliki Dalmatinac Novoselić in čudaški Cobain.

Gremo dalje

Založba je v letih, ki so sledila, izdajala različne kompilacije na različnih nosilcih, 2012 so Grohl, Novoselic in Smear skupaj s Paulom McCartneyem posneli pesem Cut Me Some Slack, 19. julija 2013 so spet igrali z McCartneyem, tokrat na koncertu v Seattlu, prvič v rodnem mestu Nirvane po več kot 15 letih. 2014 so člane sprejeli v Halo slavnih, Krist Novoselic, Dave Grohl in Pat Smear pa so odigrali štiri pesmi z gostujočimi vokalisti in zatem še poln koncert v Brooklynu. Grohl in Novoselic občasno tudi še nastopita skupaj ob različnih priložnostih. Nirvana in tragična smrt pevca Kurta Cobaina je zaznamovala generacijo X, vpliv Nirvane pa je ostal vseh teh trideset let. O samem življenju Kurta Cobaina in kontroverznih teorij o njegovi smrti je bilo napisanega in posnetega dovolj, tudi o razlogih mladeniča, ki se je s svojo smrtjo pri 27 letih vpisal v tragični »klub 27« skupaj z Janis Joplin in Jimom Morrisonom. Kakorkoli, 30 let po odhodu Cobaina Nirvana še vedno diši kot Nirvana.